Lagbanner
Fuera de Juego
Rött kort eller inte?

Fuera de Juego

Halvtid i ligan, Cristiano Ronaldos röda kort och Erik Niva.

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien


Halva ligan är spelad. Dina intryck såhär långt? Vinner Barca? Åker de tre längst ner idag ut? Överraskningar/besvikelser? osv...

Robert:
- Mycket kan fortfarande hända men jag tror inte det gör det på de betydande positionerna. Framför allt i botten. Xerez är nog den sämsta nykomlingen på år och dagar och Zaragoza spelar fan inte bra alltså. Med den truppen måste man kunna kräva mer. Och Tenerife måste kunna mer än att bara prestera på hemmaplan. Nej, alla tre nykomlingar försvinner. Såvida inte Málaga eller Valladolid klantar till det för mycket vill säga.

Annars är min största överraskning Mallorca. Balearerna har spelat riktigt fint och fjärdeplatsen är i allra högsta grad motiverad. Manzano har gjort ett finfint jobb där. 
Största besvikelsen då? Jo Zaragoza. Vad hände liksom?

Som helhet är ligan bra mycket mer jämn än vad jag trodde. Det finns mer än bara två lag i Spanien. Som om vi inte borde fattat bättre...


Nina:
- För att sprida ett pessimistiskt skimmer över denna onsdag - hela ligan har varit en enda stor besvikelse i år. Tycker jag. Den har tappat sin dynamik och sin spontanitet och blivit en tvålagsliga där man krystat försöker övertyga varandra om att kanske har Valencia chansen att utmana i toppen, också,för att göra det lite 'spännande', som tröst.
Här om året var det 'alla kan slå alla', nu kanske Valencia kan utmana med.
Det storhandlades inför säsongsstarten och jag undrar om jag är den enda som tänker att blev det inte mer än såhär?
Den generella mediabevakningen, som vissa lite romantiskt tänkte blir 'bättre' med en viss Zzzzzz i Spanien, har blivit ensidig, parodiskt vinklad, löjlig och genant i det här landet, ja outhärdlig skulle jag drista mig till att påstå.
Och jag är förvånanasvärt ointresserad av om det blir Real eller om det blir Barca som vinner ligan, att det blir någon utav dem är däremot helt uppenbart. Valencia kommer inte att 'utmana'. Tyvärr. (Hoppas de bevisar mig fel och vinner nu, även om det känns avlägset! En käftsmäll av det skönare slaget.)
Nere i botten ser det dock bättre ut. Där kan allt hända, utseendet på tabellen kan skifta skepnad på en helg, sånt gillar jag.
Den största överraskningen för mig förutom ligans beräknelighet? Att Zaragoza ligger så långt nere. Vi som siktade på Europaspel...

Åker ur gör Xerez, Tenerife och Almeria.



Daniel:
- Förutom det självklara valet att utse Mallorca som halvårets sensation, så måste jag påstå att även mitt eget Deportivo gjort det förundrandsvärt bra. Även lag som Sporting Gijón, Getafe och Athletic Bilbao har imponerat stort på mig. Ligan ser inte alls ut som jag hade tippat på för sex månader sedan. Men trots detta så anser jag att det ser riktigt tungt ut för något utav dessa "mittenlag" att klara av en Champions League/Europa League plats i slutändan. Troligen så är det Barcelona, Real Madrid, Valencia och Sevilla som kommer att ta hand om Champions League platserna medan övriga lag ovan får slåss om den sista Europa League placeringen då jag tippar på att Villarreal gör en ruggig vårsäsong.

Att säga vilka som vinner är svårt, men mina pengar går på Barcelona. Katalanerna vinner, trots att man inte imponerar och även om det är i offensiven som man är som starkast så är faktiskt deras defensiv en utav dom bästa i världen. Real Madrid är ännu inte riktigt uppe på samma nivå, men man är på god väg dit. I år vinner Barca, under nästa säsong vinner Real Madrid. Barcelona känns helt enkelt alldeles för kompletta.

I botten så tror jag inte ens att ett mirakel kan rädda kvar Xérez och har man gjort åtta mål på 19 matcher så har man knappast något att göra i La Primera. Ett annat lag som verkligen inte imponerat, varken spelmässigt eller resultatmässigt, är Real Zaragoza som jag tror även ryker när vi står där i maj. Om den sista nedflyttningsplatsen så tippar jag på att antingen Almería, Málaga eller Tenerife ryker. Mina pengar går på Málaga.




Leo Messi leder skytteligan på 15 mål, tätt följd av David Villa på 14. Tror du någon av dem kommer upp i Samuel Eto'os dryga 30 som han mäktade med förra säsongen? Finns det någon annan som kan hota?


Robert:
- Idag ser det ut som att båda når den magiska gränsen. Båda är otroliga fotbollsspelare och de kan nog sporra varandra till nya höjder. Jag håller Messi som en bättre fotbollsspelare, mer allround och så, men kan samtidigt inte sluta imponeras av David Villa. Killen kan bara inte sluta göra mål. Säsong efter säsong. När kommer svackan? Villa kommer vara vilket lag han än spelar i värdefull känns det som.

Någon av de två ovanstående vinner Pichichin men jag tror också att Higuaín kan hamna runt 25 mål. Och fortsätter Roberto Soldado göra hat-trick i tid och otid hamnar han också där.

I övrigt tycker jag det är kul att Victor Valdés är på väg mot sin andra raka Zamora. Tidigare skällde alla på honom. Nu är det mest tyst...


Nina:
- Jag tror inte att någon gör fler mål än vad Samuel Eto'o och Diego Forlan (som gjorde 32) lyckades med förra säsongen. Det är inte speciellt vanligt.
Sist någon kom över 30 var väl då Ronaldo spelade i Barcelona 1996/97 och gjorde 31?
Men ska vi till att tro nu så "tror" jag nog att det är Messis tur att bli skyttekung den här säsongen, borträknat november har han varit väldigt bra.
Fast jag skulle inte gråta om typ Suazo kom igång och började snitta en tre mål per match, nej.



Daniel:
- Självklart är det riktigt svårt att nå upp till det Eto'o/Forlan gjorde ifjol, då det verkligen var något spektakulärt. I mina ögon så kommer inte Ibra att klara av att slåss om en skytteligatitel, vilket automatiskt utesluter något typ av rekord. Spelare som Soldado i Getafe kommer tyvärr inte att vara med och slåss heller då man spelar i ett alldeles för dåligt lag. Just nu ser det ut som att det ska vara David Villa som ska kunna utmana, men jag skulle ändå gissa på Leo Messi då Barcelona har en tendens att köra över sina motståndare från helg till helg. Nej, några 30 mål blir det inte... men åtminstone 24?




Som alltid när en stjärna går på en nit ska det diskuteras. Cristiano Ronaldo mot Málaga. Rött kort eller inte?

Robert:
- Solklart rött! CR9 är inte den första som fått se rött när han viftat med armbågarna och heller inte den sista. Och alla är de lika klara. Det som istället stör mig är särbehandlingen av superstjärnorna. "Han får ju inte bli tjurig. Då kanske han vägrar spela i nästa match" osv. Lite av det tänk vi i Sverige anklagats för att ha runt Zlatan ni vet. Men här är det tabu. Zlatan är untouchable. Lite som Cristiano är i sitt hemland.

Jag var själv på plats i Portugal inför VM-kvalet mot Sverige. Av en slump belv jag intervjuad i portugisisk tv och fick frågan hur Sverige skulle stoppa "världens bästa fotbollsspelare - Cristiano Ronaldo?". 

Skämtsamt hasplade jag ur mig något om Cristina Ronaldo och gjorde feminina gester som antydde på filmningskunskaper. Intervjuaren fattade ingenting och ställde om frågan. Jag upprepade samma sak men fick bara frågan kastad i ansiktet på nytt tills jag var tvungen ändra mitt svar. Suck. Bristen på självinsikt över en nationalidol finns även där...

Kontentan: Varför ska Cristiano Ronaldo eller någon annan supersjtärna vara mer orörbar än någon annan? Alla är fotbollsspelare och ska bedömas på samma sätt. Inte gnälldes det såhär mycket när Málagas Baha fick rött kort i den förra omgången. Och det var garanterat mindre rött än det här. Det är skillnad på folk och folk men jag tycker iallafall att det var rätt att visa ut Cristiano Ronaldo. Punkt.


Nina:
- Vänd på situationen. Gör den sådan att  Mtliga varit den som blev lite fasthållen och som med armbågen krossade C.Ronaldos skitdyra näsben. Hur hade ni tyckt då? Fortfarande att det "inte alls ska vara avstängning"? Knappast, va? Då hade det skrivits spaltmeter efter spaltmeter om hur artisteriet bäst ska skyddas och om vilken fotbollsmördare Mtliga är; inkonsekvensen är som alltid när det gäller superstjärnor i de två Lagen helt makalös, pinsam.
Malagas president och forne Madrid-spelaren tillika,Fernando Sanz sade i samband med detta att man måste kunna kritisera de egna, att han själv till exempel var den första att erkänna Weligtons snedsteg i höstas, vad hjälper förnekelse?
Hade situationen varit omvänd, som sag,t hade det ju hetat precis tvärtom. Då hade Marca tyckt att två matchers avstängning vore "ett hån".
Själv tycker jag att det är helt rätt. Det är dessutom andra gången C.Ronaldo ser det röda efter att ha sett rött, någon måtta får det vara på daltandet.



Daniel:
- Självklart är det ett rött kort, det är ju inget att orda om. Ronaldo vet vi redan är en liten gnällspik och vi vet redan om att han gör såna här idiotiska saker lite då och då... tyvärr. Detta var bara en utav många gånger som Ronaldos känslor fick ta över alldeles för mycket. Ronaldo är en fruktansvärt bra fotbollsspelare, det säger jag ingenting om. Men hur han är utanför plan vet jag inte. Men jag kan tänka mig att det inte är någon Peter Forsberg direkt, om ni förstår vad jag menar.

Real Madrid fans världen över blev vansinniga på detta domslut och ansåg att domaren tog ett fel beslut. Men om det hade varit Leo Messi i Barcelona som "råkat" (notera situationstecknena) armbågat Mtliga, hade det då inte skrikits på ett rött kort? Självklart. Hur som helst, solklart rött kort.




Till sist - Erik Niva blev framröstad till den bästa sportjournalisten i Sverige av svenskafans. Tycker du det stämmer? Och vad kan mannen i fråga om spansk fotboll? Bidrar han även till oss så att säga?

Robert:
- Mannen från Malmberget. Som jag skrattade när killen jag sett i dokusåpan Farmen dök upp som seriös sportjournalist. Det måste vara ett skämt. Men icke. Snart fick jag sätta skrattet i halsen. För Erik levererade. Och det ordentligt. På ett sätt har vi en liknande bakgrund. Båda är ungefär lika gamla och kommer från ett litet samhälle i Norrbotten (ger mig tusan på att du semestrade i Piteå som ungdom Erik!) och båda har en journalistutbildning. Men sen slutar likheterna. Erik har kommit lite längre om man säger så. Och det med all rätt.

Erik Niva är en av de bättre sportjournalisterna vi haft och förmodligen den allra mest pålästa. Och med risk för att bli anklagad för att stöta på honom. Han är ödmjuk och försöker inte framhäva sig själv. Utan det är berättelsen i sig som står i centrum. Inget annat. Det gillar jag.

Erik Niva levererar oavsett om han är med i min egen Fuera de juego som i Aftonbladet. Och han missar aldrig en bra story. All heder åt dig Niva. Utan att känna dig tycker jag att utmärkelsen är högst välförtjänt. Grattis!


Nina:
- Jag kan egentligen inte yttra mig. Det var mycket länge sedan jag läste Aftonbladet, jag svor dyrt och heligt (av personliga skäl) på att låta en hel del vatten rinna under broarna innan jag alls tittar åt tidningen igen, tidigare i höstas. Så vad jag kan gå på beträffande Niva - saker jag läst innan (och som jag väl imponerats av, bredden på Niavs kunnande och sättet han förmedlar denna kunskap på utan att verka överlägsen - fint, men kanske lite för snällt).
Ska jag låta honom leva på gamla meriter, så ja, det var förmodligen välförtjänt. I enlighet med demokratins principer är det förstås också rätt, men ja...det var en tid sedan jag läste något han skrev nu. Han kanske har tappat stinget för allt jag vet.
Då jag fortfarande läste Aftonbladet tyckte jag alltid att Simon Bank var snäppet bättre, i alla fall som krönikör, han har en annan språkkänsla och sådant är viktigt för mig.
Själv röstade jag bara på två personer i den där tävlingen och dessa två var varken Bank eller Niva.



Daniel:
- Norrlands egna Ronaldinho förtjänar självklart detta pris och jag ser inte någon annan på samma nivå som honom i Sverige när det gäller fotboll. Visst kanske han inte är den bästa när det gäller taktisktkunnande eller hur man ska coacha ett lag, men när det gäller fakta om spelare/klubbar/ledare/arenor you name it så är det Niva du ska prata med. Beundrar den killen enormt mycket och det är bara att buga för Spurs egna Hammarby-jultomte.



Allt gott!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-01-27 21:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien