Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
Riazor-publiken har nästan glömt hur det känns att förlora på hemmaplan mot Madrid.

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Ännu en "Denilson".
När Robinho köptes från Santos år 2005 var det många som trodde att La Liga kom att få en spelare vars tanke var att bli en av världens bästa spelare i framtiden, om inte den bästa. Hysterin var störst bland Real Madrid-fansen när det blev klart att Robson de Sousa blev klar för klubben. Det gick så pass långt att en viss Mario (hiphopstjärnan) lurade så väl tidningar som supportrar när han anlände till Madrid för en konsert. Dessa trodde att han var Robinho och att Robinho hade anlänt tidigare än väntat till Madrid. 

Nu, en evighet senare är Robinho tillbaka i Santos på ett lån. Tillbaka på platsen där han fostrades för att en dag ta klivet ut och bli en världsstjärna. Från att ha rankats som en av världens största talanger är han numer sedd som en "average joe" bland kritikerna. Det verkar som att ingen av storklubbarna ville ta Robinho; Puyol och Xavi sägs ha varit emot en Robinho-värvning, Chelsea är inte längre intresserade och Mancini hade inte någon plats för honom i Manchester City. 

Men Robinho är inte den första som hamnat snett bland tidigare brasilianska supertalanger som spelat i La Liga. Varför inte ta en titt på hans tidigare landslagskollega Denilson? Även denne rankades en gång i tiden som en av Brasiliens hetaste talanger och kom att bli dåtidens dyraste spelare. Robinho har många likheter med Denilson och just nu är det bara hans landslagsplats som håller hans karriär i liv. Om den gode Robson en dag skulle vilja släppa en läcker självbiografi om alla misstag kommer jag att vara först i kön!

Hassans lista över veckans mest intressanta matcher: 

Sevilla - Valencia
Äntligen är det dags för ett möte mellan ligans största tänkbara utmanare till Barcelona och Real Madrid. Sevilla har spelat ganska mycket fotboll på sistone men verkar vara i en bra rytm för tillfället. Detta blir andra raka hemmamatchen i ligan, den förra avslutades med en seger mot Goitoms Almería och nu är frågan om de kan upprepa bedriften hemma mot Valencia? För Sevilla är detta nästintill en final som måste vinnas till varje pris. Laget får inte tappa fler poäng till topplagen och framför allt Champions League-platserna. Skulle Mallorca vinna sin match, samtidigt som Valencia tar hem alla pinnar mot Sevilla, är det fyra pinnar upp till fjärdeplatsen och då har jag inte ens tagit upp Getafes samt Bilbaos möjligheter att gå om Sevilla i tabellen. 

När det gäller Valencia är formen ett stort frågetecken. Från en övertygande derbyseger mot Villarreal, fick laget bara 0-0 borta mot bottenlaget Tenerife. En match som saknade mycket tempo och som Valencia hade behövt vinna för att inte tappa allt för mycket mark till Madrid samt Barcelona. Tittar vi på statistiken mellan dessa två ser vi att det är mycket jämt. Statistiken visar att de nio senaste matcherna har slutat med fyra segrar till vardera lag och en oavgjord match. Senast de möttes på Sanchéz Pizjuan blev det 2-0 till Sevilla, i en träningsmatch. Senast i ligan blev det hemmavinst med 2-0 för Valencia mot Sevilla. Frågan är naturligtvis hur det blir denna gång?
 

Deportivo La Coruña - Real Madrid
Zander har varit inne på det och även Kviborg har varit inne på det; Det är jävligt tufft för Real Madrid att åka till Riazor vare sig laget åker dit med spelare som Zidane eller Ronaldo. Tyvärr har mycket av införsnacket handlat om en viss portugis vara eller inte vara på Riazor. Den förre Depor-spelaren och legendaren Fran har även sagt sitt om det ämnet då han i veckan sa att Real Madrid kommer drabbas av förbannelsen vare sig Ronaldo är med eller inte. När han pratar om förbannelsen menar han naturligtvis att laget inte vunnit där sedan 1991. Madrid-spelarna Raúl och Guti har aldrig(!) fått vinna på Riazor.

Båda lagen kommer dock skadedrabbade till mötet. I Depor saknas bl.a. spelare som Guardado, Luis Felipe och Bodipo. I Real Madrid kommer inte Lass, Higuaín, Ronaldo (eventuell avstängning), Garay, Van der Vaart, Diarra, Pepe och Gago spela på lördag. Madrid kunde inte få möta Deportivo i ett sämre läge än just nu. Depor har förutom den kända förbannelsen vid sin sida, även tagit tag i taktpinnen på senare tid och besegrade Athlétic Bilbao förra veckan med en övertygade 3-1 seger på Riazor. Laget spelar för en Europaplats och behöver helst ta hem alla hemmamatcher som är kvar i ligan.Senaste mötet slutade med Madrid-vinst på Bernabéu. Sista mötet på Riazor slutade med en 2-1 vinst för hemmalaget.

Tenerife - Zaragoza
En mycket intressant match för bottenstriden i La Liga. Detta kan bli Zaragozas chans till ett försök att ta sig ur den negativa svackan och bottenträsket. Skulle det bli så att Tenerife tar hem alla poäng mot Zaragoza kan det bli tufft för det sistnämnda laget att komma tillbaka. Men om Zaragoza ska någon chans till ännu en säsong i La Liga, måste laget börja ta bortasegrar. 

Det samma gäller för Tenerife som inte heller har tagit en trepoängare på bortaplan. Nu spelar de dock som hemmalag och efter "bragden" mot Valencia är det mycket som talar för en hemmaseger. En eventuell vinst gör att laget springer ifrån bottenträsket och är hela sex pinnar före Zaragoza. Det ska bli mycket intressant att se hur lagen agerar, blir det hawaifotboll direkt från start eller manar tränarna till ett lugn från början? 

Bubblare;  Sporting Gijón - FC Barcelona, Espanyol - Athletic Bilbao och Villarreal - Osasuna.

Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Han är den svenska journalisten som bor i Spanien och som andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans blogg på fotbollskanalen.

*Veckans tragik
Ett olyckligt fall och en karriär kan ta slut. I helgen gjorde det till och med ont att se hur Filipe Luis dinglade med den brutna foten efter att ha fått Athletics målvakt Iraizoz över sig.
Innan helgens skada hade vänsterbacken inte missat ett ligamöte med Deportivo på drygt två år. Han strävade mot en plats i det brasilianska VM-laget; det fanns visat intresse från både Barça och Real Madrid, Depor kunde tjänat välbehövliga pengar.

Självklart ger Filipe inte upp och hoppas att comebacken kan bli aktuell tidigare än vad läkarna förutspått. Bra så. Filipes skada är också en påminnelse, för alla, om hur ett ögonblick av olyckliga omständigheter kan få ett liv att ändra riktning. 

* Veckans hjälte
Dani Alves, enorm i helgens match mot Valladolid, ger aldrig intrycket av att någonsin bli trött eller att vara mätt. Det går i en rasande fart hela tiden, dessutom gör han mål på snygga inlägg. Barça, i sin tur, satte samtidigt ett nytt klubbrekord. Nu kan katalanerna skryta om att vara ett av fem historiska lag som klarat sig genom en halv liga utan att besegras.

* Veckans snackis 
Det finns bara en Cristiano Ronaldo. Det finns bara en spansk domarkår. Det finns bara ett Real Madrid som med alla medel försöker att få matchavstängningen reducerad, annullerad, eller rent av uppskjuten för att minska risken att åter göra sig till åtlöje på Riazor. 

Det finns också bara ett Spanien, där ingen har något emot att diskutera händelsen, straffet, överklagan, rättvisan, liknande incidenter, andra incidenter... till dess allt annat, och då menas verkligen allt, verkar vara oviktigt eller helt enkelt fullständigt ointressant. 

* Veckans överraskning
I veckan blev det klart, efter ett beslut av Federationen (RFEF), att spanska första och andradivisionen kan komma att spela matcher på fredagar (Liga Adelante) och måndagar (Liga BBVA) precis som man i viss mån gjorde på 90-talet.

Inga lag som spelar i Europa ska däremot drabbas av måndagsmatcher, inte heller blir det aktuellt när landslaget och U-21-landslaget har sina åtaganden.

Men den stora överraskningen är egentligen att initiativet kan bli aktuellt redan i februari. Den 2:a februari kommer nämligen Ligaförbundet LFP att ta det slutliga beslutet, och om inget oförutsett sker kommer förändringen med speldagar att äga rum redan den närmsta månaden. Det är bara att börja planera för det.

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-01-29 16:17:00
Author

Fler artiklar om Spanien