Lagbanner
Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Spännande kväll

Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Spännande kväll

Christopher Kviborg och Robert Johansson bloggar om spansk fotboll!

Espanyol-Athletic i all ära men ikväll lägger jag mitt fokus på dels Sporting mot Barcelona samt den sena kvällsmatchen på Riazor mellan Super-Depor och Los Blancos.

Spännande blir det, så klart. Dels att se Barca utan den för tillfället formtoppade Dani Alves. Kan Puyol axla brassens löprundor på samma fenomenala sett? Kommer Zlatan göra mål så svensk media äntligen får någonting att skriva om? Den som lever får se, utgångstipset är naturligtvis att Barca vinner.

1991, där har ni den senaste gången Real Madrid slog Deportivo i A Coruña, ett enastående facit för hemmaklubben som har sex raka segrar och målskillnaden 12-2 mot Real Madrid. Hemmalaget saknar sin ordinarie vänsterkant med Filipe och Guardado i spetsen medan Real Madrid som bekant saknar Ronaldo.

Å ska vi ta den pucken direkt då? Ronaldo alltså. På tal om puckar, aningen puckad från portugisen att dra på sig sitt andra röda kort. Jag var själv på plats i Madrid och på Bernabéu när Ronaldo fick sitt röda kort. Från läktaren såg det billigt ut och domare Pérez Lasa fick sig en duktig visselkonsert resten av matchen. Folket på Bernabéu var verkligen genuint upprörda. När jag sedan kom hem till hotellet och kollade på det utmärkta magasinet Estudio Estadio så tvekade jag inte längre. Det röda kortet var korrekt oavsett hur många sekunder Mtliga hängde i Ronaldo som en överpackad fjällräven-rygga.

Problemet som jag dock ser är den spanska disciplinnämnden som helt sonika körde över domare Lasas matchrapport. I den står att Ronaldo ådragit sig en lindrig utvisning vilket i många fall per automatik renderar i en match avstängning. Men komittén tyckte annorlunda och gav stjärnan ytterligare en match. Real Madrid förklarar därefter "krig" mot kommitén och cirkusen är igång där bland annat Leo Messis "armviftande" mot Sevilla-spelaren Valiente tas upp i ett jämförande exempel. Den händelsen slutade med ett gult kort, till Valiente.

Joan Laporta är naturligtvis inte nöjd med denna jämförelse men det är även lika naturligt att Real Madrid får använda sig av vilket material man vill nu när man vill rentvå Ronaldo. Problemen hopar sig som ett gäng hyenor kring ett kadever i denna fråga. Om kommitén beviljat Real Madrids ansökan om "nåd" så hade allt surr om att storklubbarna får fördel uppdagats igen. Nu använder man istället Ronaldo och Real Madrid som ett avskräckande exempel. "Kan vi bestraffa Ronaldo och Real Madrid så kan vi bestraffa vilka som helst utan protester" verkar vara kommiténs tankegång.

Slutsatsen då? Min egen alltså. Det röda kortet är korrekt, en match avstängning känns mer rättvist än två. Men å andra sidan kan man tycka att Ronaldo ska stängas av lika länge som det tar för Mtligas näsa att läka. Något som just nu är fallet. Det intressanta sker när en liknande händelse inträffar igen, för det kommer att ske - va så säkra på det. Är Ronaldos armbåge en "Lex Ronaldo" i sådant fall?

Kvällens tips:

Sporting - Barcelona 1-3
Deportivo - Real Madrid 0-1
Espanyol - Athletic 2-2

Christopher Kviborg2010-01-30 13:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien