Lagbanner
Fuera de juego
Guti - Myternas man

Fuera de juego

Valverde, Atlético, Guti, helgen som kommer plus de nya speldagarna

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Christopher Kviborg, Redaktör Spanien


Villarreal har inte presterat som önskat och nu sparkas Valverde. Rätt eller fel? Vem bör bli näste man att ta över de gula u-båtarna tycker du, då Garrido antas vara ett tillfälligt namn, och hur ska Villarreal rädda säsongen?

Robert:
- Kan inte uttala mig om Valverdes tränaregenskaper. Däremot är vi några stycken som väntat på en dipp för Villarreal i några säsonger och att den inte kommit förrän nu är väl snarare mer konstigt. Det är bara naturligt.
Istället är jag imponerad att ett litet samhälle som Vila-Real kan ha haft ett så bra fotbollslag under så lång tid. Det är fan helt sjukt! Men misströsta ej - jag gillar det! Jag älskar det!

Villarreal kommer tillbaka fullt taggade och även bättre nästa säsong. Då förhoppningsvis under ledning av min absoluta favoritspelare. Michael Laudrup. Hur han är som tränare bryr jag mig inte om men han gjorde ju inte direkt fiasko i Getafe om man säger så. Laudrup, hver gang!


Nina:
- Jag är fast i min övertygelse att Villarreal begick ett misstag då de sa upp Ernesto Valverde. Nu kommer det alla längtat efter hela veckan igen: det påminner mig lite om situationen då Zaragoza sa upp Victor Fernandez säsongen 07/08. Klubben, som då skulle storsatsa på Europa och allt annat blev ett 'fiasko' - respass ut ur Uefa-cupen (som det hette då) och CdR och när Zaragoza låg på tiondeplats (som ubåten gör nu) fick Vicke kicken. För att slutligen kröna det hela med en degradering.
Jag får samma vibbar vad Villarreal beträffar, men det ska väl inte behöva gå lika illa. Valverde är en bra tränare, han gjorde det fin-fint med Olympiakos och att det inte gått vägen här tror jag långt ifrån enkom kan lastas honom.

Låt säga att Garrido (som gjort ett mycket bra jobb med Villarreal B i Liga Adelante) fixar en Europaplats åt laget tror jag inte det är omöjilgt att han får förlänga sitt kontrakt. Nu tänker jag väl inte att det blir riktigt så. Det känns som att Villarreal blir ett lag för den nedre halvan av tabellen och ett som kanske till och med åker ur. Har man en gång börjat är det lätt att fortsätta rasa (falla fritt, välj själv) tills man faktiskt landar på botten, är ni med?
Sedan överskattar vi i Sverige gärna Villarreals lockelse. Eftersom kunskapen i detta land är ganska ung i många fall (i fråga om spansk ligafotboll) förutsätter flertalet att det här charmiga laget med ett par riktigt lyckade säsonger bakom sig är en stor klubb i Spanien. Så är det inte. Villarreal gick upp i Primera Division för första gången 1998 bara för att åka ur direkt igen; och sedan höll det på sådär ett tag. Det är fortfarande ett ungt lag för att vara så gammalt, fast ett på god väg att etablera sig. Roig har gjort ett fantastiskt jobb med föreningen, men att locka till sig riktigt tunga namn är fortfarande inte helt enkelt. Det ska vara någon som nappar på utmaningar och accepterar en lön som inte blir skyhög.


Kviborg:
- Tycker faktiskt att det var ett korrekt beslut från Roig att kicka Valverde och tyckte även innan att det var en konstig utnämning. Det finns en hel del intressanta namn på marknaden, varför inte Hugo Sanchéz, Bernd Schuster eller Juande Ramos? Det sista namnet skulle jag satsa på om jag vore i Roigs kläder. Även fast Villarreal är en "liten" klubb så har man en så pass god historik rent sportsligt och då är det inte okej att ligga 26 poäng efter Barca efter att halva serien är spelad. Förvisso har man haft lite oflyt med skador, främst på Cazorla men det finns andra landslagsspelare som bör kunna kliva fram, tänker på spelare som Capdevila, Lopéz, Senna, Rossi och Nilmar.




Vad händer egentligen med Atlético? Visst att Atleti är Atleti men kom igen nu då! Med spelare som Agüero, Forlán och Simão ska laget vara bra mycket bättre än vad de hitills visat. I varje match. Whats the deal?

Robert:
- Som vi diskuterade redan i höstas - försvaret suger. Ett så oinspirerat arbete på en fotbollsplan har jag sällan skådat. Visserligen är Atleti hårt matchade under de senaste veckorna men ändå. Spelare som Forlán och Agüero måste vara duktigt frustrerade när det inte klaffar bakåt men de kan ju inte sluta spela och börja hänga med huvudena bara för det.

Bortskämda storstjärnor säger jag. Spelare som vill ha framgång men inte är beredd att kämpa för den när det tar emot. Atlético lägger ner och tar nya tag nästa säsong. Om de inte halkat ut vill säga.


Nina:
- Jag har inte sett överdrivet många matcher med Atlético (kan det vara tio?) den här säsongen, därför är jag inte rätt person att yttra mig om hur spelet sett ut som mest. Av det jag sett att döma kan jag gå med på svängigt, mycket till följd av ett bristfälligt försvar.

Tidigare i höstas hade jag en diskussion med forumisten 'Antonio Lopez', och denne - som är betydligt mer insatt än vad jag är - sade att laget i alltför stor utstrcäkning utgörs av det han kallade legoknektar. Högavlönade fotbollsproffs utan hjärta, som signat för namnets dragning men inte är beredda att slita för skölden. Som trodde att framgången skulle komma av sig själv, som bländades av löftet om Champions League-spel.
Det blir inte bra på det sättet.
Visst går det att stoppa in ett par stjärnor, men det förutsätter att det finns en genuin, okorrumperad stomme i klubben, som ger allt för att den är allt.

Sedan så är Forlan ett helt eget mysterium för mig. Från 32 mål förra säsongen till detta. Vad hände?



Kviborg:
- Det är som många redan varit inne på främst försvaret som är riktigt svagt. Tidigare har man förlitat sig på Kun och Forlán som förra säsongen var Europas kanske bästa duo? Men när inte dom levererar, främst Forlán nu, så havererar hela laget. Annars tycker jag Atleti värvade klokt när man plockade Asenjo från Valladolid men han verkligen inte blivit den succé man hoppats på. Men problemet med Atleti är inte bara spelartruppen, har inte ledningen år efter år bevisat sin inkompetens nu? Det är således dags för lite nytt blod med nya tankar, ut med Cerezo allså!




Guti har varit veckans namn i spanska media. Och tacka för det. Med den väldigt vackra klacken till Benzema så ska han också ha cred. Något Guti inte blivit så bortskämd med tidigare. Och genast höjs rösterna att Guti ska med till VM. Vad är egentligen mystiken med Guti? Vad gör honom till en sådan bad boy och omtalad man?

Robert:
- Jag vet inte. Och jag är rädd att jag inte hängt med heller. Under min Spanientid var Guti en stor spelare fotbollsplanen (tillsammans med Helguera) men alltsedan Beckham anlände försvann Guti mer och mer från densamma. Iallafall i min värld.
Istället blev det en egensinnig och modeinriktad, till största delen bänkad, Haz som världen fick skåda. Och på senare tid även en tjurig, kaxig och divalat Guti. Men då går jag bara på medias syn på det hela.

Även om jag tycker det är lite tragikomiskt ibland så behöver fotbollen sina profiler och även bad boys utanför planen. Och Guti är en sådan. Dock är han inte lika bra som fotbollsspelare som i början av 2000-talet tycker jag och att han skulle vara ett namn för Vm är ett skämt.

Debatten om att vissa spelare ska in i landslaget så fort de gör en bra match (Capel, Canales, Raúl, Guti osv) är även den patetisk och faktiskt värd en fråga i sig i en annan Fuera någon gång...

Nina:
- Jag har inte ens en antydan till aning om fascinationen för Guti, om varför han fått den nästan rockstjärneliknande status han har.
Det beror väl på att han aldrig intresserat mig nämnvärt och att de personer jag känner eller har känt som avgudar mannen inte kunnat förklara hans storhet utan nöjt sig med att deklarera  sitt 'Jag älskar Guti'.
Men varför?
'För att jag älskar honom.'
Okej, end of story.
Därav får jag väl dra slutsatsen att han har något som förtrollar somliga medan det går andra obemärkt förbi.

Men klacken var fantastisk!
Fast.
 Inte blir mina spelare landslagsaktuella så fort de klackar (för tänk, det gör de!) eller gör ett häpnadsväckande mål som Lafitas i söndags. Antar att graden skönhet varierar beroende på vilket lag du spelar i och vilka tidningar du har bakom dig. I vissas ögon. Gutifansens, till exempel.



Kviborg:
- Landslagssnacket är ju bara en mediasak, kommer inte att ske. Guti har ju tillsammans med Raúl spelat väldigt länge i Real Madrid och i just fallet Guti så fascineras man ju av det faktum att han ständigt överlever nya tränare, presidenter och succényförvärv. Han är ju älskad på Bernabéu bland fansen, "bandiera" som han är. Tror han berör folk dels för sin något kaxiga attityd på planen samt ojämnheten, ibland är ju Guti så dålig så att man vill slita av sitt hår men när han är som bäst (som mot Depor) så håller han garanterat i exempelvis det spanska landslaget. Men Guti är för gammal och det vore rent ut sagt knäppt om Del Bosque plockar ut honom bara för en cool klack på Riazor. Personligen älskar jag Guti för hans spelstil och kärlek till Los Blancos.




Till sist - Vilken match höjer pulsen mest för alla La Ligaälskare i helgen? Inte nödvändigtvis den med ditt favoritlag. Varför? Och vad säger du om fredagar och måndagar som speldagar?

Robert:
- Hmm, ingen pulshöjande omgång direkt. Den match som på förhand eggar mest bör vara Mallorca med sitt fina hemmspel mot Villarreal under ny ledning. Den matchen ser jag som mest underhållande på förhand men utöver denna är det blekt i så kallade måstematcher.

Vad gäller speldagar så kan det vara okej. Bara det inte blir som Allsvenskan med matcher under fyra-fem dagar, i samma omgång, så är jag positiv. Framför allt är tradig måndag kan det vara skönt att se lite underhållande spansk fotboll avskiljt från helgens alla andra måsten och aktiviteter. I övrigt väntar jag med att uttala mig tills jag upplevt skillnad.


Nina:
- Zaragoza - Sevilla va? Det måste det ju vara. Med viss konkurrens av Málaga- Deportivo (hur ska Depor klara sig med alla skador och är Málaga på väg att hitta form efter segern mot Atlético?) och Mallorca - Villarreal (Mallorca som oväntat fick däng av Xerez förra helgen är förvisso superstarka på Ono Estadi, men kan Villarreal kanske lyfta sig med nya tränaren -tror som bekant inte det - och 'skrälla'?).

Vad beträffar spridningen av matcher över flera dagar vill jag nog gärna se hur det fungerar i praktiken innan jag ger mig på att tycka något. Jag tänker bryta en tradition och vara mest positiv på förhand. Då är tankarna inte mer invecklade än såhär: fler kvällar per vecka att förgylla med världens finaste fotboll och kanse bättre variation i TV-utbudet därmed? Vågar vi vara så optimistiska?
Behöver kanske inte vara svårare, heller? I alla fall inte i detta stadie.
Eller kan det bli lättare att fuska nu?


Kviborg:
- Ska bli kul att se Racing mot Atlético, kan Canales spika igen ännu en spik på Atleti-kistan? Vidare hoppas nog många madridistas på att Getafe kan plocka en pinne på Camp Nou. Intressant även att se om Xerez kan ta nya poäng mot Athletic borta - blir nog tufft, precis som för Getafe. Mallis! Otroligt facit hemma, hur länge hakar man på Real Madrid som enda "fullpottarna" på hemmaplan?

Fredagsmatcher ger jag inte mycket för men däremot skulle jag gilla en liten "hängmatch" på måndagar som avslutar omgången. Men det handlar väl som vanligt om TV-pengar och bestämmer dessa blodtörstiga TV-bolag att La liga ska spelas på morgonen under fullmåne så kommer så att ske.



Hasta Luego!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-02-03 13:20:00
Author

Fler artiklar om Spanien