Lagbanner
Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Mediakrig i Spanien

Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Mediakrig i Spanien

Christopher Kviborg och Robert Johansson bloggar om spansk fotboll!

"Villarato", hört talas om det? Efter helgens omgång där Real Madrid slog Deportivo och Barcelona gjorde detsamma mot Sporting så har ett nytt krig blossat upp mellan Madrid-pressen och Barcelona-pressen. Kriget tog egentligen sin början när Real Madrid ivrigt påhejade av Madrid-pressen protesterade mot det röda kort Ronaldo ådrog sig mot Málaga. När man sedan skickade in en video på Leo Messi som likt Ronaldo viftade med armarna så blev krutet torrare på båda redaktionerna.

Efter Pedros vinstmål så har AS och Marca inlett en "kampanj" där man menar på att Barcelona denna säsong fått många fördelar från domarna. AS har till och med gjort en egen "rättvis" tabell där man raderat poäng från domartabbar och liknande "fel". I den tabellen leder förvisso Barcelona fortfarande men med mindre poäng. Även Real Madrid får ett par minuspoäng men inte lika många som Barca, andra lag som exempelvis Málaga ska enligt AS ha nästan tio poäng mer än vad läget är just nu.

Denna bild vållar dock debatt just nu:



På denna bild ser det ut som att Pedro är offside när Andrés Iniesta sätter igång en frispark, dessutom en väldigt snabbt slagen sådan. Men vad betyder då "Villarato"? Det är en term som spanjorer myntat tack vare den goda relation som Barca-presidenten Joan Laporta har med José Maria Villar som är vice-president i FIFA samt president för det spanska fotbollsförbundet. Enligt främst Madrid-pressen (så klart) så ger Villar genom domarkåren Barcelona fördelar i 50/50-situationer som likväl kunde slutat i fördel åt motståndarlaget.

Barca-tidningen Sport å andra sidan har naturlgitvis egna bilder på denna Pedro-situation där vinkeln på bilden är annorlunda och där Pedro ser ut att vara onside. Hela saken är naturligtvis rätt larvig, oavsett vilka man håller på men håll med om att det är oerhört underhållande?

Inte blev det hellre bättre när Leo Messi bara fick gult kort efter en rätt ful stämpling på en Sporting-spelare, tja, enligt Madrid-pressen alltså.

Många oerhört vackra mål i helgen, hela Spanien har surrat om Gutis klack till Benzema och nu är blondinen helt plötsligt landslagsaktuell. Men missa inte för Guds skull Álvaro Negredos lyftning över César i Valencia-målet efter en magisk framspelning signerad Jesús Navas. Världsklass!

Christopher Kviborg2010-02-02 10:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien