Lagbanner
Henok Goitom - Den okända svensken
Vet du vem det är?

Henok Goitom - Den okända svensken

Henok Goitom tog det stora steget till La Liga och tydligen gjorde han det ensam.

Dörrarna slås upp och alla far in i det blå tåget. I högtalarna talar en inspelad röst om vilken hållplats som kommer härnäst för resenärerna; "Nästa Husby". En plats där många av barnen ser upp till en spelare i La Liga. Vi talar inte om spelare som Zlatan, Messi, Ronaldo eller Villa. Det har med en svensk som tidigare bott i Husby, en lirare som är ihågkommen i sin ort.

Drömmen
När Henok Goitom befann sig i Sverige under sina tidigare år var han precis som resten av barnen/tonåringarna i hans ålder och krets. Han var en kille som älskade att titta på fotboll och även spela fotboll med sina vänner. Drömmen? Naturligtvis att en dag hamna med de stora namnen, att ta steget ut från Sverige och hamna i en toppliga. Hans dröm var att namnet Henok Goitom skulle surra kring folk.

När han sedan år 2002/03 lämnade Vasalund/Essinge för den italienska klubben Udinese där det bara blev en match. En match där han för övrigt såg till att nicka in ett mål mot självaste Inter. Det var stort, men inte stort nog för Udinese som skickade iväg unge Goitom på en resa till Spanien och Murcia. En plats som symboliserar starten av namnet Goitom och karriären. 

Namnet Goitom myntas
Efter att ha spelat i klubbar som Murcia, Valladolid och nu Almería har Goitom blivit en profil i den spanska ligan. I möten med bl.a. Barcelona och Real Madrid har de stora lagens tränare varnat sina försvarare för anfallaren som börjar på G. Han har idag ett gott rykte bland toppklubbarna och en stor profil som Raúl har enbart uttalat sig positivt om Goitom vid en intervju. Henok Goitom kom redan innan Zlatan till Spanien och återinförde den svenska flaggan i den hetaste ligan av dem alla. 

Namnet Goitom i Sverige?
Men får vi den bilden i Sverige? Får vi se Goitom i tidningarna och på tv-skärmen? Nej, inte ofta. Det är synd att Sverige inte uppmärksammar Henok mer i media. Allt behöver inte handla om Real Madrid eller Barcelona. Alla sidor på Aftonbladet, Expressen, DN och resten av tidningarna behöver inte endast ha med Zlatan att göra. Zlatan är en stor spelare och kanske den bästa genom tiderna i svensk fotbollshistoria men det förklarar ändå inte varför Goitom får agera som en skugga. 

Det som är mest chockerande är att många La Liga-tittare i Sverige inte ens vet vem han är enligt SvD. Henok Goitom har själv beskrivit hur han i Sverige inte blir speciellt igenkänd. En av våra profiler i världens bästa liga och ändå är det många som inte känner till honom. Det kanske är talande för bilden av "skuggan", Henok Goitom. 

Jag finner det tragiskt att Sverige inte uppmärksammat honom än mer. Det kanske inte är lika sexigt att prata om en svensk anfallare i Almería jämfört med en svensk i Lyon, Barcelona eller spela i Premier League. Det kanske inte är lika sexigt att visa Almería-matcher i tv som Valencia, Sevilla, Madrid eller Barcelona. Men det borde vara en självklarhet att göra mer repotage, granskningar och lyfta upp honom som en av dem få svenskar den spanska ligan har. 

När den gode Henok lämnade landet hoppades han på bli ett namn, att bli någon utanför betongväggarna hemma på den blå linjen. Han hoppades på att bli en lirare som unga kunde se upp till. Detta har han faktiskt lyckats med. För om det finns platser i Sverige där namnet Goitom faktiskt är bekant är det i främst Husby och Tensta där han tidigare bott. Sanningen är att Goitom är stor i sina hemtrakter bland de unga. Många ser upp till honom och för de unga symboliserar han hårt arbete. Att ta resan från Vasalund/Essinge till La Liga är en lång resa. Men inte omöjlig, fråga bara Henok. Det är bara synd att detta inte uppmärksammas mer här i Sverige. 

Henok Goitom sammanfattade det hela perfekt för ett tag sedan då han intervjuades och fick frågan om han kände sig bortglömd:

– Nej. I Spanien vet de stora lagen vem jag är. Det här året vill jag spela så bra som möjligt så att andra klubbar blir intresserade. Varför skulle jag sträva efter att bli känd i Sverige? Vad ger det mig om Svensson därhemma vet vem jag är?

Hassan Alavi2010-02-03 22:48:00
Author

Fler artiklar om Spanien