Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
Ett riktigt tidningskrig i Spanien.

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Det spanska tidningskriget.
Kviborg har redan varit inne på detta tidigare under veckan. Intressant fotbollskultur vi har i Spanien, det må jag verkligen säga och skriva under. Inte nog med att Barcelona och Real Madrid har sin stora rivalitet mot varandra med dess politiska historia. Tidningarna i Spanien vill ju inte vara sämre och har ett eget tidningskrig där man öppet försöker smutskasta varandra. Ibland med smak och många gånger på ett tyvärr osmakligt sätt. 

Att Marca och AS "hejar" på Real Madrid är ingen större nyhet. Att exempelvis Sport favoriserar Barcelona är inte heller någon större nyhet. Det slog mig hur intressant det skulle vara om Sverige hade en liknande fotbollskultur vad gäller tidningarna. Tänk er Stockholms tidningarna som skriver en massa skit om Göteborg och där Göteborg-tidningar gör vise versa. Visst det kanske finns sådana tidningar som vinklar sina artiklar på det sättet och favoriserar stadens lag här i Sverige men de går inte i närheten så långt som AS, Sport och de andra lustiga tidningarna gör. 

Vad har vi fått höra under den senaste tiden från Madrid- samt Barcelona-tidningarna? Bland annat att Kaká ska till Juventus, att Zlatan är usel och en massa annat. Cadenaser är helgonet i Spanien!

Hassans lista över veckans mest intressanta matcher: 

Barcelona - Getafe:
Här kommer en riktig match för Getafes tränare. Detta kommer att bli en mycket svettig match för bortalaget som dock är i en bra form just nu. Senast fick laget dock bara 0-0 på hemmaplan mot Racing Santander. Men dessförinnan slog Madrid-laget storebror Atlético Madrid i derbyt med 1-0. Intressant är att Getafe antingen förlorar eller vinner på bortaplan under denna säsong. Under denna säsong har de på sina tio bortamatcher; tre segrar och sju förluster. 

Barcelona å andra sidan kommer till spel utan Puyol och med en Zlatan som fått smaka på tidningarnas (Madrid?) blytunga kritik. Men att de ska förlora hemma mot Getafe är det dock ingen som förväntar sig. Barcelona är även ett av dem två (Real Madrid) lag som släppt in minst mål i ligan på hemmaplan. Endast sex baljor har Valdes fått ta ut från målet. 

Real Madrid - Espanyol 
Förra veckan klarade Real Madrid av det ingen trodde de skulle göra. Att ta en tre poängare borta på Riazor är ingenting som sker varje dag, fråga bara Iker, Raúl och Guti. Men nu blev det en tre poängare, en tre poängare som räddade spänningen mellan Real Madrid och Barcelona. Nu väntar dock en helt annan uppgift och kanske en enklare sådan? Espanyol har inte rosat marknaden denna säsong och lagets bortafacit är under all kritik. På tio bortamatcher har Espanyol endast gjort tre mål. Ja du läste rätt, endast tre mål(!) gjorda på bortaplan. Det finns bara ett lag som gjort lika "många" bortamål som Espanyol och det är Xerez som ligger sist i ligan..

Med det sagt tyder allt på att Real Madrid tar en tre poängare. Än svårare för Espanyol blir det i och med att Real Madrid är det bästa hemmalaget i ligan med idéel segrar på Santiago Bernabéu. Det ska dock bli spännande att se om Espanyol kan fylla luckan efter Iván De La Peña som lär saknas på mittfältet. 

Racing Santander - Atlético Madrid
Dags för ännu ett möte mellan lagen. Igår var Atlético Madrid alldeles för svåra för Racing Santander som inte hade mycket att komma med. En imponerande insats av Madrid-klubben men frågan är om Atlético kan ta denna bortaseger? I ligaspelet är laget inte stabilt och detta fick vi se prov på under förra omgången då Málaga tog hem alla tre poäng på bortaplan mot Atlético Madrid. Men Racings hemmaspel har inte riktigt fungerat och laget har faktiskt bara två hemmasegrar under denna säsong.

Men Racing verkar vara bra på att kryssa mot Madrid-klubbar denna säsong. Sist blev det en pinne mot Getafe och i det förra mötet mellan dessa två i ligaspelet blev det 1-1 på Vicente Calderón. Denna match är även mycket viktig sett till hur tabellen ser ut. Där vi faktiskt har dessa två lag bredvid varandra i tabellen . Hemmalaget ligger före med en placering, på tolfteplats med en pinnes försprång till Atlético Madrid. Det blir med andra ord en mycket vital match för de båda.

Bubblare; Zaragoza - Sevilla, Mallorca - Villarreal och Valencia - Valladolid.

Robert Johanssons lista över de mest intressanta händelserna:
Redaktören agerar vikarie för kollegan Per Zander som denna vecka inte kunde ställa upp. Robert har granskat La Liga och tagit upp de händelser som han tyckt varit värda att ta en titt på.

* Veckans hjälte
Duda. Kliver fram när det gäller som mest. Málaga har haft ett utsatt läge hela säsongen och var bara tvungna att vinna borta mot Atlético för att inte riskera att tappa sin "icke-nedflyttningsplats". En match Málaga inte hade vunnit på 57 år och förmodligen inte gjort om det inte vore för portugisen. Duda gör allt i laget. Håller i bollen, fördelar den över mittplan, slår frisparkar med underbar känsla, slår hörnor, lägger straffar och kreear egentligen allt som sker i Málaga. Redan efter tre minuter gjorde han dessutom mål på Vicente Calderón och bidrog egentligen med 100% att Málaga kunde hålla undan. Duda är Solkustlaget personifierad och kan mycket väl bli en succe som vänsterback i Portugals VM-lag i sommar.


* Veckans insats
Jesús Navas och Alvaro Negredos förstås. Målet de gör mot Valencia är stor fotbollskonst. Allt från Navas brytning, till "överstegsklacken" som assisterade fram till Negredos iskalla lobb. Stor fotbollskonst som även den mest inbitne Valenciasupportern (Rickard Petersson?) måste älska att beskåda. Sekvenser som denna gör fotboll värt att tiitta på och uppskatta även fast man inte har känslor för något av lagen som spelar utan mer spelet i sig. 


* Veckans snackis
Guti. Mannen, myten och bänknötaren. Eller? Mot Deportivo visade den käre Haz annat än reservfasoner och hans klack till Benzema visar stor klass. Det roliga är att Guti har ett bra läge att själv göra mål men istället väljer att klacka bollen bakåt. Snyggt när det lyckas, idiotiskt när det misslyckas. Nu gick det vägen och det är bara att gilla lägen. Hatten av för spelare som Guti som inte bara vågar utan också agerar. Sådant kan man inte tycka illa om.


* Veckans överraskning
Atlético får straff hemma mot Racing. Inte en så konstig händelse i sig kanske men däremot sättet det gick till på. Titta bara på detta, 1.10 in i klippet Jurado görs ner av Toni Moral - 1,5 meter utanför straffområdet! Och domare Lahoz visslar för straff!
Klippet visar inte Racingspelarnas ilska men jag kan lova att de protesterade och helt klart förstår man dem. 0-2 på bortaplan i en semifinal i Copa del Rey är bra mycket bättre än 0-3. Atlético gör sedan också 0-4 och Canales & Co. får inrikta sig på ligan resten av säsongen.
Lahoz själv har inte uttalat sig och tacka för det. Vad ska han säga? Den spanska domarkåren visar ännu en gång hur usel lägstanivå den har.


Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-02-05 20:52:00
Author

Fler artiklar om Spanien