Lagbanner
Fuera de juego
Spanien laddar för VM och EM på samma gång

Fuera de juego

EM-kvallottningen, smeknamn på tröjan, Copa del Reyfinalen och helgen som kommer

Deltagare:
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien
Hassan Alavi, Skribent Spanien
Johanna Frändén, Aftonbladet


Spanien lottades mot Tjeckien, Skottland, Litauen och Liechtenstein. Hur skulle du kommentera gruppen och la Seleccións möjligheter att ta sig till EM?

Daniel:
- Om vi drar en snabb liten överblick av Grupp I så kan i alla fall jag redan peka ut en solklar segrare, två små uppstickare och två slagpåsar. Givetvis kommer Spanien att agera storfavoriter i denna grupp och jag ser inte att man skulle kunna tappa några poäng här alls, nästan. Vi har såklart bortamatchen i Glasgow och i Prag att ha i åtanke och visst, det är två riktigt tuffa matcher (speciellt i Glasgow) men jag tror faktiskt att La Selección sopar gatan ren i detta kval.

Självklart är det inte bara att snora ut det ur näsan, man måste ju spela först. Enligt mig, så kommer dock inte Spanien att svika. Förhoppningsvis (och troligtvis?) så har man vid det lag att kvalet börja ett VM-guld med sig. Förhoppningarna på ett nytt guld redan två år senare kommer vara skyhöga och med den trupp som Spanien sitter på just nu så är man världens bästa lag, utan tvekan. Skulle man inte ta sig ur denna grupp så kommer jag att hoppa groda från Sundsvall till Oslo på en fot.

Ska jag dock höja ett varningensfinger för något utav dessa lag så är det inte basketlandet Litauen, utan braveheartsen från öarna… Skottland. Skottarna ser ut att ha vaknat igen och man spelar inte lika mycket tjong ballong som tidigare. Se upp för får-hedarna, dom kan vara med och slåss igen.


Hassan:
- Del Bosque svarade diplomatiskt med att det är en tuff grupp men jag undrar verkligen om han innerst inne trodde och tror på det själv. Spanien kunde kanske inte fått en bättre resa till nästa EM-slutspel. Litauen och Liechtenstein låter inte lika sexigt som Portugal eller Holland och Skottland har fortfarande en bit kvar till den absoluta toppen. Vilket är det största hotet då? Jag skulle nog säga Tjeckien men, och detta är viktigt, Tjeckien är inte i närheten av den klass som laget hade under den gamla goda tiden med bl.a. Nedved och grabbarna. 

Det har faktiskt gått så pass långt att medierna skämtar och menar att Spanien kommer gå igenom denna grupp utan att släppa in ett enda mål. Mitt svar på det? Nja. Man ska nog inte underskatta motståndet alldeles för mycket... 


Johanna:
- Det vore en flopp av gigantiska mått om Spanien inte tar sig till EM i den gruppen. En liten varningsflagg för Skottland borta samt att någon match ofta får skrällkaraktär genom ett långt kval (vi minns ju Råsunda inför EM -08), men Spanien måste ses som ganska överlägsna i den här gruppen, inte minst med tanke på att Tjeckien inte alls är vad de varit. 85 procent av Marcas läsare i dag tror att Spanien inte kommer ha några svårigheter att bli etta i gruppen och spanjorer är ändå ett folk med lågt förtroende för sitt landslag jämfört med många andra länder. Jag skulle nästan påstå att Spanien skulle ta sig vidare med näst bästa elvan också. Övriga lag kommer att ta lite poäng av varandra. Lichtenstein kommer sist så klart och Skottland och Tjeckien gör upp om andraplatsen. Inga konstigheter.





Zaragozas Suazo har namnet Chupete på tröjan, Guti som ni redan vet Haz och så vidare. Hur okej tycker du att det är att inte använda sitt riktiga namn på tröjan utan använda någon form av smeknamn?

Daniel:
- Jag ser inte alls några problem med detta så länge det inte är provocerande eller nedvärderande mot någon annan. Själv så är jag faktiskt för detta och jag tycker det är synd att inte fler använder sig av sina smeknamn på tröjorna. För det första är det roligare för spelaren själv och för det andra så tror jag att många som köper tröjor kommer anse att det är något nytt och roligt. Själv hade jag tyckt det varit stört roligt om t.ex. Cristiano Ronaldo i Real Madrid helt sonika bara har ett R på sin tröja och nummer nio… ni vet R9. Troligen så kommer vi inte komma till den nivån, men hade det inte varit ganska så fräckt?


Hassan:
- Den dagen man börjar störa sig på spelarnas namn på tröjorna, den dagen borde man ta och kamma sig själv.  Det viktiga är att man kan läsa vad spelaren heter eller vill kalla sig själv annars störs jag inte av det. Sedan när är det viktiga egentligen det som står på tröjorna? Visst i ett kommersiellt seende förstår jag att namnet på tröjan är viktigt men för oss "vanliga" människor spelar det nog ingen större roll. Det är vanligt att spelare väljer att ha något annat än det riktiga efternamnet på tröjorna. Kolla bara på Brasiliens fotbollshistoria; Ronaldo, Robinho, Ronaldinho etc etc. Men det varierar nog spelare för spelare samt land för land när det gäller att ha sitt riktiga efternamn eller något annat. 

I Sverige har vi faktiskt ett slående exempel på denna fråga och det är allas vår Zlatan Ibrahimovic. När han värvades till Ajax beslöt han sig för att namnet "Zlatan" skulle vara tryckt på tröjan istället för efternamnet. Men efter ett tag ångrade han sig och tog tillbaka det ursprungliga, Ibrahimovic. Anledningen? Han ville visa respekt för sin familj. Kort och gott kan jag säga att det inte spelar någon som helst roll för mig, så länge det är läsbart bara.


Johanna:
- Jag har inga som helst problem med det, tycker ofta att det ger lite karaktär och lyskraft till ligan. Ronaldinho, Pélé och Kaká är ju också smeknamn, även om man inte tänker på det. Men det är klart, skulle Coca-cola, Cruzcampo och Adidas dyka upp på ryggtavlorna är jag emot. Så länge vi slipper se sponsrade namn är allt okej. Smeknamn är en naturlig del av den internationella fotbollen.




Om inget väldigt oförutsett inträffar så spelar Sevilla och Atlético final i Copa del Rey. Vad har Getafe respektive Racing för möjligheter att vända på steken tror du och hur skulle en final mellan Sevilla och Atlético vara?

Daniel:
- Först och främst vill jag bara inleda med en stor ”suck”. Copa del Rey… chansen för dom mindre lagen att vinna mot dom större och dom större lagen att ta en titel när allt annat är förlorat. En cup för förlorarna alltså. Enda gången som cupen egentligen betyder något för dom två största i Spanien är när man vill vinna den ”stora trippeln” (ligan, CdR och CL) som Barcelona gjorde ifjol. Visst var det förödmjukande för Real Madrid-fansen att man åkte ut mot Alcorcón, men jag tror man hellre vinner antingen ligan eller Champions League och slipper alla dessa förbaskade dubbelmöten. Kanske att jag är en aning bitter för att Deportivo åkte ut så snöpligt mot Sevilla i kvarten, eller så kanske det ligger något i det jag säger?

Hur som helst så tror jag ärligt talat att varken Racing eller Getafe har en chans. Speciellt inte kantabrierna som förlorade med hela 4-0 mot ett utav ligans absoluta floppar, Atlético. Huvudstadsklubben visade ingen pardon och spelade med starkast möjliga manskap inför Vicente Calderón. Troligen så skickade Forlán laget till final med sina straffmål, men det kändes faktiskt på förhand att cupen skulle bli Atléticos egna lilla revansch för fiaskot i ligan. Racing bör och lär starta upp med bänkade och/eller yngre spelare i truppen till returen. Man har faktiskt ingen chans längre.

I Sevillas fall så är det en öppnare historia, men med 2-0 att gå på så kommer knappast Manolo Jiménez bjuda på en millimeter yta. Getafe kommer att försöka jaga sig in i matchserien, men med Del Nidos cuphatt på läktaren så är det omöjligt för dom blåklädda att ta sig tillbaka. Det är redan klart att den där hatten ska få följa med till finalen. Att Sevilla dessutom vann hemma i Andalusien var ett tecken på att man är redo och att man satsar på detta. Det känns redan klart.

En final mellan Atlético och Sevilla vore alldeles… alldeles… underbar. Eller? Jag hoppas det och det vore faktiskt roligt om Atlético är det lag som går segrande ur striden. Jag tippar på 1-2 till Atlético där Forlán avgör med en bredsida i hörnet på stopptid. Innan det så har dock Negredo gett Sevilla ledningen tidigt i den andra halvleken och efter en hel del tryck mot Sevillas straffområde så får tillslut Atlético in kvitteringen efter en dålig hörnvariant av Sevilla där Atlético kontrar och Simão gör inget fel i avslutningen.


Hassan:
- Jag tror att det i slutändan blir Sevilla mot Atlético i final. För Atlético Madrid är det mer eller mindre klart att de spelar i final, för om Racing Santander får någon sjuk energi och lyckas sätta dit ett par bollar är något riktigt fel i Atlético Madrid. För Sevillas del är vägen till finalen visserligen längre men jag ser inte hur Getafe ska vinna med minst 3-0 för att gå vidare till en final. 

För att hitta en seger mot Sevilla på hemmaplan för Getafe måste vi gå tillbaka till år 2008. Då vann Getafe över Sevilla med 3-2 i ligan. Annars har Getafe gått mållösa under tre av fyra hemmamöten med Sevilla. Segern som jag tog upp är enda gången då Madrid-laget lyckats göra mål på hemmaplan mot Sevilla. Dessutom är det värt att lägga till att Sevilla faktiskt vilat ett par spelare just för denna match mot Getafe. Lita på att laget kommer ha en massa energi i benen.


Johanna:
- Racing vänder ju knappast 0-4, det är en ledning som inte ens Atlético Madrid ska tappa. Sevilla går som tåget i cupen, men Getafe kan ställa till med trubbel en bra dag om de får ett tidigt ledningsmål. Getafe lyckades utnyttja Barcelonas utvisning i går på Camp Nou och skapade ett visst tryck, även om det inte resulterade i något mål förrän på övertid. Michel har fått ut mycket av ett egentligen ganska profillöst lag. Om vi ändå utgår från att det blir Sevilla och Atlético i final tycker jag det känns helt rätt och totalt oförutsägbart. Tabelläget är i alla fall totalt missvisande och Atlético under Quique Flores har verkligen inte hittat den stabilitet som de så desperat behöver. Sevillas dalar är inte lika djupa som Atléticos, men de kan ändå få stryk av bottenlag som Zaragoza. Kort och gott är det här två lag som är mycket lämpade att bjussa på en kul och oförutsägbar final i en cup som jag tycker blir mer intressant ju längre i från övriga Real Madrid och Barcelona drar i ligan.





Till sist - Tål något annat att nämnas från veckan som varit och vad missar du inte i helgen som kommer? Vilken match eller någon annan händelse, så länge det har med spansk fotboll att göra.

Daniel:
- Även om Xérez verkar ha vaknat pyttelite ur sin dvala så kommer jag nog att missa matchen mot Real Madrid då jag vet att det kommer att sluta 0-3 eller något liknande hursomhelst. Matchen 22:00 samma kväll (lördag) är dock hyperintressant där två lag slåss om en Europa-plats. Villarreal och Athletic Bilbao. Under söndagen så spelar Spaniens roligaste lag, aka Deportivo, mot Espanyol klockan 17:00 i Katalonien. Avslutningsvis så har vi Atlético Madrid mot Barcelona klockan 21:00 under samma kväll som bör ses innan veckan ska kunna summeras.

Vill även kort säga att på måndag, just det måndag, så spelas det också La Primera fotboll då dom två ö-lagen Tenerife och Mallorca möts.


Hassan:
- Atlético mot Barcelona kommer bli en höjdpunkt. Kan Atlético Madrids offensiv ta vara på att Barcelona kommer utan spelare som Toure, Marquez, Abidal, Alves, Pique och eventuellt Puyol? Eller kommer Barcelonas offensiv med en självlysande Messi ta vara på det svaga Madrid-försvaret? 

Andra intressanta matcher för min egen del blir naturligtvis Real Madrid där Ronaldo äntligen får komma tillbaka och kanske hålla sig undan några kort? Annars finns det matcher som Villarreal - Athlétic Bilbao och Espanyol mot Deportivo.


Johanna:
- Jag missar inte Atlético - Barcelona eftersom jag kommer att sitta på Vicente Calderón på söndag. Jag har en liten känsla av att Atlético kan ställa till det för Barça och det skulle hela Spanien (utom möjligtvis Katalonien då) må väldigt bra av. Från veckan som gick tar jag med mig att Sevillas president José María del Nido trillade i badkaret och fick uppsöka sjukhus. Vi hoppas på en snabb återhämtning för mannen med maffiahatten!



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-02-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien