Lagbanner
Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Domarsågningar

Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Domarsågningar

Christopher Kviborg och Robert Johansson bloggar om spansk fotboll!

"Los árbitros están de puta madre para el Atlético", orden är Racing-tränaren Portugals och man behöver knappast förstå spanska för att fatta innebörden av dessa ord. Inga snälla ord från Portugal som var märkbart irriterad efter 1-1-matchen hemma mot Atlético, han var för övrigt minst lika irriterad efter 0-4-torsken i Copa del Rey på Calderón, på domaren alltså. Kan inte tänka mig annat än att böter väntar för Portugal, domarna är som vanligt heliga och man får (oskriven lag) inte kritisera dessa öppet i media, att dessutom svänga sig med termer som "puta madre" gör ju inte saken bättre.

Extremt mycket surr om domarinsatserna efter helgens omgång. Zaragoza gick äntligen och vann en match men det skedde efter ett vilt sjöslag där både Negredo och Stankevicius visades ut, hemmaspelaren Colunga ville inte vara sämre han heller. Men störst kritik verkar Teixeira Vitienes få efter sin insats på Camp Nou när Barca slog Getafe med 2-1. Förvisso gav Marca betyget 6/10 till Vitienes samtidigt som González González (skönt dubbelnamn) fick en tvåa efter insatsen på La Romareda.

Utvisningen på Piqué kändes dock rättvis, till och med sport.es läsare höll med en knapp majoritet med domslutet. Däremot var det röda kortet på Márquez direkt svagt men domare Vitienes hade inget val om man ska följa regelboken. Blåser han straff (vilket det troligtvis inte var) så medger han även per automatik att det är en så kallad målchansutvisning. Personligen tycker jag den regeln är suddig, tycker mer än väl att straffspark är en bestraffning som räcker i dessa lägen om det så klart inte är någon jättekapning eller något helt uppebart fult. Nu vann förvisso Barca matchen men med Alves skadad och avstängningar på både Piqué och Márquez så fasar man nog lite i Katalonien inför Atlético-fighten, blir det månne ukrainskt i backlinjen?

För övrigt intressant att Villarreal B går som tåget i segundan, bara ett par poäng från uppflyttning. Det skulle dock inte gå att genomföra i praktiken då Villarreal A ligger i primeran. Men tänk er själva vilket flyt i oturen de skulle vara om Villarreal B tar en topp tre-placering samtidigt som Villarreal A åker ut. Nästan lika kul som när Real Madrid mötte Real Madrid Castilla i en cupfinal för ett gäng år sedan, 6-1 då på Bernabéu till Real Madrid, A-laget alltså.

Satt så klart uppe och kollade Super Bowl i natt, jag är inget större fan av själva sporten men finalen är alltid riktigt cool. Det är något med amerikansk TV och deras produktioner, snyggt och proffsigt och dessutom med en statistikbas som är outstandning. Och patriotismen lyser igenom som vanligt, det är enorma amerikanska flaggor, barn med tårar i ögonen och militärparader. Självklart flög fem stycken stridsflygplan över arenan två sekunder efter nationalsången. "We love America". Nu till frågan, är denna patriotism fantastisk eller läskig? Frågar vi Norge så är den grym, frågar vi oss själva så blir vi lite rädda och tillbakadragna, lite synd ändå kan tyckas - vi borde vara stolta över vårt land!

Christopher Kviborg2010-02-08 13:05:00
Author

Fler artiklar om Spanien