Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
När få vi se ett nytt Sociedad?

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Ett nytt Real Sociedad?
Minns ni Real Sociedad? Klart ni gör. Laget från Baskien som har en mer annorlunda policy jämfört med grannen Athlétic Bilbao och som var nära att skrälla säsongen 2002/03. Real Sociedad på den tiden var ett spännande lag fyllt med rutin och blivande storspelare. Det fanns en bra blandning. Jag menar rutinerade herrar som Karpin, Kovacevic och målvakten Westerfeld tillsammans med dåtidens unga spelare som Xabi Alonso samt Nihat för att bara nämna två av flera. 

Alla vi som minns den säsongen, minns även att Real Sociedad stod för en stor underhållning. Ett lag som inte ens rankades bland topp fem innan säsongen var vintermästare utan att ha förlorat en enda match, mycket stort för att heta Real Sociedad. Laget snubblade på mållinjen och fick istället komma tvåa i ligan. Men trots andraplatsen gjorde laget en underbar säsong som ekade över hela fotbollseuropa. Lagets ordinarie anfallare Nihat och Kovacevic fanns på topp tre listan bland de främsta målgörarna i ligan. Bara en sådan sak. 

När får vi se ett nytt Real Sociedad som agerar helt respektlöst och ger de stora namnen ett par rejäla snytingar? Många vill rikta blickarna mot Sevilla och säga att de är ett nytt Sociedad, men jag tycker inte det. Sevilla har nu i ett par år visat att de är ett dugligt fotbollslag och säsongen 2006/07 var de visserligen nära att skrälla i guldstriden. Sevilla idag är ett mycket starkt lag som gått vidare till Champions League-slutspelet och som inför varje säsong rankas som topp fem. Vilka ska vi då hoppas på? Athlétic Bilbao? Villarreal? Getafe? Ja, det finns många mer än de jag räknade upp. 

För övrigt ligger Real Sociedad just nu på en andra plats i Segunda. Guld för "La Real" i La Liga nästa säsong kanske?

Hassans lista över veckans mest intressanta matcher

Atlético Madrid - Barcelona:
Matchen med stort M i Spanien under denna helg, detta går inte att förneka. Detta är även en match där mycket står på spel, vilket för allt än mer intressant. Madrid måste ta en seger för att inte glida ner allt för nära strecket. Just nu skiljer det endast fyra poäng mellan Atlético och Real Zaragoza som är precis ovanför strecket och med tanke på den formen som Zaragoza har just nu är det bäst för Madrid-gänget att de börjar rada upp poäng. 

Nu kommer de att möta ett Barcelona som normalt under denna säsong är det starkaste bortalaget när det gäller det defensiva jobbet (bara fyra insläppta på bortaplan). Jag säger normalt av en anledning, Barcelona kommer till denna match utan defensiva spelare som Alves, Abidal, Pique, Marquez, Toure och Chegrinsky (glömt någon?). Atlético Madrid har med andra ord en ypperlig chans att utnyttja Guardiolas backlinje som inte är speciellt samspelta. Problemet för Atlético Madrid är att deras backlinje sannerligen inte heller är den bästa och detta med lagets ordinarie backar i truppen. Laget har på hemmaplan släppt in hela femton mål på arton ligamatcher. En annan detalj är att Barcelonas tappat poäng i tre bortamatcher under denna säsong, något att tänka på för alla er Atlético Madrid-fans som dreglar över en eventuell vinst.

Senaste mötet mellan lagen slutade 4-3 till hemmalaget med Agüero och Forlan på strålande spelhumör. Nu ska det bli spännande och se om Barcelonas offensiv är tillräckligt stark för att backlinjen ska klara sig eller om Atléticos anfallare kan visa att anfall är det bästa vapnet?

Villarreal - Athlétic Bilbao:
Riktigt skön match där Bilbao jagar för nya poäng i och med jakten på en Europaplats. Laget ligger just nu på en sjunde placering endast två pinnar ifrån Deportivo. Villarreal kan med hjälp av en seger komma närmare Athlétic Bilbao. En eventuell seger innebär att Villarreal endast är fyra poäng bakom laget från Baskien. 

Sett till förra veckan var båda lagen lite tveksamma. Bilbao bjöd in Xerez på hemmaplan och såg till att matchen var onödigt spännande när slutresultatet skrev 3-2 till Bilbao. Villarreal åkte däremot på en förlust mot "Mallis" och frågan är hur det egentligen står till med formen hos de de gula ubåtarna? Intressant statistik är att Villarreal brukar ha lätt för Bilbao på hemmaplan sett till de senaste säsongerna. Sedan 2005 har lagen mötts fem gånger på Villarreals hemmaplan och alla fem matcher har slutat med seger till Villarreal. Målskillnaden? Förkrossande 12-3!

Sevilla - Osasuna:
Del Nidos gubbar har under veckan sett till att finalplatsen har säkrats i Copa del Rey mot Getafe, som ändå var nära att skrälla. Nu är det nya tag och nu gäller det för Sevilla att inte tappa kontrollen som laget gjorde sist mot Real Zaragoza i ligan. Det blev en överraskande förlust och jakten på ett eventuellt ligaguld är som bortblåst. Däremot är platsen till fjärde och eventuellt tredjeplatsen fortfarande öppen för Sevilla som måste se till att besegra Osasuna. 

Osasuna då? Jo, laget har gjort en bra säsong och finns för närvarande på plats nio i tabellen. Frågan är däremot om de kommer finnas kvar på denna plats efter helgens omgång? Tveksamt men visst kan det bli så. Osasuna har dock varit mycket ojämna under denna säsong sett till bortaspelet. Segrar har blandats med förluster och oavgjorda resultat.

Bubblare: Xerez - Real Madrid, Espanyol - Deportivo La Coruña och Valladolid - Zaragoza.
 
Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Han är den svenska journalisten som bor i Spanien och som andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans blogg på fotbollskanalen. 

* Veckans värsting
I stark konkurrens med det forstsatta enerverande och fullständigt befängda mediala kriget om domare som dömer hit och dit och framförallt mycket skit, måste utnämningen värsting gå till de nio spelare som i förra omgången såg rött. 

Med något undantag, som kan diskuteras, var det inte något snack om att korten förtjänades. Dessutom såg vi ett antal incidenter med farligt spel och bland annat en snorloska mot en Espanyol-spelare från Sergio Ramos. Det är inte bara domarna som det bör gnällas på, åtminstone inte alltid. 

* Veckans hjälte
Osasunas Aranda. 

1-0 mot Tenerife hemma på Reyno de Navarra innebär att laget har vunnit de senaste fyra ligamatcherna och stadigt rör sig bort från nedflyttningsplatserna. 'Vamos', Pamplonaklubben ligger nia och har gjort sin näst bästa svit någonsin med fyra segrar på rad.

Vinner Camachos killar borta mot Sevilla i helgen tangeras också klubbens bästa resultatrad någonsin med fem segrar i följd. Omöjligt uppdrag? 

* Veckans snackis
Barcelonas försvar, eller bristen på det. Inte nog med att Guardiola förra omgången förlorade spelare på grund av kort, sedan dess har det knappt gått en dag utan att någon till har skadat sig - eller som i fallet Puyol - tränat vid sidan av gruppen. 

Idag kör också tidningen Mundo Deportivo med en av världens största klyshor på löpsedeln: "Anfall är bästa försvar" med bild på Ibra, Messi, Pedro, Iniesta och Xavi. Dessutom är det sant, mer än någonsin i fallet Barça inför helgen match mot Cup-finalisten Atlético på Vicente Calderón.

* Veckans snyggaste
Ever Banega fortsätter erövringståget inom spansk fotboll. Efter handtrallan i "pornoskandalen", och en medioker säsong utlånad till Atleti, visar han sin bättre sida och gjorde i helgen dessutom ett av omgångens mål för Valencia. 

Men snyggast, eller i alla fall mest oväntat, var domare Alvarez Izquierdos klack och framspelning till Xerez efter att ha snubblat stopp på den egentligen passningen i matchen mellan andalusier och Athletic.

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-02-12 16:35:00
Author

Fler artiklar om Spanien