Lagbanner
Fuera de juego
Real Sociedad kämpar sig tillbaka med hjälp av målvakten

Fuera de juego

Spaniens träningsspel inför VM, Espanyol utan Jarque, målspottande målvakter och Segundans upplösning

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Hassan Alavi, Skribent Spanien



La Seleccións träningsmotstånd inför VM blev nyligen klart. Del Bosques mannar kommer möta Liechtenstein, Sydkorea och Polen just innan mästerskapet börjar. Kommentarer?

Robert:
- Min första tanke är "hur f#n tänker dem?!". Normalt träningsspelar man mot lag som spelar rätt likt som det kommande gruppmotståndet alternativt att göra som just Spanien gjorde inför EM. Möta de bästa lagen. Detta liknar ju ingenting. Visst, jag köper att Polen och Schweiz spelar ungefär lika. Iallafall på så sätt att båda lagen är Europeiska och innehåller ungefär lika många profiler etc etc. Men sen?

Jag kan inte riktigt jämföra Chile och Honduras eller för den delen en kommande åttondels-/kvartfinalsmotståndare med vare sig Sydkorea eller Liechtenstein. Det sistnämnda laget minner snarare om Ourense i Terceran, grupp 1, och bara måste stå på andra planhalvan för att Villa och Torres ska få igång fabrikationen. Nått annat finns inte på kartan.

Hur som helst ska jag försöka att inte dra för stora växlar av detta. Spanien kommer gå vidare från gruppen ändå och absolut vara att räkna med när det drar ihop sig så det spelar nog ingen roll. Och man möter ju Frankrike på bortaplan nu i mars. Där har vi en träningsmatch som verkligen kommer ge en fingervisning över den kommande VM-elvan.


Nina:
- Med risk för att låta nedvärderande; jag tror att man genom att möta tre såhär pass obra motståndare i något som trots allt ska vara en uppladdning riskerar bli lite urladdad. Det är knappast någon nyhet att bra lag oftast underpresterar när de ställs mot sådana som är ganska mycket sämre. Spanien - Lichtenstein, vilken nagelbitare. Vet inte om det är tänkt att det ska bli ett målkalas för Torres och Villa, men med tanke på den tämligen höga procent underskattning sådana här matcher brukar kryddas med så tror jag inte att det blir så. Det enda lag som aldrig sviker är Andorra. Kunde inte Spanien fått möta Andorra? Då hade det nog kunnat bli tvåsiffrigt.


Hassan:
- Rätt så trevligt motstånd måste jag säga. Liechtenstein ska mer eller mindre vara som ett träningspass för Spanien medan Sydkorea samt Polen kanske kan bli lite "tufffare" för Spanien. Med modifikation på lite. Dessa landskamper närmare VM brukar inte bjuda på några sensationella matcher. Det gäller att behålla en god form, en sista rotering/ test av spelare inför turneringen och naturligtvis gäller det att besegra dessa tre inför början av mästerskapet.

Spännande att få se Spanien mot Sydkorea igen. I mitt egna minnesarkiv vill jag minnas när dessa två möttes i VM 2002 som just spelades i Sydkorea och Japan. Den gången blev spanjorerna rånade på segern och domarna fick utstå en hel del rättigfärdad kritik efter matchen. Med dagens Spanien tror jag inte ens att en domartrio kan vinna matchen för Sydkorea.  




Espanyol förlorade tragiskt Dani Jarque inför ligastarten och ligger idag i mitten av tabellen. Hur tycker du att förlusten av Jarque har påverkat laget den här säsongen och har spelet blivit någon skillnad för Barcelonalaget?

Robert:
- Efter en förståeligt nog tung inledning på säsongen börjar stackars Espanyol bli lite jämnare. Rent fotbollsmässigt har det väl gått ungefär som förväntat trots att man förlorade en av sina kanske viktigaste spelare på tyngsta möjliga sätt. Med undantag för en tung svacka i november/december (2x 0-4) har laget vunnit i stort sett varannan match. Mer kan man inte förvänta sig och jag tror inte Jarque hade gjort någon skillnad på det sättet om man kan säga så. Men Dani hade gärna fått finnas med på planen ändå, ja ni fattar.

Laget har naturligtvis påverkats enormt mycket och förhoppningsvis inte bara av ondo. En tragedi som detta kan också stärka gruppen som enas att, i det här fallet, spela för Jarque. Den framlidne Jarque var lagkapten och mycket av spelet byggde runt honom. Det har nu Espanyol tvingats förändra och jag tycker laget gjort det bra trots att jag inte har sett så mycket av laget i år. Förhoppningsvis kommer Jarque att kunna hyllas ordentligt och med fortsatt muntra tongångar under sista matchen för säsongen på Cornella el Prat. R.I.P Dani.


Nina:
- Inledningsvis måste jag bara säga att Espanyol faktiskt är ett lag för mitten av tabellen, de ligger ungefär där jag trodde de skulle ligga även innan Jarques tragiska bortgång. Så att de ligger där de ligger tycker jag faktiskt inte är särskilt anmärkningsvärt.
De blandar och ger.

Naturligtvis har förlusten av den unge kaptenen påverkat klubben, speciellt de som varit med längre, som kände honom väl.Att de befordrat honom under sommaren, gett honom Tamudos bindel, visar ju på hur mycket de räknat med honom, och så händer det där, det värsta av allt.
Men. Och det här är på inga sätt en proportionerlig jämförelse så lugn i stormen, precis som när en spelare blir utvisad, tror jag på ett sätt att Jarques död svetsade samman gruppen. Jag vill gärna tro det.
Man pratar högtravat om att säsongen ska dedikeras den avlidne, jag vet inte hur klokt det är egentligen. Visst ska Jarque hedras, men säsongen är Espanyols. Man gör sig, så som jag ser det, en otjänst genom att lägga den slags press på sig. Vad skulle en degradering i ett fall som detta betyda, när man på förhand lovat att spela för honom? Förstår ni hur jag tänker? Det är -en trög start borträknat då alla är förvirrade och förtvivlade innan vardagen tränger sig på och man inser att livet trots att det blivit tommare ändå fortsätter som vanligt och besvikelsen över den insikten - det enda sätt jag kan tänka att Jarques död (förutom just det faktum att han försvann, det tordes vara uppenbart men man vet aldrig) påverkat Espanyol negativt. Den press de satte på sig själva då de sa att de ska spela för honom.
Spela gör man för sig själv och för klubben. De döda man håller av hedrar man genom att minnas dem, tänka på dem och låta dem leva vidare inom en. Jag tycker att dedikerade mål räcker, enkelheten är vackrast - det behöver inte bli säsonger.
Man ska inte börja skryta med sorg.
För att runda av detta - jag tror att Espanyol ligger där de ligger för att de helt enkelt inte är vare sig bättre eller sämre än så. Det är inget vi ska lasta Jarque med.


Hassan:
- Helt klar blir man påverkad av att en kollegas/väns död precis inför ligastarten. Allt annat vore fel. Det som gör Espanyols förlust av Jarque än större är att han var den som skulle leda laget denna säsong i och med sin kaptensbindel. När han tragiskt nog gick bort innebar detta inte bara en stor förlust för hans vänner, familj, lagkamrater, tränare och presidenten. Det innebar samtidigt att Espanyol var tvungna att börja om igen och bygga upp en ny pelare som skulle ta Jarques plats.  

Det började knakigt, dock har det sakta men säkert blivit bättre för Espanyol. Laget ligger just nu på en tolfteplats i tabellen och det är inte mycket som skiljer dem från en niondeplacering just nu. Senast tog laget även stabil seger mot Deportivo La Coruña på hemmaplan med 2-0. Men laget har stora svagheter som måste förbättras. För om det är en punkt som kan sänka Espanyol är det just bortaspelet. Laget har förlorat alldeles för många (sju förluster) och vunnit för få (bara en vinst) gånger på bortaplan. Dessutom är de skrämmande nog sämst i hela ligan gällande bortamål (bara blivit tre stycken strutar framåt). Till och med Xerez som ligger hopplöst sist i tabellen har gjort fler bortamål.

Jag tror att Espanyol kommer spela kvar i La Liga och kanske även kunna vara med i fighten om en Europa Leagueplats. Bortaspelet måste dock förbättras för ett eventuellt Europaspel nästa säsong, annars lär man vara kvar vid mitten av tabellen. Gäller att de tar och besegrar Málaga på bortaplan nu till helgen.    




Real Sociedads målvakt Bravo blev i helgen aktuell då han gjorde en Chilavert. Det vill säga mål på frispark. Vad tycker du om målsparkande målvakter? Underbara att se eller en uppenbar säkerhetsrisk bakåt?

Robert:
- Klart det är skönt att skåda. Allt som bryter mot normen är kul. Men varför är då målvakten just målvakt om han då är så bra på fasta situationer? Kanonbra när hela laget måste flytta fram i slutsekunderna, mindre bra med en misslyckad frispark rakt i muren mitt i en match.

Ser jag på det som fotbollssupporter är det vackert att skåda målvakter som Chilavert, Campos och Higuita. De var alla fina färgklickar på en annars dyster målvaktskarta. 
Ser jag dock på det som en tränare behåller jag nog målvakten på sin plats mellan stolparna för att inte riskera hjärtproblem.

Slutligen vill jag säga att jag alltid beundrat målvakterna. Deras jobb är alltid ensamt och inte sällan är målvakterna väldigt säregna och karaktäristiska. Den förste profilen för mig blev Toni Schumacher och hans idiotiska tackling i VM 1982 och sen följde det med Rinat Dasaev (Sovjet), Jean Marie Pfaff (Belgien), Peter Shilton (England) och Pumpido (Argentina) osv osv. Sköna grabbar med stor auktoritet och med stor kunskap som översteg att hoppa groda framför kamerorna i USA-VM.


Nina:
- Jag älskar målvakter som gör mål! Allt som är oväntat är bra. Nåja, inte alltid. Men omväxling förnöjer. Oftast går inte keepern upp förrän i slutet av matchen så det brukar inte medföra några speciella säkerhetsrisker för laget han tillhör ändå. Skulle motståndarna lyckas kontra är det väl bara uppfriskande att se den galna rusningen från alla håll och kanter, no?

Min favorit är Rayo Vallecanos Cobeño, från förra säsongen. Det är så fult, men det gör det inte sämre. Se här bara. Fantastiskt!


Hassan:
- Grymt med sådana målvakter! Naturligtvis är det en risk med att låta målvakten slå frisparkar men oftast brukar dessa lag som föredrar målvakten som frisparksskytt ha en tanke bakom det hela. Om det blir målvakten som slår bollen lär det finns minst en eller två gubbar mycket långt bak i plan som täcker upp för målvakten vid en eventuell kontring. Jag tror inte jag sett en målvakt släppa in ett kontringsmål på grund av en dålig frispark. Däremot har jag sett prov på detta när en målvakt sätter en straff.

När vi ändå kommit in på Hans-Jörg Butt i Bayern München, kan vi ta upp att han faktiskt är den som fått förtroendet att slå en hel del straffar i sina lag. Vem minns inte hans sköna straff mot Buffon senast i Champions League? Jag skulle vilja veta hur mycket tränarna och förbundskaptenerna tittar på målvakter som kan slå straffar eller frisparkar. Tänk er ett straffdrama i ett stort mästerskap, vågar man skicka upp sin målvakt som en av straffskyttarna? Tränaren borde naturligtvis göra detta om målvakten är en av de bättre skyttarna i laget.


Mer Segunda. Hércules och Real Sociedad toppar Segundan följt av Cartagena. Tre lag som mer och mer ser ut att gå mot Primeraspel nästa säsong. Är dessa lag tre lag du vill se i Primeran? Tre lag som skulle kunna etablera sig? Och vilket av lagen är bäst tycker du?

Robert:
- Jag skulle gärna se att både Hércules och Real Sociedad tog klivet upp och etablerade sig. Jag gillar Hércules och staden Alicante behöver definitivt ett lag i Primeran. Likaså behöver Baskien sin rivalitet mellan Athletic och Real Sociedad. San Sebastianlaget är en klassiker i La Liga och även troligen det bästa Segundalaget idag.

Cartagena har all min respekt, vore jäkla ballt om de gick upp som nykomling, men jag tror laget faller igenom till slut. Går laget inte upp själv kan hoppet vara att Villarreal B (som spelar väldigt bra nu) kniper tredjeplatsen och på så sätt gör att Cartagena avancerar uppåt. Såvida inte Villarreal A gör bort sig ordentligt i Primeran förstås. Mitt tips är dock att Numancia tar sig samman och tar sig tillbaka till högstaligan som sista lag.


Nina:
- Cartagena är en personlig favorit i Segunda för mig, tillsammans med Huesca och Las Palmas. Jag hoppas verkligen att de går upp, jag är oerhört imponerad av deras säsong. Har skrivit en del om detta i Esquina och jag trodde faktiskt inte att de skulle orka fortsätta som de inledde, men jo, än så länge ser det bra ut.
Jag tror inte alls att de skulle etablera sig i Primera, de skulle åka upp för att åka ur direkt igen, men finge det hålla på så ett par säsonger, så. Det vore bara trevligt att se hur de, som gjort det såhär bra i det som ändå är världens bästa andradivision, skulle klara sig i Primera. En förmodad omedelbar degradering skulle liksom inte ta ifrån dem avancemanget, så att säga. Håller tummarna för dem.
Hércules känns väldigt överlägsna i år. Tycker Segunda varit ovanligt förutbestämd den här säsongen, Cartagena borträknat.

Hur mycket jag än gillar Betis trodde jag aldrig att de skulle göra en Zaragoza (äntligen öppnades en möjlighet till omnämnande!). Och jag vet inte, men jag tror att det på sikt kanske gynnar klubben - om ledningen kanske har vett nog att avgå?- att bli kvar en säsong till.
Ett annat lag som åkte ur förra året, men som vi inte skrivit så myckety om på SF är ju Numancia. De ligger för tillfället bättre till än Betis i fråga om möjligt avacemang.
Det grämer mig dock att Celta Vigo inte ser ut att lyckas. I år heller.


Hassan:
- Eftersom jag älskar "La Real" hoppas jag mer än allt att de återvänder till La Liga. De ligger även på topp i delad ledning med Hércules, vilket gör dem till stora favoriter till vinnare av segundan. När det gäller de två övriga lagen, lär även Hercúles komma till La Liga. Ett lag som spelat mycket bra under denna säsong och imponerat rejält. På tretton hemmamatcher har laget tagit hem elva vinster. På bortaplan har de sett till att ta många pinnar tack vare deras förmåga att spela kryss (hela sju kryss på elva matcher) Dessutom är det ligans målfarligaste lag med trettioåtta baljor. 

Cartagena lever dock inte lika säkert i min mening som dem två övriga topplagen. Bakom laget från Murcia ligger Numancia, Levante samt Real Betis och fiskar. I slutändan tror jag att det lär bli en match mellan Cartagena och Numancia om den sista platsen. Måste medge att jag hade hoppats på mycket mer från Real Betis inför denna säsong men laget har haft problem såväl på som utanför planen vilket han ha bidragit till att laget bara ligger på en sjundeplacering. Däremot är det starkt av Betis att vara det enda laget i serien som ännu inte förlorat på hemmaplan. Hatten av för den prestationen!



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-02-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien