Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
Från Villarreal till AIK.

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Sebastian Eguren.
Den här veckan får det bli ett ickespanskt förord även om det har lite med Spanien att göra. Visst är Eguren-gate fantastisk? Inte? I sådana fall är jag den enda som tycker det. Här har vi en spelare som precis lånats ut från Villarreal till AIK. I Spanien lär detta inte ens kvalificeras som en notis i dem största tidningarna men i Sverige är det en helt annan femma. Det vore spännande att veta hur Villarreal tänkte när de fick veta att AIK, den stora rivalen till Hammarby, ville låna deras Eguren? Eller snarare sagt hur kände Eguren från början? Vill minnas att han aldrig kunde tänka sig att skriva på för AIK eller har jag fel?

Själv tycker jag att det är spännande att Eguren valt att åka hem till Sverige och Stockholm. Jag säger hem ja. Det var ju här som Eguren blev den spelare han är idag. Tack vare Allsvenskan handplockades han av Pellegrini och fått spela i en av världens bästa ligor dessutom har han nu en chans på ett VM-slutspel.

Men jävlar vad Allsvenskan behövde detta. Själv har jag inget lag i Allsvenskan men känner att ligan (även om Bajen inte finns med) behövde kryddas med något. Att Eguren återvänder hem till AIK och inte Hammarby har väckt stora känslor. Det är nästan att man glömt bort att händelser som denna faktiskt kan inträffa i Allsvenskan. 

Det Eguren gjort är syndigt och närmast djävulskt menar Hammarby-fans som jag pratat med. Det är bara synd att Hammarby inte spelar i Allsvenskan, vilket innebär att dessa två klubbar inte kan mötas. Nåja, det kanske blir ett möte i svenska cupen? Då lär Eguren få det hett om öronen enligt Bajenfansen, eller som någon skrev till mig;  "Den där Eghoren". 


Hassans lista över veckans mest intressanta matcher

Real Madrid - Villarreal:
En tuff match som väntar för de båda lagen på Santiago Bernabéu. Real Madrid åkte på en förlust borta mot Lyon och tränaren Pellegrini är återigen pressad. Precis som i höstas inför El Clásico. Valdano har pratat med spelarna och tränaren och menat att laget ska spela dessa tre kommande matcher som finaler inför Lyon-matchen. På söndag påbörjas den första "finalen" mot Villarreal och för Pellegrini blir det återigen ett kärt återseende med sin förra klubb. Real Madrid har fortfarande inte förlorat i ligan på hemmaplan och är det lag som släppt in minst mål på hemmaplan. Detta innebär att Villarreal måste komma med det tunga artilleriet. Villarreal kommer till Bernabéu med en tuff, men inte omöjlig uppgift.

Villarreal kommer till matchen med ett oavgjort resultat i bakhuvudet från Europaspelen och med ett par spelare borta från truppen. Om Madrid har ett bra hemmafacit så har Villarreal ett uselt bortafacit med endast en seger. Ironiskt nog kom den just i Madrid, den gången mot Atlético Madrid. Däremot har laget tagit viktiga pinnar på bortaplan som 1-1 på Camp Nou mot Barcelona. Real Madrid har under de senaste åren haft lätt för Villarreal på hemmaplan men en sak är säker. Om inte Pellegrini vinner på söndag kommer han få det riktigt hett om öronen. 

Mallorca - Sevilla:
Fyran möter femman i tabellen och behöver jag säga något mer? Nåja jag gör ett försök. Ett riktigt intressant möte på "Mallis" mellan dessa två lag. Det skiljer endast två pinnar mellan lagen i tabellen och frågan är om Mallorca ska vara på fjärdeplats(!) efter att denna omgång har summerats? Räck upp din hand om du inför säsongen trodde att Mallorca skulle ha chans på en Champions League-plats. Min hand är inte uppe. Men laget har imponerat och spelat en riktigt bra fotboll. 

Denna match kan bli något riktigt bra eftersom att Mallorca är, tillsammans med Madrid, bland få lag i ligan som fortfarande inte vet hur det känns att tappa poäng på hemmaplan. Nu när ett bra lag som Sevilla kommer på besök är vi förstås många som undrar om sviten kan hållas kvar eller om den bryts? Formen kunde dock varit bättre hos gänget från Mallis som senast förlorade mot Tenerife med 1-0 samtidigt som Sevilla tog en hemmaseger mot Osasuna med samma siffror.  

Alméria - Atlético Madrid:
Jag väljer denna match av en stor anledning som stavas formen hos bortagänget. Sist såg de till att besegra Barcelona och bryta den långa förlustfria sviten för Barcelona. Nu möter Madrid-gänget ett oerhört behagligare motstånd i Alméria till helgen. Frågan vi alla ställer oss är naturligtvis om Atlético Madrid kan bygga något kring seger mot Barcelona eller om det blir pannkaka som oftast? 

Alméria har även de mycket på spel inför denna match. De måste vinna för att inte hamna allt närmare strecket eller till och med komma under. Det skiljer just nu bara två poäng ned till Zaragoza och ytterligare en pinne till Tenerife som ligger på artondeplats. Jag sa att Madrid möter ett mer behagligt motstånd denna helg och det vidhåller jag sett till pappret. Men tittar vi på statistiken ser vi att Alméria är duktiga på sin egna borg, där de bara har två förluster den här säsongen. 

Naturligtvis ska det även bli spännande att få se Henok Goitom mot Madrid-försvaret som inte riktigt håller världsklass. Det gäller för Goitom att ta många löpningar och störa Atlético-försvaret. Dessutom måste han vara vaken på fasta situationer där Atlético-försvaret ibland kommer bort sig. 

Bubblare; Valencia - Getafe, Barcelona - Racing Santander och Málaga - Espanyol.

Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Han är den svenska journalisten som bor i Spanien och som andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans
blogg på fotbollskanalen. 

* Veckans värsting

Villarreals Godín, som skrubbade Javi Martinez rygg med "dobbarna" i segermatchen mot Athletic (2-1). Det var en tvättäkta fuling. - Det blev lite hett, var ursäkten efteråt. Och visst, han hade ju fått en armbåge av i skallen bara sekunder innan, varpå han förstås var "het". Att det sedan blev virrvarr, en straffräddning av Diego Lopez (samt kort till Orbaiz och tränare Caparrós), kylde inte ner hettan nämnvärt. 


* Veckans Snyggaste

Om inte det snyggaste så i alla fall ett av de mer originella. Real Sociedads målvakt Bravo tog en frispark från drygt 20 meter och dundrade in segermålet (1-0) mot katalanska Nàstic. Även individuell aspirant på veckans hjälte, om det skrevs en sådan kategori. 


* Veckans hjälte

Ett Atletico de Madrid i högform som spelade ut Barcelona på Calderón (2-1). Här pratar vi verkligen: "inte ha varit så bra" på en mycket "lååång tid". Pressen som kommer på Atlético, efter att som första lag besegrat Barça i ligaspel på snart ett år, passar bra för självförtroendet. Surt mot Galatasaray dock.


* Veckans Överraskning

Kanske inte lika mycket överraskning för alla, men i Spanien och stora delar av Frankrike var Real Madrids 1-0-förlust mot Lyon fullständigt obegriplig. För spelet, för resultatet, för att världens dyraste projekt har fått sig en knäck. Olämpligt nog också i Champions Leagues åttondelsfinal - Igen. Det blir en spänd retur på Bernabéu.

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-02-19 19:02:00
Author

Fler artiklar om Spanien