Lagbanner
Fuera de juego
Målvakten viktigast på fotbollsplanen?

Fuera de juego

Fotbollens viktigaste spelare, Real Madrids säsong, ligans utformning och helgen som kommer

Deltagare:
Robert Johansson
, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jacobsson, Skribent Spanien


Förra veckan talade vi om offensiva målvakter. Nu till en mer generell position. Den viktigaste. Vilken position tycker du är den absolut viktigaste i ett fotbollslag och varför?

Robert:
- Tråkigt svar. Alla positioner är lika viktiga. Det är istället detaljerna som gör helheten. Man spelar som ett lag osv osv. Ska jag däremot dra några slutsatser från observationer under de senaste åren så tycker jag att den defensive mittfältaren är mycket i ropet. Enda sedan Real Madrid släppte Makelele och alla såg hur viktig han varit har det snackats. Spanska landslaget har idag Senna som viktig kugge, svenska landslaget hade Tobias Linderoth ett bra tag och så vidare. 

Den defensive mittfältare har blivit en balansspelare och fältherre som inte bara spelar fotboll utan också håller ihop laget och styr det. En ledare helt enkelt. Därför går min röst just nu till den positionen.


Nina:
- Så diplomatiskt det blir, detta. I en lagsport tycker jag rimligtvis inte att det går att värdera de olika delarna så länge det inte ska till att analyseras vart det var det brast vid ett nederlag. Det tycks mig tämligen uppenbart att det är helheten som måste fungera, samspelet - och för att det ska till att fungera bär alla sitt ansvar.

Men ska jag i motstridighet till ovan presenterade självklarheter ändå till att välja något säger jag backarna. Inte bara för att jag brukar tycka bäst om dem, utan för att det faller på deras lott att stötta upp resten av laget. Vad är det nu man brukar säga? Hur högt ett torn kan bli beror på vilken grund det står på? Något i den stilen. Detta är, förstås, mitt argument.

Daniel:
- En svår fråga och jag tror egentligen inte det finns något ”vettigt” svar på detta. Alla positioner är ju viktiga, så är det. Utan anfallare så får man inget tryck mot försvarslinjen, utan mittfältare så saknar man pådrivare och passningar både framåt och bakåt, utan försvarare så kan man inte hålla tätt framför målvakten som ska agera vägg längst bak. Ytterbackarna och yttermittfältarna kan anses vara dom mest onödiga i ett fotbollslag, generellt sätt. Men i vissa taktiker så är det livsviktiga och därför måste även dessa positioner finnas med i ekvationen.

Men om jag måste välja en position som är den viktigaste i ett fotbollslag så får det la bli målvakt, baserat på att jag själv var det. Visst ska inte målvakter behöva finnas på plan egentligen så länge utespelarna sköter sitt, men målvakter finns alltid där som en extra livlina och alla förtjänar en andra chans… eller tredje… eller fjärde… eller aja.





Real Madrid investerade stort inför den här säsongen för att vinna titlar men hitills har det bara lett till en andraplats i ligan. I Copa del Rey åkte man ut tidigt och i Champions Leauge hänger man löst. Kan man kalla det fiasko och vad krävs för att marängernas säsong ska bli lyckad? Vänder man mot Lyon i CL?

Robert:
- Real har ryckt upp sig rejält om man jämför med de senaste säsongerna och läget ser bra mycket bättre ut än tidigare. Det är iallafall min åsikt. Det är klart att det var olyckligt att det blev respass ur Copa del Rey och att likadant skulle ske i CL vore inte bra men jag skulle inte kalla det fiasko. Marängerna hänger bra med i ligan och att vinna den skulle rädda mycket. Dessutom tror jag på vändning mot Lyon så även Europadrömmen kommer leva vidare. No worries.

Att förhoppningarna och kraven på lagen är stora är bara naturligt men konkurrensen är stenhård och laget behöver tid. Det är orimligt att kräva att Real Madrid, eller något annat lag för den delen, ska kunna återupprepa Barcas sanslösa fjolårssäsong. Det tror jag aldrig vi får se ett lag göra igen.


Nina:
- Jag tror inte alls att Real Madrid investerade stort för att omedelbart börja plocka en massa titlar. Jag tror inte de är så dumma att de inte är medvetna om att det tar lite tid att spela ihop ett lag även om det är världsspelare som Kaka och C.Ronaldo det rör sig om. Är rätt övertygad om att det ändå handlar om en mer långsiktig satsning som nu börjar ge utdelning.
Av någon anledning tror jag fortfarande som jag trodde i höstas, att de till slut tar hem ligan i år. Kanske för att Barcelona saknar bredd i sin trupp och att det är en enrom skillnad mellan startspelarna de räknar med och de som sitter på bänken. Att ha världens skickligaste startelva är inte synonymt med att ha världens bästa lag.

Och vad Lyon beträffar känner jag mig inte det minsta orolig å Real Madrids vägnar. Jag är (kanske för) övertygad om att marängerna grejar det på Bernabeu.


Daniel:
- Jag har diskuterat detta tidigare och jag förstår inte riktigt hur folk kan tycka att Real Madrid befinner sig i en ”kris”. Som du sa, man ligger tvåa i ligan. Vilka ligger etta? Jo, troligen världens bästa klubblag genom tiderna. Jag har sagt det förut och jag antar att jag måste säga det igen, Real Madrid vinner inte årets La Primera. Det gör Barcelona. Däremot så vinner Los Blancos nästa säsong när man fått ännu mer stabilitet och ännu mer kvalité. Själv är jag Depor-fan och jag minns efter våran match mot Real Madrid (som slutade 1-3 till dom vita), så var det ett Deportivo-fan som sa att han aldrig kan komma ihåg senast Real Madrid var så här pass bra och svåra att möta. Jag håller med, Real Madrid var en ordentlig nöt att knäcka och detta hemma på Riazor där marängerna inte vunnit på sedan 1991.

Man har, kanske, världens bästa mittfält och det var som mur att ta sig igenom. Att man åkte ut mot Alcórcon i Copa del Rey var förvisso en stor plump i protokollet, men om respasset där gör att man kan gå längre i Champions League eller vinna ligan så spelar det nog ingen roll. Att sikta på en trippel var nog mer än dröm än något annat för huvudstadsklubben. Nu förlorade Real Madrid förvisso mot Lyon med 1-0 och enligt mig så är det inte fy skam. Barcelona spelade 1-1 där ifjol, för att sedan vinna hemma överlägset. Även Barca hade svårt att få igång spelet i den matchen och man hade tur att man överhuvudtaget skulle få med sig ett bortamål. Real Madrid kommer vända detta, det är jag säker på.

Kort sagt så förväntade inte jag mig mer av Real Madrid, utan jag tycker man har gjort det ganska så bra faktiskt.





Málaga har  varit säsongens mest underpresterande lag nummer ett och länge legat på nedflyttningsplats. Men nu efter två raka segrar ligger man plötsligt i mitten av tabellen. Ska ett lag verkligen kunna rädda säsongen på två matcher? Håller ligan en sämre nivå än på länge eller beror det på något annat?

Robert:
- Jämnheten trycker jag på. Det är klart att det är konstigt att man kan ha legat där nere så länge och sen vips är man på plats 13, men vi ska ha klart för oss att Málaga spelat oavgjort i väldigt många matcher och därför inte tappat så många poäng i varje omgång. 
Om vi bortser från topplagen så slår alla alla den här säsongen. Mallorca som till och med slåss om CL-plats har exempelvis förlorat både mot Málaga, Almería och Xerez. Något som inte borde tillåta en topp tio placering kan tyckas men som jag vill mena tyder på ligans absolut jämnhet.

Barcelona, Real Madrid, Valencia och Sevilla ligger i en klass för sig i toppen och Xerez för sig i botten. Där emellan känns det faktiskt som att det är hugget som stucket hur osannolikt det än låter.


Nina:
- Mer än något är det väl mellan toppen och botten som den stora skillnaden består. Så har det inte alltid brukat se ut men den här säsongen gör det det och det vet ni redan vad jag anser om. Skittråkigt.
I toppen är det två lag som tälvar om guld. Ni kan säga vad ni vill. Valencia och Sevilla är INTE med i den striden.
Under de där två topplagen kommer ett mellanskikt som består av Deportivo, Mallorca, Athletic och just ovan nämnda Sevilla och Valencia.
Men tar man en titt på Villarreal, som för närvarande befinner sig på tiondeplatsen i ligan med sina trettio poäng så skiljer det bara nio ner till Zaragoza precis ovan strecket. Toppen borträknat kan alla fortfarande slå alla och att det är så jämt där nere gör att allting kan skifta form per omgång. Sådant gillar ju jag, även om det för somliga klubbar och dess supportrar innebär att hela säsongen mest blir ett enda långt lidande så är det för (stackars hopplösa Xerez undantagna) inte på något sätt förutsägbart hur det kommer att bli än. Alltså har alla i allra högsta grad anledning att både fightas och tro.
Mycket bra. Så ska det vara.


Daniel:
- Nja, jag tycker inte den håller lägre nivå än tidigare och jag skulle knappast påstå att lagen har blivit sämre i ligan. Kanske Villarreal och Atlético Madrid, men annars så har dom flesta lagen i ligan kommit ikapp varandra och är ungefär lika bra. Visst befinner sig Real Madrid och Barcelona högt över molnen i ligan, men även dom kan ibland tappa poäng mot, till synes, enkla lag på pappret. Bakom dessa giganter så verkar Sevilla och Valencia ta hand om det andra lagret i ligan som kan döpas till ”strax bakom”. Låååååångt bakom hittar vi lag som Xérez som jag fortfarande inte vet vad dom gör i La Primera. Senast mot Depor så bjöd man på en straff efter en och en halv minut och bara fyra minuter senare så snubblade en Xérez-spelare och Riki blev helt fri.

Men annars så är det otroligt jämnt i ligan. Jag vet inte om det har varit så här jämnt tidigare, men det känns som att alla mitten/bottenlag kan slå alla. Som t.ex. Almería mot Atlético Madrid. När man väl tror att Atlético är på gång igen så kommer lilla Almería och vinner med 1-0 mot dom. Eller varför inte en utav årets största succéer Sporting Gijón som klär av Real Zaragoza hemma och vinner med 1-3. Det ska bli intressant att se vilka av alla dessa lag som kommer dra det längsta strået med en jämnare liga…





Helgen som kommer. Vad ser du mest fram emot? Vad missar du inte?

Robert:
- Jag ser inte fram emot något. På förhand skulle det vara kul att se Málaga på Camp Nou men det funkar ju inte så. Andaluserna har endast förlorat två av de femton senaste matcherna och bör vara i en vinnande fas, men det hjälper föga. 
Málaga har alltid svårt mot Barcelona och på bortaplan blir det inte lättare. Inte heller på bästa sändningstid en lördag och (bland annat) i svensk tv. Då kan det bara gå åt pipan.
Jag gör något annat i helgen. Punkt!


Nina:
- På lördag klockan 18:00 får Getafe celebret besök. Av Zaragoza. Jag tänker att jag ser fram emot det, jag föreställer mig hur det ska gå. Den fula typen av brutalt skönspel som föds av sådana lag som egentligen är för bra och för desperata för att befinna sig där de är, som Zaragoza mot Sevilla. Som en krigsdans, som sist då vi vann med 3-0. Och sedan får jag svårt att andas. Ångest, ni vet.
Vem ska göra det? Colunga förstås. Det måste bli han. Suazo plöjer, Colunga skjuter. Inte bara en gång. Ja. Jag emotser det, alltid - och varenda jävla vecka tror jag att vi ska vinna. Ni kan skratta bäst ni vill, men jag gör det. Jag är helt övertygad. Och sen... ja. Kärlek är lidande annars är det lögn.


Daniel:
- Självklart kommer jag inte att missa ”folkets match” mellan Villarreal och Deportivo på söndag. Just nu leder denna match på fotbollskanalens hemsida i omröstningen ”vilken match vill du helst se av dessa på söndag”. Så klockan 17:00 är det bara att bänka sig framför tvn då galicierna besöker El Madrigal för att sänka ubåten. Under lördagen finns det, tyvärr, inga matcher som riktigt intresserar mig då både Real Madrid och Barcelona garanterat tar med sig tre poäng vardera. Den intressantaste av matcherna på lördagen är faktiskt Getafe mot Real Zaragoza.

Under den redan nämnda söndagen så spelar dock Sevilla mot Athletic Bilbao direkt efter slutsignalen i Vila-Real. Helgen avslutas med Atlético Madrid mot Valencia där jag, personligen, hoppas på hemmalaget Atlético då Depor nästan kan komma ikapp ifall man slår Villarreal samtidigt.




Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-02-24 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien