Lagbanner
Fuera de juego
Dags för VM-truppen att ta form

Fuera de juego

Spanska landslagstruppen, mittfältets uppsättning, poängavdrag för Espanyol och

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien


Vicente del Bosque tog nyligen ut truppen som ikväll träningskampar mot Frankrike. En trolig föraning om vilka som kommer spela i VM. Vad kan du säga om truppen? Saknar du någon? Besegras fransmännen i Paris?

Robert:
- Jag finner inte mycket värt att säga om den trupp som tagits ut. Möjligen att Llorente skulle varit med. Athletics Llorente alltså. Men å andra sidan, vem skulle han peta? Nej del Bosque är helt rätt ute. 
Det jag istället lägger mitt fokus på är att bredden vuxit än mer sedan EM. Tidigare fanns en given startelva inom truppen men nu kamperar väldigt många om platserna på planen. Jag ser minst sex-sju backar som ska vara bland de fyra som får spela, Senna får se upp för Xabi Alonso och Cesc är nu verkligen ett namn som vill, kan, bör få spela alla mästerskapsmatcher. Det är egentligen bara i mål och i anfallet inget har hänt. Visst finns det utmärkta reserver men Casillas och Torres/Villa känns untouchable.

Matchen ikväll då? Ja den kan gå hur som helst men på pappret vinner la Selección med 3-1.


Nina:
- Truppen är ju fantastiskt snudd på tråkigt väntad.
Eventuella frågetecken på Mata och Negredo. Är det bara jag som inte är särskilt imponerad av Negredo i Sevilla? Kanske beror på att jag ser på honom med sådan illvilja förvisso, så jag lägger tyngdpunkten på allt dåligt han gör.
Hade ändå hellre sett Fernando Llorente, tycker han är mer komplett.

Sedan tänker jag att Ruben Cani gott kunnat vara med bland mittfältarna. Han hade säkert inte tjänat som annat än bänkvärmare, men ja, Busquets? Och med tanke på hur bra han blivit - varför inte Reyes?

Jag vet att det varit en del snack om Victor Valdes med. Frågan är väl mer om alla hans hållna nollor beror på att han verkligen är en så fantastisk målvakt lika mycket som att han har en jävligt bra backlinje framför sig. Jag tror inte det.

Men Spanien vinner över Frankrike. Hur bra var de i kvalet nu igen? Just det.
2-0.


Daniel:
- Personligen så tycker jag att truppen ser otroligt slagkraftig ut och att man vill spela med bästa laget mot Frankrike är ju ganska så uppenbart. Men jag saknar fortfarande Fernando Llorente i landslaget. Jag ser hellre han än David Güiza faktiskt. Anledningen är att Spanien får ytterligare en dimension i sitt anfallsspel om man slänger in Llorente istället för Güiza. Güiza, Negredo, Torres och Villa är alla ganska så lika i sina roller och eftersom Güiza, enligt mig, är ”sämst” av dessa så plockar jag bort honom för Llorente.

Annars så gillar jag Albert Riera i Liverpool och han hade jag gärna se i truppen istället för Juan Mata. Mata har inte haft en speciellt bra säsong och även om Riera haft en lika tuff säsong i England så vet vi att han alltid gör det bra i landslaget. Ta Confederations Cup t.ex. Men även Santi Cazorla kommer slåss om denna plats när han är tillbaka från alla dessa skador. Sen kan man även ifrågasätta om inte Víctor Valdés förtjänar att vara tredjemålvakt istället för Diego López.

Angående matchen så tror jag att Spanien kommer att få det tufft nere i Frankrike och som Robert rapporterade i införrapporten så har inte Spanien slagit Frankrike på bortaplan sedan 1968. Jag tror dock att vi bryter den negativa trenden idag och det blir 1-2 till Spanien efter mål av Iniesta och Torres.





En stor fråga i landslaget har varit vilka som ska spela på mittfältet. Senna har tidigare varit given defensiv pjäs men på senare tid har Xabi Alonso tagit upp jakten på allvar. Offensivt kämpar Cesc, Xavi, Iniesta och Silva om de andra platserna. Vilka tycker du ska spela?

Robert:
- Jag var inne på det här redan i fråga ett. Spanien har många fler möjligheter än tidigare på mitten. Xabi Alonso kan exempelvis också matchas offensivt på mitten och Busquets ta Sennas plats. Eller varför inte Senna själv?

Min röst går iallafall med ett mittfält bestående av Iniesta, Xavi och Cesc med Xabi Alonso som defensiv strax bakom. Ett för mig spännande alternativ som lika gärna kan vara fyra gubbar i bredd som ett 4-1-3-2. Det skulle vara kul att se vilket land som klår den uppställningen.


Nina:
- Senna är ju en sådan pålitlig spelmotor,jag vet inte... Samtidigt ska vi ju vara progressiva och våga göra förändringar med så att Spanien inte riskerar att bli för lättlästa.
Det är svårt att ta ställning till. Ni brukar ju gilla mina uppställningar så mycket, så jag bjuder på en här, lite mer på spontan känsla.
Eftersom alla är så pass bra som hamnat här från början (ja, förutom Busquets då) så ska det väl gå att improvisera och omanpassa beroende på motståndet med utan att det blir alltför ödesdigert.
Jag säger (enligt 4-4-2 med Villa och Torres på topp):

Silva- Senna- Xavi- Iniesta


Daniel:
- Som vi har märkt så behövs det verkligen en bra balansspelare i det spanska landslaget och enligt mig är inte Xabi Alonso tillräckligt bra i defensiven ännu. Kanske att jag är bitter som Liverpool-supporter, men jag anser att Marco Senna förtjänar den platsen även om han inte levt upp till förväntningarna i Villarreal i år… men vem har det hos ubåtarna, egentligen? Nej, jag tycker att Senna ska vara defensiv mittfältare med Xabi Alonso som backup. Vad Sergio Busquets gör i landslaget vet jag dock inte.

Sen är det ju ett minst lika stort frågetecken på vilka som ska spela på dom offensivare positionerna på mittfältet. Själv är jag ett stort fan av Cesc Fabregas fotbollskonster och det han har gjort för Arsenal denna säsong är någonting som ingen utav dom andra mittfältarna i truppen har gjort. Han har på egen hand skjutit upp The Gunners till toppen igen och frågan är om han inte har spelat till sig en ordinarie plats i landslaget. Kanske att man ger han en liten friare roll till höger på mittfältet där Sergio Ramos får ett stort ansvar. I sådana fall så har vi Andrés Iniesta till vänster och Xavi strax framför Senna. Även om David Silva är riktigt bra, så har Fabregas varit helt outstanding och Silva blir en utav många stjärnor som placeras på bänken.





Enligt både Marca och L´Equipe hotar FIFA Espanyol med poängavdrag för att man inte gjort rätt för sig i bland annat köpet av Albert Riera 2005. Totalt kan Barcelonalaget tappa sex poäng. Vad anser du om detta?


Robert:
- Det kommer nog inte att ske. Speciellt inte med tanke på att FIFA uttalat sig och inte det Spanska förbundet (vad jag vet). Det fungerar nog mest som ett hot.
Hur som helst är det rimligt att Espanyol åker på något straff om de inte skött sina affärer korrekt. Rimligen ett (högt) bötesbelopp. Och har de skött sig får de naturligtvis bero.
Kort sagt, jag vet för lite om fallet för att säga för mycket.


Nina:
- Det vore ju ganska spännande och lite unikt om det faktiskt hände! Espanyol skulle kastas ner på sjuttonde plats, och landa bara en poäng före Valladolid och Tenerife som ligger under strecket.
Men som vanligt tänker jag att nyheten punkteras och faller i glömska och sedan fortsätter vardagen sin stilla gång. Men är de månne lite skakade ändå, jag menar, att inte ta tre poäng mot Xerez liksom...

Visst ska klubben få något slags straff om de fifflat och haft sig, men samtidigt tycker jag att man fem år senare inte kan gå på hur hårt som helst heller. Riera-affären påverkar på intet sätt Espanyols situation idag varför ett poängavdrag känns tämligen orimligt. Låt gå för böter (en odramatiskt om än kännbar bestraffning).


Daniel:
- Att det är FIFA som hotar Espanyol och inte det spanska fotbollsförbundet gör att det hela känns lite oseriöst. Det är som att FN går in i Texas och säger att dom ska sluta prata så bondläppigt. Nä, men jag tror knappast att Espanyol kommer att tappa några poäng. Men skulle man tappa poäng så ramlar man ner en drös placeringar och har helt plötsligt 21 poäng, vilket är ett poäng mer än Real Valladolid och Tenerife som båda ligger under strecket. Själv är jag dock inte tillräckligt insatt i hela denna situation för att göra något större utlåtande så jag låter det vara som det är.




Domarna ännu en gång. Pérez Burrul gjorde i helgen ingen glimrande insats i mötet mellan Atlético och Valencia. Det tyckte inte heller det spanska förbundet som tog ifrån honom Osasuna - Getafe i helgen. Vi har alla länge klagat på domarna i Spanien men vad nu verkar till och med spanjorerna ha vaknat. Vad är det som händer egentligen?

Robert:
- Antingen har domarna blivit sämre eller så har vi bara uppmärksammat det mer. Man beter sig som man förväntas bete sig som ni vet. Helt klart är iallafall att Burrul inte bara tappade matchen helt, han gjorde också bort sig totalt. Hur kul kan det vara att komma så fel in i en match liksom? Något säger mig att Burrul tycker petningen är rätt okej ändå. En veckas vila kan vara välbehövligt.

Vad gäller domarna överlag så har vi tjatat om det i en massa år nu och slutsatsen är att domarna inte håller den nivå spelarna gör. Iallafall inte superstjärnornas nivå. 
Men de andra spelarna vittnar om annat. För efter att ha sett Césars och många andras beteende i den aktuella matchen så undrar jag om vi trots allt inte har exakt de domare vi förtjänar...


Nina:
- Alltså... jag tycker att gnället på domarna är om inte direkt felaktigt så i alla fall lite överdrivet. I just Burrulls fall är det svårt att argumentera, men fjärdedomaren ingrep, Marchena åkte ut och straffen blev till. Sedan skulle Atlético haft en till tidigare, men när de ändå vann matchen och med den marginalen tycker jag inte att just de behöver klaga så mycket (huruvida de gjort det eller inte ska jag väl inte uttala mig om, det vet jag inte, förlorarna däremot, gnäller oftast, sedligheten bjuder det). Spelarna gör det inte lättare för domarna genom att lägga sig ner för allt och inget, och dem som tenderar falla så fort vinden sveper förbi ser man ju knappast på med blidare ögon när man dömer. Men för att återgå till fjädedomarens ingripande - det är ändå ett kvitto på att själva domarteamet faktiskt fungerar.
Vet inte hur många gånger vi konstaterat att domarna är människor, och liksom spelarna på planen begår de misstag.
Att fjärdedomaren, som i Burrullexemplet går in och säger till när han uppfattar (hur man nu inte kan göra det är ett mysterium) något som huvuddomaren "missar" är ju exemplariskt. Kan kommunikationen mellan huvuddomare, linjemän och fjärdedomare öka så tror jag det blir bättre, med.

Sedan tycker jag att det är ganska givet att en domare själv ska kunna bli bedömd efter matchen, och vid tillräckligt många misstag eller tillräckligt grava även avstängd. Att han inte får göra Osasuna - Getafe är inte mer än rätt.



Daniel:
- Det har snackats om domarna en hel del denna säsong och jag tror jag faktiskt skrev en liten text om dom spanska domarna redan i oktober i La Esquina. Hur som helst så anser i alla fall jag att dom spanska domarna är helt under isen. Visst klagas det runt omkring i Europa på dom inhemska domarna, men varken dom italienska eller engelska domarna kommer nära när det gäller misstag per match för domarstabbarna runt omkring i Spanien.
Att man nu tar bort en match från mr. Pérez Burrul är mer än rätt. Själv anser jag att det ska finnas ännu en domare som kan analysera, i detta fall, Burrul vid halvtid eller något liknande för att ge en bild över vad han har missat och vad han har gjort bra/fel. Kanske att Burrul skulle uppmärksamma fler saker då och kanske dela ut ett gult kort även om det redan har delats ut ett gäng sådana redan. Man kan säga att denna analysering av domaren kan bli som ett gult kort eller liknande, för domaren alltså.

Nu fick alltså det spanska fotbollsförbundet nog och det känns som att fler och fler börjar märka hur pass låg domarnivån har varit på senare tid, jämfört med spelarnivån. Om spelare kan bestraffas för det jobb dom gör så ska självklart även domare kunna bestraffas för det jobb dom gör.




Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-03-03 18:20:00
Author

Fler artiklar om Spanien