Lagbanner
Goitom: Jag kommer aldrig få en chans i landslaget
Goitom säger till svenskafans att han inte tror på spel i det svenska landslaget

Goitom: Jag kommer aldrig få en chans i landslaget

Ligans bortglömde svensk Henok Goitom gav Spanienredaktionen en kort pratstund där han pratar om sin karriär och om hur det är att spela i La Liga. Till SvenskaFans säger Goitom att han inte tror på spel i det svenska landslaget.

Sverige missade VM-slutspelet i Sydafrika bara för att ersätta Lars Lagerbäck med Erik Hamrén. Ett nytt landslag ska byggas, till stora delar med nya spelare. Men när Hamrén tog ut truppen mot Wales fanns Goitom inte med, tvärtemot vad många experter önskat. Goitom själv tar det hela med ro och konstaterar kort till Svenska Fans att han inte tror på landslagsspel. 

Vilka är dina tankar om det svenska landslaget?
- Vem skulle inte vilja spela i landslaget bredvid Zlatan som är en stor förebild för alla oss som kommer från invandrarförorterna runt omkring i Sverige. Men jag har insett att jag aldrig kommer få en chans i landslaget så jag måste koncentrera mig på min karriär och sen leende kunna blicka tillbaks på den när jag slutat. 

En karriär som varit allt annat än spikrak för Henok. När han lämnade Sverige för Italien och Udinese blev han snabbt känd som en stor talang och vår kanske näste superstjärna. Goitom gjorde bra ifrån sig med blev ändå utlånad till Ciudad de Murcia i Segundan. Där gjorde Goitom 24 mål på dryga 70 matcher och köptes sedermera över till stadens förstalag, Real Murcia. Nu skulle Goitom slå igenom på allvar var det tänkt men istället gick det tyngre och svensken lånades ut på nytt. Nu till Valladolid där han gjorde 10 mål under fjolårssäsongen innan han till slut såldes vidare till Almería. 

I Marcas genomgång av ligan inför säsongen spåddes Goitom bli den store målskytten och den som skulle ersätta flyktade Alvaro Negredo men istället skadade sig svensken och missade de första elva omgångarna. 

Hur kändes det att som nyförvärv och potentiell anfallsstjärna missa säsongsinledningen och hur ska du etablera dig i laget?
- Ja, det var synd att man skadade sig tre dagar innan premiären och var borta i tre månader, men just nu spelar man och det går bra. Tränaren pratar mycket om rörelse vilket oftast leder till att du ibland är långt ifrån straffområdet men samtidigt öppnar du ytor för andra som kan göra mål men inom fotbollen är tänkandet ibland kvadratiskt och en anfallare måste göra mål så det får man förbättra på.

Almería ligger just nu på en trettondeplats i ligan och kämpar om Europaplatser samtidigt som laget kan riskera halka ur ligan i en jämn tabell. Till råga på allt lämnade Hugo Sanchez laget till förmån för Juan Manuel Lillo.
 
Hur är stämningen i laget Henok?
- Jag trivs utmärkt i laget. Vi är som en stor familj. Vi har blivit mycket bättre med den nya tränaren och kommer klättra upp i tabellen. Jag gillar tränarens sätt att spela fotboll. Trots allt, Guardiola var assistent-tränare åt vår tränare så då förstår man var Barcelonas spel kommer ifrån. 

Hittills har det bara blivit ett mål för Goitom den här säsongen men svensken hoppas på mer. Frågan är bara hur Goitom ska ta sig ur epitetet att ständigt vara lovande. När han slutligen ska slå igenom på allvar och bli en målskytt av rang.
 
Vilka är dina framtidsplaner?
- Om du menar att sista klivet är toppklubbarna så gäller det att förbättra sitt spel ännu mer och ta vara på de chanser man får varje match. Det som är underbart med fotboll är att allt kan förändras på kort tid så vi får se vart man hamnar. Just nu gäller det att göra det bra i Almeria först och främst. I framtiden handlar väl allt om att ta sig till bättre klubbar varje gång. Det tror jag är alla spelares planer. 

- Utöver fotbollen så har jag och två av mina närmaste kompisar startat en rehabklinik i Kista som jag jobbar med ifrån Spanien. Främst med marknadsföringen av den.

Till sist - Hur känns det att stå i skuggan av ligans andre svensk, Zlatan Ibrahimovic?
- Skugga? Jag har varit i skuggan av någon sen jag som 18-åring åkte till Udinese. Så varför skulle det vara annorlunda nu?

Några korta med Goitom:
Skillnader mellan Italien och Spanien
– I Italien vill man oftast försvara sista tredjedelen och låta motståndarna komma upp i banan. I Spanien vill alla lag framåt vilket gör att det blir hål där bak 

Bästa spelare du mött – Diego Forlán. Han är den bästa för att han är i ständig rörelse vilket gör att laget kommer upp i banan. Han skapar ytor för andra med sina rörelser. Hans skott från 25-30meter är gudomliga.

Spanienredaktionen tackar Goitom för sin tid och önskar honom stort lycka till framöver!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-03-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien