Lagbanner
Frankrike 0-2 Spanien
Sergio Ramos klappas om efter sitt 2-0-mål.

Frankrike 0-2 Spanien

Stabil seger för Spanien.

Spanien besegrade Frankrike på Saint- Denis, och Del Bosque befäste med denna seger, den första på fransk mark på 42 år, ställningen som favorit inför VM i Sydafrika i sommar. Hemmalaget hade en lyckad kvart till trots absolut ingenting att sätta emot, och trots att Spanien stundtals kändes återhållsamma var det utan svårigheter som viktorian roddes i land. Mer än som ett prestigefullt möte mellan två stora fotbollsnationer kändes detta som en dag på jobbet, för de regerande Europamästarna.

Matchen inleddes med en tyst minut för att hedra offren för jordbävningen i Chile, och omedelbart efter avspark levde värdnationen sina bästa minuter.
Frankrike, på förhand en utmaning, satsade defensivt med Diarra och Toulalan som innermittfältare, Henry och Ribery på varsin kant, Gourcuff i en mer fri central offensiv roll och med Anelka ensam på topp.
På pappret är detta verkligen inget dåligt lag, men någonting gör Domenech väldigt, väldigt fel. Frankrike befinner sig i en mörk period, fotbollsmässigt.

Del Bosque hade både Busquets och Cesc med på det på förhand omdiskuterade mittfältet, och båda imponerade.
Casillas, lika självklar som vanligt i mål, gjorde för kvällen sin 102:a landskamp och passerar nu Raul. Toppar gör Zubizarreta med sina 126, visst känns det som om Iker har en god chans att gå om även honom?

Det var Busquets som hade Spaniens första målchans, efter en frispark signerad Xabi Alonso, en händelse som markerade maktskifte i matchen - Frankrikes kvart var över och publikens replik lät inte vänta på sig. Domenech är omåttligt impopulär.
Inte för att de prövades alltför hårt, men Puyol, Piqué och Arbeloa gav samtliga fina formbesked. Den sistnämnde klarade av att hålla Ribery i schack och måhända är Capdevilla spelskickligare, men han tappar mer defensivt än vad Arbeloa gör.

I den 21'e matchminuten tog Spanien ledningen genom David Villa då Iniesta spelade fram på djupet - bollen nådde El Guaje som kom ensam mot Lloris och helt kallt väntade ner fransmannen. Målet är hans 36:e för La Roja.
Sergio Ramos 2-0 kom i slutet på första halvlek efter ett långt anfall som börjar då Frankrike bryter ett inlägg från den blivande målskytten. Diarra plockade upp bollen men ansattes hårt av inte mindre än fyra spanjorer och klarade sålunda inte trycket. Ramos fick tillbaka bollen, tog steget in och skottet med vänsterfoten gick i mål via touch på en back. Cirkeln sluten.

Som seden bjuder i matcher av denna karaktär byts andra halvlek sönder. Så också denna kväll.
Del Bosque tog ut Puyol, Cesc och Villa, in kom istället Raul Albiol, Xavi och Fernando Torres.
Matchen tappade karaktär, trots detta behöll Spanien bollinnehavet - Torres och Xavi stod för relativt pigga inhopp. El Niño var i ständig rörelse och ville kanske mer än sina lagkamrater, hittade smarta djupledslösningar men fick inte riktigt de bollar han sökte.

Henry fick utstå en hel del smädelser från publiken, i den 65'e minuten tänkte Domenech skona sin stjärna genom att plocka in Govou - ett drag som inte direkt heller mottogs med applåder. Frankrikes förbundskapten har tidigare deklarerat att Henry liksom Toulalan alltid kommer att spela, varefter kraven höjs.
Om kvällen som gick bara var en dag på jobbet för världens kanske allra bästa landslag (i konkurrens med Brasilien) var den för Raymond Domenech ännu en dag kantad av misslyckanden. Funderar över hur långvarig han blir.
För Spanien kom Navas och Senna in, men trots att gästerna kontrollerade spelet skapades inga riktigt klara chanser, istället var det Govou som serverade Malouda ett vackert inlägg, dock nickades detta i stolpen.
I den nittionde minuten var Navas nära att ordna 3-0, men icke.

En enkel seger och ett betryggande formbesked hur som helst.
Det ser onekligen stabilt ut, detta.
Och visst är Spaniens nya tröjor förbannat snygga?

Frankrike: Lloris; Sagna, Ciani, Escudé, Evra; Toulalan, Lassana Diarra; Ribéry (Malouda, m.74), Gourcuff, Henry (Govou, m.65); Anelka (Cissé, m.77).

Spanien: Casillas; Sergio Ramos, Puyol (Albiol, m.46), Piqué, Arbeloa; Xabi Alonso (Senna, m.64), Busquets; Silva (Güiza, m.80), Cesc (Xavi, m.46), Iniesta (Navas, m.64); Villa (Torres, m.46).

Målen: 0-1, m.21: Villa; 0-2, m.46: Sergio Ramos.

Domare: Craig Thomson

Varningar, Spanien: Sergio Ramos

Nina Ljung Fredman2010-03-04 00:52:00
Author

Fler artiklar om Spanien