Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
För mycket av den här varan i ligan?

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Det skotska syndromet.
Det har varit mycket snack kring La Liga (som vanligt) under veckan, allt har dock inte varit positivt. Tvärtom är det fler och fler röster som nu talar ut om det "tvåmanna system" som finns i ligan med Real Madrid och Barcelona. Många har även gått så pass långt att de pekat på att La Liga drabbats av det som är mer känt som det "skotska syndromet". I Skottland är det endast två lag som har en chans på att vinna ligan, så överlägsna är Celtic samt Rangers. Vem minns inte den tiden då det talades om att Rangers och Celtic skulle till Premier League?

Barcelona och Real Madrid lär dock inte ens hamna i en sådan diskussion om en flytt till en annan liga (även om Florentino Pérez tidigare föreslog en "superliga"). Vad ska spanska fotbollsförbundet göra då för att lösa detta? Ett steg är naturligtvis att lagen under Barcelona och Real Madrid (i första hand Sevilla och Valencia) bygger upp en god ekonomi som tillåter klubben att ha stora löner som stora spelare oftast brukar kräva. Platini har redan satt igång flera förslag för att stoppa storklubbarnas massiva handlande, kan det vara lösningen? Inte vet jag. Allt jag vet är att statistiken inte lurar någon.  

Under 2000-talets första tio år har vinnarna av La Liga varit:

2000 - Deportivo La Coruña

2001 - Real Madrid

2002 - Valencia

2003 - Real Madrid

2004 - Valencia

2005 - Barcelona

2006 - Barcelona

2007 - Real Madrid

2008 - Real Madrid

2009 - Barcelona

2010 - Barcelona/Real Madrid

Denna tabell visar att utvecklingen för La Liga banat iväg för de två stora klubbarna under den senare perioden. Under dessa tio år har La Liga endast haft två andra vinnare utöver Real Madrid och Barcelona Då har jag inte ens gått igenom situationen på 90-talet där Atlético Madrid var det enda laget som under en säsong kom emellan de två titanerna och vann en ligatitel. Om vi ska titta i historieböckerna efter en tid där varken Madrid eller Barca vann ligan under ett antal år får vi gå tillbaka till början av 80-talet. Från 81-84 var det varken Madrid eller Barcelona som var vinnare. På den tiden var det Baskien som dominerade med två ligatitlar vardera för Sociedad samt Athletic Bilbao. Frågan är naturligtvis när en sådan tid med andra vinnare kan bli möjlig?

Hassans lista över veckans mest intressanta matcher

Almería - Barcelona:
Äntligen ett svensktmöte mellan Almería och Barcelona. Sveriges underdog mot Sveriges mest lysande stjärna, kan det bli bättre? Henok Goitom, som för övrigt skulle älska att spela bredvid Zlatan, får nu möta honom. Frågan är naturligtvis om Almería kan skaka Barcelona eller om det blir en promenad seger för Guardiola och hans mannar? Sist mot Málaga höll det dock att sluta illa för Messi och hans lekkamrater. Men argentinaren såg till att kyligt placera bollen i ett öppet mål och ge Barcelona en vital seger. 

Kritikerna har kritiserat Barcelona och Zlatan rätt hårt på sistone. Svensken har dock fått upp vittringen för mål även om han inte är lika energifylld som i höstas enligt många. Vare sig Zlatan gör mål eller inte ska detta inte bli en allt för svår uppgift för Barcelona. Almería har inte vunnit mot Barcelona på tidigare försök och frågan är om de skall kunna göra det nu? Däremot har laget tidigare sett till att Barcelona åkt på poängtapp vid ett tidigare möte. 

Senast detta skedde var säsongen 07/08 då det blev 2-2 på Almerías hemmaplan. Dessutom är hemmalagets försvar i ett bra skick på hemmaplan där man endast släppt in tolv baljor. Annars har Barcelona ett stort psykologiskt övertag med fyra vinster och en oavgjord på de fem matcher som dessa två klubbar mött varandra. 


Zaragoza - Atlético Madrid:
Som alltid är det kul att se hur länge Atlético Madrid kan behålla en bra form. Förra veckan krossades Valencia med 4-1 och frågan är om Reyes kan fortsätta spela på den nivå han befinner sig på just nu med resten av laget. Viktigt var det även för Kün Aguero som äntligen fick panga (nicka) in ett mål efter flera solklara lägen som han sumpat. Vilka är det de ska möta?

Ett Zaragoza som likt fågeln fenix, återuppstått. Laget spelar numer mycket inspirerat och glädjerikt. Senast blev det en tung vinst på bortaplan mot Getafe med 0-2. Det gäller för Zaragoza att fortsätta samla in poäng, främst tre poängare för att hålla sig borta från bottenstriden. Vid en eventuell vinst mot Madrid-gänget, kan Zaragoza närma sig mitten av tabellen och känna på lite säkrare mark. 

Sett till de senaste årens möten mellan dessa på La Romareda, är det hemmalaget som har en knapp fördel. Under de senaste fyra matcherna på Zaragozas hemmaplan har det blivit två hemmavinster, en oavgjord och en vinst för Atlético Madrid. Sist de möttes där var 2008 där Zaragoza vann med 2-1, frågan är om de klarar av att rubba Atlético Madrid? Och frågan är om Atlético Madrid fortsätter på den inslagna formen eller om de drabbas av "cold feet" igen?

Real Madrid - Sevilla:
Helgens toppmatch finner vi på Santiago Bernabéu mellan Real Madrid och Sevilla. Vi fotbollssupportrar har en vana vid att se galna matcher i La Liga. Mötet mellan dessa två kan räknas in till den kategorin. Det är sällan en tråkig match vi får skåda när dessa två lag drabbas samman. Senast såg Sevilla till att tvåla Madrid med 2-1 i en match där publiken på Sanchez Pizjuán verkligen var med i matchen. 

Vad innebär denna match för hemmalaget? Förutom en ypperlig chans till att slå en konkurrent i ligan, blir detta ett sista test för Pellegrini innan den stora "finalen" mot Lyon i Champions League. Nu lär Sevilla inte backa hem lika mycket som fransmännen väntas göra. För Real Madrid gäller det att inte tappa hemmasviten som laget byggt upp och därmed fortsätta ha ett starkt psykologiskt övertag på alla gäster som kommer till Bernabéu i ligan. 

För Sevilla är denna match hyperviktig precis som för marängerna. Laget spelar om en Champions League-plats och har inte råd med en förlust mot Madrid. Vid en förlust skulle Mallorca kunna ta fjärdeplatsen från Sevilla och vid en eventuell vinst skulle Sevilla kunna vara trea beroende på vad Valencias resultat mot Racing blir. Sevilla har annars ett mycket, mycket bra facit mot Real Madrid under de senaste åren. Sist tog laget en bortaseger med 3-4 på Bernabéu. Det sjuka är att Sevilla ett tag inte hade besegrat Madrid på Bernabéu sedan säsongen 84/85, men detta är historia nu. Denna svit bröts när Sevilla besegrade Madrid med 0-1 säsongen 04/05. Mycket har i dagarna handlat om Del Nidos hälsningar till Madrid och Madrid-tidningarnas försök till obalans hos Jesus Navas. Det kommer bli en match du inte vill missa.

Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Han är den svenska journalisten som bor i Spanien och som andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans blogg på fotbollskanalen.

* Veckans snyggaste

Visst var Silvas utsökta letande efter den där lilla, lilla öppningen i en djungel av ben kallat Atléticos försvar en av omgångens pärlor. Men snyggast var kombinationen Xavi, Dani Alves och slutligen Messi som innebar slutresultatet 2-1 i hemmamatchen mot Malaga.

Ännu snyggare blev det förstås av att backen, i full karriär och typ trettio meter innan sitt eget tillslag, "visade" mittfältaren med armen hur och vart passningen skulle slås. Spelblick och samspelt var orden, på extremt hög nivå.

* Veckans värsting

Givetvis går utmärkelsen till domare Perez Burrull. Inte bara missades Marchenas hands och att Banega gjorde sig skyldig till straff två gånger om. Dessutom blev han avstängd från att döma helgens möte mellan Osasuna och Getafe...

Eller hur var det nu?

I efterhand har det visat sig att domaren själv bad om att få vila efter förra veckans mindre lyckade insats, varpå man kan förstå att förbundet inte ville lägga sig i eller i värsta fall inte tyckte det var så farligt trots allt. Tufft bevakad lär i alla fall återkomsten bli, om den snart pensionsfärdige domaren hinner med så mycket mer.

* Veckans hjälte 

Spaniens VM-lag som fortsätter att krossa allt motstånd och i onsdags förlöjligade Frankrike på hemmaplan med 0-2. Det blir förvisso ingen världsmästare av, men det visades återigen bländande spel av "la Roja" samt att Jesus Navas integreras bra.

Bäst är ändå att Del Bosque inte var riktigt nöjd. Det gäller att slipa in i det sista om det ska bli ett stordåd i Sydafrika.

* Veckans ursäkt

Visst, lite onödigt kan man tycka det var av Canales att "gå på" den filmade intervjun där han blev påsatt en alldeles för stor Real Madridtröja och uppmanad till att kyssa den nya klubbens emblem. 

"Så är det att vara 19 år", sa lagkamrater och Racinganhängare. "Jag ber om ursäkt och lär mig" menade Canales själv när han dagen efter (lämpligt nog) blev utsedd att representera laget på presskonferens. När allt kommer omkring verkar i alla fall ingen ha tagit speciellt illa vid sig.

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-03-05 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien