Lagbanner
Fuera de juego
Red, red wine....

Fuera de juego

Zlatans röda, Reals serieledning, Xerez chanser och "ordet är fritt"

Deltagare:
Robert Johansson
, Redaktör Spanien
Hassan Alavi, Skribent Spanien


Zlatan drog i helgen på sig ett rött kort mot Almería och precis som när Cristiano Ronaldo gjorde detsamma ska vi diskutera det. Var det röda kortet motiverat? Gjorde domaren rätt?

Robert:
- Möjligen ska Zlatan ha en tvåminutare för interference men inte ett rött kort. Och eftersom vi heller inte pratar hockey så ska Z inte ha något annat än på sin höjd ett billigt gult kort. Vad jag läst mig till finns det heller ingen spansk expert som sagt annat.
Zlatan går onödigt hårt in i situationen för att få en bra position i straffområdet men thats it.

Det som istället oroar mer är Zlatans psyke. Jag förstår att killen blir frustrerad ibland och att det går upp och ner i målfabrikationen men på något sätt lyckas han också sprida negativism i laget. Det är iallafall vad jag fått för mig. Och det får Ibra nog jobba lite mer på.



Hassan:
- I ärlighetens namn så skulle jag nog inte blåsa för ett rött kort i det läget men det blir svårt att fundera angående rätt eller fel när den spanska domarkåren är åt (ursäkta språket) helvete. Att försöka vara konsekventa är det inte på tal om och det Zlatan gjorde hade säkerligen en spelare i ex. Mallis kanske bara fått ett gult kort för. Det var trots allt inte första gången vi fick se en sådan händelse under denna upplaga av La Liga och säkerligen inte den sista. På tal om att vara konsekventa; Ronaldos armbåge kopierades faktiskt av någon spelare (minns inte vem) nästan matchen omgående på Sergio Ramos, som dock inte blödde näsblod. Det känns som att det tyvärr inte finns någon riktig manual (även om det naturligtvis gör det) för vad domarkåren skall följa i Spanien. 

Men för att åter kommentera Zlatans kort; av det jag sett så är Zlatan på sin försvarare och en frispark samt ett möjligt gult kort hade jag kunnat köpa. Ett rött direkt? Hmm. Jag kan inte tänka mig hur jag hade reagerat om någon spelare från mitt lag åkte på Zlatans utvisning. Däremot verkar det som att  fotbollsnämnden har fastslagit att avstängningen gäller, kanske ligger det något i det hela? Nåja, jag har inte den blekaste. Den spanska domarkåren är allt annat än bra.




Real Madrid tog till sist över ledningen i ligan efter en mäktig vändning mot Sevilla. Hur länge lyckas Real hålla ledningen? Vinner Marängerna rent av? När avgörs ligan?

Robert:
- Det känns som att det hela avgörs i nästa el clásico om inget oförutsett händer och det skulle vara roligast möjliga scenario. Utan tvekan. Och som en extra krydda vore det sjukt kul om lagen också skulle mötas i CL-finalen på Bernabeu.
Ungefär som Allsvenskans slutstrid mellan AIK och IFK Göteborg, fast gånger tio. Det ni!



Hassan:
- Nästan omöjligt att ge ett "rätt" svar på den första delfrågan. Kan däremot säga så här, om Madrid fortsätter att strunta i Barcelona och endast koncentrera sig på sin form och sina matcher lär formen inte förändras fram tills klassikern på Bernabéu. Det gäller för Madrid att inte hamna i en svacka igen i ligan och skulle man hamna där måste laget snabbt som attans ta sig ur den. Ingen av lagen har råd med flera poängtapp fram tills klassikern. Det kommer att spelas stora matcher (exempelvis Barcelona - Valencia) innan klassikern och ligan skulle kunna avgöras tidigare än väntat. 

Dock tror jag inte på det. De här två lagen kommer nog tampas om en ligaseger fram tills de sista matcherna som lär bli en rysare á la säsongen 06/07. En eventuell vinst och eventuella segrar mot de stora lagen kan ge ett bra försprång till den klubb som lyckas. Men tror dock som jag skrev att allt lär avgöras under de sista omgångarna. Jag ser den nästsista omgången som den avgörande där Sevilla tar sig an Barcelona och där Real Madrid tar sig ann Athletic Bilbao. Avgörandet kanske till och med kommer i den absolut sista omgången?


Xerez vann i helgen sin första bortamatch för säsongen och gjorde även mer än två mål i en och samma match. Därmed har jakten på nytt kontrakt börjat. Vad har Xerez för möjligheter att klara sig kvar?

Robert:
- Xerez åker ut. Inget snack om saken. Laget har varit för dåligt. Däremot kan andaluserna mycket väl rycka upp sig och knipa några poäng till men inte mer.
Det ironiska är att när Xerez väl vann en bortamatch så gjorde man det med två stöttepelare på skadelistan och med en offensivare uppställning än vanligt. Antingen underskattade Málaga motståndet eller så har Gorositos mannar faktiskt sett någon form av ljus i allt mörker. Skoj, för västra Andalusien behöver ett lag, oavsett om det heter Xerez, Cádiz eller Recreativo.



Hassan:
- Xerez har funnit ett litet ljus i den mörka grottan. Från att ha varit hopplöst sist finns det faktiskt en chans att klubben eventuellt kan hamna på en plats precis ovanför strecket.
Men jag tror tyvärr inte för Xerez del att klubben klarar sig i La Liga. Det är främst två orsaker och den första är att lagen Valladolid, Tenerife och framförallt Zaragoza ser stabilare och starkare ut än Xerez. Om det är något lag Xerez kan rubba är det nog Tenerife, resten lär i min uppfattning dock vara starkare.

Den andra orsaken är att laget har många svåra matcher kvar att spela. Xerez ska bl. a möta Sevilla, Barcelona, Atlético Madrid, Valencia och Villarreal. Som om detta inte vore nog så är alla dessa matcher mot storlagen på bortaplan! Där har Xerez verkligen inte rosat marknaden med endast en bortavinst på tolv möjliga försök. Dessutom väntar en riktigt svåra matcher mot Zaragoza och Valladolid som kan bli avgörande. 



Till sist - Något du själv vill tillägga från veckan som gått? Ordet är fritt!

Robert:
- Någon som fortfarande gillar idén med måndagsmatcher? Känns som att Valencia hela tiden får vänta ut helgen för att få spela. Känns lite avslaget tycker jag.

Annars är jag själv rätt nöjd med att få med Henok Goitom i en artikel här på svenskafans. Det är en kille jag verkligen unnar framgång.




Hassan:
- Ångest, ensamhet, depression och mörka djupa tankar...Varför behöver jag nog knappast gå in på.


Hasta Luego!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-03-11 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien