Lagbanner
Fuera de juego
Kom igen nu. Spanska ligan måste vara mer än det här!

Fuera de juego

Barca och Madrids överlägsenhet, Spanska lagen i Europa, uteblivna VM-profiler och eget önskemotstånd

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung, Krönikör Spanien
Hassan Alavi, Skribent Spanien
Mattias Klint, Redaktör Barcelona


Barcelona och Real tävlar om ligaguldet, Messi och Higuaín om Pichichin och Valdés/Casillas om Zamoran. Hjälp mig att en gång för alla krossa myten om att det bara finns två lag i Spanien!

Robert:
- Hur mycket jag genom åren kämpat för att bevisa motsatsen så vet jag inte längre. Men lika fullt kom jag i helgen på mig själv med att sitta och bevisa just detta för några kompisar med bara den engelska ligan i huvudet.

- Alla de stora stjärnorna spelar i England
- Nej kolla bara på startelvorna hos topplagen.
- Det finns bara två lag i La Liga
- Nej lag som Sevilla, Valencia, Deportivo och Mallorca skulle absolut ligga med på den övre halvan i Premier Leauge också.
- I England är det iallafall fyra lag som kan vinna.
- Ja kanske men det känns som att det bara är två som gör det om och om igen. När vann Liverpool senast liksom?
Och så rullar det på...

Fan vet om jag har rätt men jag blir så irriterad på de där som bara har halvt om halvt koll. De som bara läser kvällstidningarna och bestämmer sig efter spaltmeter efter spaltmeter att den engelska ligan är bäst. 
Men det är också sådana gånger då jag måste försvara La Liga in i döden som jag också ser att den har så mycket mer än bara två lag. Det gäller bara att undervisa Tipsextragrabbarna om vilka andra lag det finns och om deras spelarkvalitéer så löser det andra sig av sig själv. Okunskap är den största fienden.

La Liga har helt klart mer än bara två lag. Toppstriden kanske bara handlar om två lag just nu men det hindrar inte från att vi ändå ska kunna njuta av världsklassfotboll när de andra lagen spelar. Det finns gott om stjärnor att njuta av, I promise.


Nina:
- Alltså vadå två lag? Zaragoza och vilka mer? Nej då.
Av två kandidater finns det fortfarande bara ett lag som kan vinna - eliminerar segerna med pokalen i hand de andra klubbarna helt?
Nej.
Och bara i själva ordet myt i sig ligger det väl införstått att det sagda enkom är skrock och påhitt, lite sagostuk? Det behöver man inte ta död på, det kan man roas av och tro på om man vill.
Det handlar om preferenser. Själv bryr jag mig knappt om vare sig Barcelona eller Real Madrid alls den här säsongen - det känns som att tillräckligt många gör det ändå och på ett sådant sätt att de står mig upp i halsen. Vem som vinner så länge det måste bli någon av dem känns hugget som stucket. Lite grann, mest för att jag får rätt om det blir så, hoppas jag på Real.
I fråga om Pichichi hoppas jag fortfarande på ett enormt Übermenschryck från Villa.
Det av intresse hittar vi längre ner där allt fortfarande kan hända. Mellan Getafe, för tillfället på åttonde plats i ligan, skiljer bara tio poäng ner till Zaragoza strax ovanför strecket, och tretton rtill Tenerife just under. Jag gillar det där. På två omgångar kan det mesta ändras.
Men vi ser vad vi vill se. Jag har sagt det förr, men det tåls att upprepa att slåss för ära och berömmelse är en sak - för överlevnad en annan.
Tjusning står att finna i såväl det höga som det låga. Vilket som sedan är vilket av dessa alternativ är en annan diskussion.


Hassan:
- Tyvärr går det inte att krossa den myten. Idag domineras La Liga av två klubbar (Barcelona och Madrid har turats om titeln sedan 2004).  Men de övriga topplagen bl.a. Valencia och Sevilla har visat denna säsong att det går att spela mot Barcelona/Real Madrid. Mot själva topplagen så har de faktiskt spelat bra, Valencia fick kryss (förlorade visserligen returen) mot Barcelona och Sevilla har lyckats med att slå ut Barcelona i cupen samt besegra Madrid under en och samma säsong.

Problemet som jag ser det är att Sevilla och Valencia inte klarar av att prestera i matcher där de bara ska ta hem tre poängare. Min poäng är att Sevilla och Valencia kunde varit betydligt närmare de två om de kunnat ta hem de s.k. "skitmatcherna" som oftast blir de avgörande matcherna för en titel. Det saknas en jämnhet i dessa klubbar för att de ska kunna utmana på allvar. Man behöver inte ha megatrupper för att hålla jämnt med Barcelona eller Madrid, detta bevisade Real Sociedad utmärkt 2002/03.

En spelare som David Villa kan dock göra livet surt för Messi och Higuaíns drömmar om att vinna skytteligan. Om Villa har en stark vår kommer Valencia garanterat att gå bra i ligan. Detsamma gäller Sevilla som måste få behålla Fabiano fräsch för att kunna sluta på en tredjeplats denna säsong.

Mattias:
- Just nu finns det dessvärre bara två lag som gör upp om ligaguldet. Däremot finns det spelare i de övriga lagen som kan vinna de individuella priserna. Zamoran lär väl visserligen även den stå mellan Barcelona och Real Madrid då de båda släpper in mindre än ett mål per match medan resterande lag ligger över detta snitt. Nu skulle jag komma till slutsatsen att även spelare från andra lag aspirerar på skytteligatiteln, men det enda namnet som skulle vara aktuellt är David Villa och han ligger redan fem mål bakom Messi och min förväntade slutsats blir då reviderad till att alla åtråvärda priser kommer landa i Barcelona eller Madrid. Sen finns det 18 andra lag som är underhållande på sitt sätt, men några priser får de svårt att vinna i år.




Real Madrid åkte snöpligt ut ur Champions Leauge, likaså Sevilla. Hur ser du på den här säsongens spanska europaspel och vilken chans, om någon, har Barca att ta hem CL?

Robert:
- Det känns ju inte helt klockrent måste jag säga. Något som kanske talar emot mitt svar på fråga ett men Europa är Europa och Spanien är Spanien.
Real Madrid gjorde ju inte många glada, inte heller Sevilla och Barcelona har ju inte heller imponerat. Att Barca har haft det tungt vet vi ju redan.
Tyvärr rankar jag inte möjligheterna att något spanskt lag vinner CL som stor alls. Barca har kapacitet men då måste de vakna till. Håll med om att höjden av ironi skulle vara i fall Barcelona försvarade CL-titeln på Bernabeu...


Nina:
- Överlag har det väl gått lite so-so för de spanska klubbarna ute i Europa. Villarreal, Atlético och Atheltic har knappast imponerat i EL och tja, för att nu återknyta till föregående fråga kan väl Madrids uttåg ur CL fungera som ett litet tecken på att det finns fler lag i Spanien för den som bara bryr sig om Europaspel och titlar? För då dyker ju Sevilla upp och förändrar kartan som någon annan vulkanö.
Tror dock inte att något utav dessa båda lag går segrande ur det hela, utan får lämna turneringen i kvarten.
Ännu har inget lag försvarat sin CL-titel, det vet vi redan. Barcelona kommer inte att bli de första som gör det. Kanske hade gått om de var lika bra som förra året, men det är de inte.

(Besvarades igår innan Sevillas uttåg.) 


Hassan:
-  När jag först svarade på denna fråga innan Sevillas match lät det så här:

"Ska bli mycket, mycket intressant att se hur långt Sevilla och framförallt Barcelona kommer att gå i detta slutspel. En intressant punkt är att dessa två skiljer sig gällande vad som krävs för ett lyckat slutspel. För Sevillas del handlar mycket om vilka de får möta efter denna omgång, om de går vidare. För Sevilla skulle det passa med lag som exempelvis Lyon istället för en klubb som Manchester United. Dessutom är det vitalt för Sevilla att de inte har allt för många skador och får tillbaka viktiga spelare som Fabiano i en bra form."

Nu är Sevilla ute från turneringen och utan att ha sett några bilder från deras match vågar jag inte uttala mig om vad som gick snett. Men kanske ligger det något i deras jämnhet i spelet som saknas? Tyckte synd om Sevilla som jag gärna hade velat se i kvartsfinalen.

För Barcelona är det en stor faktor i mina ögon som kommer avgöra hur det kommer att gå. Den anledningen stavas Zlatan Ibrahimovic. I Champions League behöver man en anfallare som presterar och speciellt mot de stora lagen kommer Pep att behöva sin centertank på topp i sitt absoluta ess. Igår visade Samuel Eto'o att Mourinho kan räkna med honom, för en vecka sedan visade Rooney detsamma för Sir Alex. Nu gäller det även för svensken att visa det för Pep ute i Champions League. Får Barcelona igång Zlatan, som även gjorde mål mot Stuttgart, kommer de att gå långt. När Messi och Zlatan klickar kan det komma att bli riktigt intressant.


Mattias:
- Barcelona har absolut chansen även om inte spelet har sett lika glimrande ut som föregående säsong. Stuttgart ska man klara av att slå ut och sedan är det mycket upp till vad man får för lottning och de vanliga klyschorna. En bra dag och det är inte många lag i Europa som kan matcha dagens Barça.

Före utslagningen mot CSKA trodde jag Sevilla borde kunna avancera till kvartsfinal efter 1-1 borta i Ryssland men att det sen var tveksamt om laget räckte till mot t.ex. Manchester United. Nu slipper vi fundera.





David Beckham missar med största sannolikhet VM. Liksom alltid är det något lag eller någon profil som faller bort. Vem skulle du mest sakna i VM i Sydafrika av de som redan "är klara" för mästerskapet och vilket spanskt avbräck skulle vara störst? Varför?

Robert:
- Jag är en sådan som aldrig är nöjd med det jag får utan mer tänker på det jag missar. Jag tänker på att bröderna Laudrup vore fantastiskt kul att se i VM1994, att Sverige (naturligtvis) inte var med 1998, att Holland missade 2002 och vart var Diego Forlán under VM i Tyskland 2006?
Denna gången är jag dock rätt nöjd med vilka lag (minus Sverige) som kvalificerat sig. Kanske för att detaljminnet tunnas ut med åren men det är klart att mycket kan ske än. Minns att Danmark vann EM 1992 utan att ens vara kvalificerade.

I vilket fall så är det döds omöjligt att se vilken spansk frånvaro som skulle göra mest skada. La Selección är väldigt mycket en fungerade enhet, ett lag. Och de står inte och faller med en enda spelare. Försvinner Casillas, spikar Reina igen och blir Torres skadad gör Güiza hans målskörd där fram. Då är i så fall eventuella förluster av Xavi och Iniesta mest sårbara tror jag. De är absolut de två som är svårats att ersätta. Går en av dem sönder eller, gud förbjude båda, blir La Roja kraftigt försvagat. Därför blir mitt svar XaviIniesta som en enda person. Kan man heta LarsTommy so why not...


Nina:
- Jag säger Suazo och Rooney. Och Xavi.
Framför allt kanske Rooney, som varit i en klass för sig den senaste tiden.
Ett lyckat VM och han blir Världens bästa nästa år, vore ju sniket om han skulle gå miste om det (och vi som betraktare av det hela med förstås) även om det kanske för hans karriärs skull vore skönt att slippa köpas upp av Real Madrid och börja underprestera. Rooney är inte en spelare för La Liga.
Och Suazo - som vann det Sydamerikanska kvalest skytteliga - är oerhört viktig för sitt Chile. Tror mycket kommer att stå och falla med honom. Chupete får absolut inte missa VM.
Vad gäller Spanien tror jag att en eventuell skada på speldirigenten Xavi skulle kunna bli blott alltför kännbar. Så mycket från allt det sprudlande och fantastiska utgår från honom, även om han är lite för lågmäld för att stoltsera med det eller göra anspråk på att ha den äran.
Tycker faktiskt att Xavi borde vara kapten och inte Casillas. Målvakter ska inte vara kaptener.
Ödesdigert vore det förstås också om David Villa blev skadad. Torres i all ära, men i landslaget är VIlla främst.



Hassan:
- Enkelt; Raúl Gonzalez Blanco. Nej, skämt åsido. Svår fråga, finns en massa spelare som jag önskar att få se i VM. Tittar vi på de stora spelarna i Europa är spelare som Messi, Ronaldo, Kaká, Rooney och Drogba de som jag först tänker på. Inte bara för deras identiteter utan även för deras lag. Kommer Messi igång på allvar för Argentina i VM? Kommer Rooney behålla denna magiska form och fortsätta prestera som spetsen i VM för England som han gjort i United? Kan Ronaldo göra något med Portugal (VM-guld) som gör att han kan ha en chans på guldbollen? etc.

Många frågor som sagt kring många spelare. Men om jag skulle välja någon så tar jag nog Ronaldo av förklariga skäl. Förklaringen är att Portugal litar för mycket enligt mig på Ronaldo och skulle han försvinna, skulle nog deras titelchanser minska ytterligare. I Argentina, befogar Maradona över spelare som han skulle kunna skicka in i Messis frånvaro (även om ingen naturligtvis är lika bra) som Tévez, Kün, Lavezzi m.m.  Det gör inte Portugal på samma sätt.

När det kommer till Spanien väljer jag lagkaptenen Casillas, som i och för sig inte varit lika odödlig denna säsong som han brukar vara. Men om han spelar som han gjorde under EM-08 kommer Spanien att gå långt och i ett sådant mästerskap gäller det att ha en världsmålvakt mellan stolparna. Men om jag skulle välja en spelare "ute på plan" så faller min röst på antingen Xabi Alonso eller Senna (eller om Del Bosque föredrar någon annan balansspelare) som har den kanske än mer viktiga uppgiften, det centrala mittfältet. Senna gjorde i mina ögon ett mycket, mycket bra mästerskap sist i EM. Om Spanien har en balansspelare i form kommer spelare som Xavi, Iniesta och andra på mittfältet få fokusera på offensiven och även få de perfekta passningarna av speluppbyggaren.

Får jag välja ett par spelare blir det; Casillas, Puyol, Senna/Alonso, Xavi och Villa.


Mattias:
- Först och främst förstår jag inte all uppståndelse kring att Beckham missar VM. Han är inte direkt en nyckelspelare för sitt landslag – längre. Att spelare som Pepe och Bosingwa högst sannolikt missar VM ser jag som ett större diskussionsämne då det faktiskt påverkar utgången för sitt landslag. Det gör nog varken från eller till för britterna om Beckham spelar eller inte.

Nu kanske jag borde svara på själva frågan istället. Rent allmänt hoppas jag på att det går bra för något av de afrikanska länderna och då hade det var tråkigt om spelare som Eto’o, Drogba eller Essien skulle vara frånvarande. Tvingas jag välja en spelare svarar jag Samuel Eto’o. Spanien har däremot täckning på i princip samtliga positioner och kan ersätta vilken spelare som helst. Tvingas jag välja en spelare svarar jag Iker Casillas.





Till sist - Vilken match skulle du själv vilja deltaga i i helgen? Vilken spelare skulle du vilja möta? Förklara.

Robert:
- Skulle jag spela så skulle vi få tidernas tidningsrubriker som "blek, lönnfet svensk förstör den vackra sporten" eller "Robert se hace el sueco" men oj vad kul jag skulle ha.
Även om jag inte är så duktig så tillhör jag de som saknar respekt för motståndet. Istället för att bli nervös ser jag fram emot att testa mina skills mot bästa möjliga motstånd. 
Därför skulle jag vilja springa in på La Romareda i helgen, iklädd Zaragozatröjan. Detta enbart för att som anfallare mäta mina krafter mot Puyol. Jag har alltid beundrat hans otroliga offervilja och jag har inte glömt hans rusch på Råsunda då han efter ett avslut var först tillbaka av alla spanjorer innan han till slut lät sig luras upp på läktaren efter korv av Marcus Allbäck. Nu vill jag göra detsamma!


Nina:
- Åh,naturligtvis skulle jag välja Zaragoza - Barcelona. Skulle spela mittback och trampa Messi lite på hälsarna om jag tvangs till det. Inte på ett våldsamt sätt, utan på ett aggressivt, förstås.
Ta ett par smällar för mitt lag och sedan sola mig i de upprörda rubrikerna som klandrande och helt oförmögna att se saken ur mitt perspektiv gladeligen målar ut mig som en av dem som förstöööör fotbollen. I mina ögon gör jag bara mitt jobb med hjärta och inlevelse, dedikation.
Jag hade kunnat svara och säga att ja, kan man inte spela bra får man spela fult. Naturligtvis skulle Zaragoza vinna. Ingen jordskredsseger, nej, en riktig skitseger skulle det vara, men en revansch alltjämt.
Skulle gärna möta Messi så. Han är så begåvad, och så okarismatisk. Det är lite motsägelsefullt. Hade varit intressant.




Hassan:
- Jag tar matchen Xerez - Tenerife i bottenträsket. Finns egentligen inte någon spelare som jag vill möta i den matchen men själva tanken av att spela en match som betyder mer än tre pinnar känns oerhört lockande. Frågan är i vilket lag av dessa som jag skulle vilja spela för? Hmm, eftersom Xerez ligger sist och har hemmaplan så får jag finna mig att vara i deras startelva. Alltid skönt att vara underdog och ha hemmapubliken med sig. 

Jag kan inte tänka mig hur viktigt det skulle vara och kännas för Xerez-spelarna samt publiken om laget tog hem en tre poängare. Det skulle bli att laget går upp på arton spelade pinnar och närmar sig sträcket (Tenerife, 23 poäng och Zaragoza, 26 poäng)


Mattias:
- Två spelare som jag alltid velat fråga hur de är funtade är Weligton i Málaga och Gurpegi i Athletic. Nu har den förstnämnda gått och skadat sig så då hade istället ett besök på San Mamés, i Athletics match mot Getafe, fått bli aktuellt. I varje match som jag ser honom på plan undrar jag över hur han tänker. Okej, aggressivitet kan vara bra, men den gamle basken borde i princip bli utvisad i varannan match han spelar. Sparkar ner spelare, gestikulerar och skriker på domaren borde resultera i ett spöregn av gula kort. Att punktmarkera honom, göra honom riktigt förbannad lex Anders Svensson, vore något att berätta för barnbarnen.



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-03-17 16:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien