Lagbanner
Pizzabagaren Mino Raiola
Zlatan vill vara Barcelona

Pizzabagaren Mino Raiola

Det fanns en gång i tiden en pizzabagare..

Vad är det som sker i Barcelona just nu? Detta är en tid då tidningarna borde endast ha goda nyheter och krönikor om Barcelona. Laget har precis besegrat Valencia och slaktat Stuttgart i åttondelen på hemmaplan. Men trots dessa matcher är det något annat som står i centrum just nu. Precis som senast det vankades trubbel i Barcelona, har det med Zlatan att göra. Skillnaden den här gången är att det inte är svenska journalister som sprider lögner utan Zlatans agent som går ut och försöker sätta en onödig press på Barcelona.

Petningen mot Stuttgart
För er som varit bortresta, kollat för mycket på SM-slutspelen i hockey eller något annat, följer här en kort sammanfattning kring kaoset. Barcelona spelade i onsdags den viktiga hemmamatchen mot Stuttgart i den avgörande Champions League-åttondelen. Pep Guardiola (som säkerligen bestämt elvan långt före matchen) funderade kring hur han skulle starta med sitt Barcelona. 

Zlatan hade just kommit tillbaka från en avstängning i ligan, där Henry fick ersätta honom. Fransmannen var pånyttfödd mot Valencia och såg till att anfallsspelet var mycket rörligare jämfört med tidigare matcher. Pep fick då välja att sätta in en stark centertank i Zlatan eller att ha en mer "rörlig" anfallare till sitt befogande. Med all respekt för Zlatan, var Henry det rätta valet då de tyska lagen föredrar att spela mer fysisk fotboll och inte jaga efter sina anfallare. 

Barcelona vann matchen med 4-0 och Zlatan fick hoppa in och slå en assist. Alla var nöjda och glada..trodde vi alla.

Kritiken från Raiola
Den förre pizzabagaren beslöt sig därmed för att lägga näsan i blöt. Mino Raiola gick ut efter matchen och kritiserade Pep Guardiola samt Barcelona för att ha bänkat Zlatan. En spelare som tydligen mår väldigt dåligt över sin situation i Barcelona efter en bänkad(!) match.

Agenten menade att hans klient "svurit på sex olika språk", varit förbannad och till och med krävt en förklaring från sin klubb samt Guardiola. Nu kan vi naturligtvis spekulera i vad det egentligen är som Zlatan (om han nu ens är upprörd?) är upprörd över?

Ett obekvämt system
Kan det vara så att Zlatan inte tycker om den roll han har i Barcelona? Jag tycker att Ola Andersson gav en bra syn på det hela när han menade att Zlatan är en person som behöver jobba med mycket boll vid sina fötter. Den absoluta spetsen i Barcelona får inte behålla bållen speciellt länge jämfört med de två yttrarna i systemet. Här är det vitala att anfallaren springer i djupled och på så vis öppnar massiva ytor (läs Messis 1-0 mot Stuttgart) för sina anfallskollegor på kanterna. Dessa kan då skjuta eller se till att leverera anfallaren med en härlig pärla till passning. 

Zlatan har aldrig varit en sådan anfallare, möjligtvis i Ajax kanske. Men efter att han kom till Juventus valde Fabio Capello att bygga en maskin av honom. Zlatan tappade i snabbheten men vann oerhört mycket på sin styrka. Han mådde som bäst att spela under en anfallare där han kunde fiska upp bollar från mittfältet göra sina finter, för att sedan slå magiska passningar eller skjuta. Han var aldrig anfallaren som ständigt skulle springa i djupled.

Laget Barcelona
Det som sagts många gånger förr kan upprepas åter igen. I Barcelona sägs det att Pep har en enkel hierarki där laget kommer först. Inte ens en spelare som Messi (kanske världens bästa just nu) eller Puyol (lagets hjärta) går före laget. Barcelona ska endast nämnas i plural och aldrig i singular. För Zlatan är ju detta egentligen inte något problem att anpassa sig till. Visst, han var Inter men i Barcelona kommer han aldrig att få den statusen. Däremot kan Zlatan bli en viktig familjemedlem (som han även verkat ha blivit).

Något som symboliserar detta är vid en intervju med David Fjäll under tiden då han spelade för Inter. Mitt under intervjun fick Zlatan veta att träningen precis påbörjats. Zlatan manade dock på lugn och ville att intervjun skulle fortsätta; "Träningen börjar när jag säger till" menade han och allt som hördes därefter var ett stort garv från samtliga personer. Nu var Zlatan ironisk i detta fall men så skulle han aldrig kunna säga om han intervjuades innan en träning i Barcelona. Dessutom kom Zlatan försent till hans allra första träning i Barcelona, om jag inte minns fel och fick redan då höra från Guardiola att han inte uppskattade det. 

Soppan Raiola - Zlatan - Pep
Det viktiga är nu att situationen som skapats reds ut, vilket även är den bästa lösningen för alla inblandade. Riaolas attacker mot Pep skulle i en grov benämning innebära slutet för Zlatan i Barcelona men det tror jag knappast. Men om inte pizzabagaren slutar störa klubben och Guardiola med sina yttranden kommer det innebära konsekvenser för Zlatan. 

Pep vill nog helst av allt inte att Zlatan tappar allt för mycket fokus just nu efter allt detta. Han är Barcelonas dyraste värvning genom tiderna och han handplockades av Guardiola. Därför är det viktigt att Zlatan kommer tillbaka och ser till att köra på samma spel som vid inledningen av säsongen. 

Problemet är naturligtvis hur mycket som är sant och hur mycket som är falskt? Hur mycket är "Zlatan" och hur mycket är "Riaola" när det gäller alla dessa citat? Har Zlatan verkligen sagt saker som Riaola påstår och är det verkligen ens på tal om ett klubbbyte för honom redan i sommar (något den f.d. pizzabagaren menar)?

För att citera det som Z:a (Per Zander) sa till mig:

- Lyssnade på Minos utspel på radio, inte speciellt snyggt. Zlatan borde säga något själv, och tona ner.

Fortsättning lär följa..

Hassan Alavi2010-03-19 15:57:00
Author

Fler artiklar om Spanien