Lagbanner
Fuera de juego
Varför blir man domare?

Fuera de juego

Europa Leauge, fotbollsdelikatesser, domarnas utsatthet och kanalbyte

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien


Europa Leauge börjar närma sig sitt klimax. Tyvärr möts de spanska lagen som är kvar i kvartsfinalen. Vilket lag har störst chans att gå vidare av Valencia och Atlético och vilket lag tar hem hela turneringen?

Robert:
- Det är typiskt att lagen stöter på varandra redan nu för i mina ögon skulle detta lika gärna kunna vara finalen. Men om någon måste bort så är det nog Atlético som ryker. Madridlaget är för ojämnt och har tidigare visat att det inte är deras säsong (trots cupfinal).
Vad gäller de övriga lagen som är kvar så tror jag det tredje spanska laget också har stora chanser. Nu när Fernando Torres är tillbaka och målar som aldrig förr så är cuplaget Liverpool alltid heta.

Valencia - Liverpool i final. En ganska hyfsad match va? Men först ser jag fram emot härliga drabbningar mellan Atlético och Valencia.


Nina:
- Det borde väl vara Valencia? Just därför tror jag på Atlético. Den här säsongen tycker jag att dessa två klubbar påmint ganska mycket om varandra. Kapaciteten finns men man lyckas inte få till stabiliteten.
Stora spelare; Villa, Forlan, Aguero, Silva - ändå övertygar ingen någon, vare sig i Valencia eller Atleti.
Jag har skrivit det förr - hur jag ogillar när man förment nöjer sig med att konstatera att "Atleti är Atleti" och tänker att man då dels uppvisar en slags skinande kunskap grundad på djupa insikter där mer inte behöver sägas (att man inte kan resonera kring det märker ju ingen, nej nej) och dels underförstått ansluter sig till den fantastiska gemenskap som utgörs av alla andra som brukar detta konstaterande.
Men låt gå.
Atleti "gör en Atleti" och vinner över Valencia precis som senast lagen möttes.

Och möter Liverpool i finalen. Den blir väldigt känslosam för Fernando Torres, som i sin tur kanske gör en Henry.


Daniel:
- Personligen så tror jag att Valencia kommer att dra det längre strået i den här matchserien och anledningen stavas David Villa. Visst kan Atlético hota i en match, men under två matcher så kommer Valencia att gå vidare och fladdermössen måste stå som favoriter i den här omgången. Det är riktigt tråkigt att man möts redan nu och vad som är ännu tråkigare är att segraren här möter Liverpool eller Benfica i semifinal, vilket gör att tre av dessa fyra stora lag kommer att lämna turneringen innan finalen är spelad. På andra sidan trädet spelar lag som Hamburg, Fulham, Standard Liége och Wolfsburg. Nivån där känns ju en aning lägre?

Men tyvärr för Spanien så tror jag inte att något spanskt lag kommer att nå final, då jag tror att Liverpool kommer att gå för revansch för hela den här säsongen och med en Fernando Torres i toppform så vinner dom turneringen. I final så möter dom troligen ett tyskt lag och min tippning blir Hamburg som faktiskt är värdar av årets Europa League-final.





Zlatan ryggar bollen till Messi i en handling vi inte ser alltför ofta. En delikatess kan tyckas. Kommer du ihåg någon annan inte alltför vanlig aktion på fotbollsplanen som du vill delge oss?

Robert:
- Zlatan har ju gjort några odödliga handlingar. Alla minns vi klacken mot Italien och målet från den döda vinkeln mot Ungern. Men det jag vill lyfta fram är istället den här klassikern från 1982 signerad Ajax med dansken Jesper Olsen och Johann Cruyff.

Otroligt fräckt att bara passa straffen i sidled för att sedan få tillbaka bollen. Kolla bara på försvararna som bara tittar på. Nyskapande 1982, fortfarande orginellt 2010. Jag älskar det!

Nina:
- Alltså är jag den enda i landet som inte sjunger ryggningens lov? Så märkvärdigt var det väl inte?
Turnickar Zlatan in bollen är väl det också helt spektakulärt makalöst fantastiskt och det snyggast Svea Rike någonsin skådat. Lite genant detta svärmande. Och tröttsamt.
Nåväl.

Jag ska ta det finaste jag vet. Detta.
Det är Nayim, numera andretränare i Zaragoza, som avgör Cupvinnarcupfinalen för samma vackra klubb, mot Arsenal 1995.
Det återstod 20 sekunder.
Måste vara om än inte det absolut (det är det för mig) så bland de vackraste mål som någonsin avgjort en final.
Avnjut det hela här.
Den som tycker att ryggningen överträffar detta "kan inget om fotboll".




Daniel:
- Självklart var Zlatans ryggning en delikatess, men den slår sig fortfarande inte in på topp tre av det Zlatan har gjort. Själv är jag riktigt knäsvag för långskott och att se bollen tryckas in från ett långt avstånd upp mot krysset är bland det vackraste jag vet. Roberto Carlos har även han bjudit på flera delikatesser som bland annat frisparken mot Frankrike innan VM -98. Zinedine Zidanes volleyskott mot Bayer Leverkusen är även det otroligt snyggt.

Jag väljer dock det här av Marco Van Basten. Ifjol gjorde Fernando Torres ett liknande mål mot Blackburn, men original är alltid original. Eller varför inte det här målet (läs vändningen) av en annan holländare, nämligen Dennis Bergkamp.



Att vara domare är ett utsatt yrke, det vet vi efter allt tjat som varit i Spanien. I dokumentären Kill the referee får vi dessutom följa domarna under EM 2008 och se deras otroliga anspänning med publiktryck, spelartjat och inte minst dödshot. Varför blir man egentligen domare? Är det värt allt man tvingas stå ut med?

Robert:
- Först och främst vill jag bara säga - se Kill the referee - om du inte redan gjort det. Redan nu en klassiker. Och för att svara på frågan så väger jag lite aspekter mot varandra.

Fördelar:
Man får vara där det händer
Man får uppmärksamhet

Nackdelar:
Man får aldrig vinna
Man kan aldrig bli hjälte
Gör man det bra syns man inte
Domaren är alltid syndabock
Domaren får alltid skit
Man blir utskälld, misshandlad och hotad
Tjänar dåligt

Alltså - Vem fan vill döma en fotbollsmatch?! Jag är glad att det finns dårar som vill göra det, förbannat bra dessutom, men jag skulle aldrig - jag repeterar; aldrig! - få för mig att göra det själv. Och nej, det är inte värt det!


Nina:
- Dear.
Finns det ett svar på detta?
Jag har själv blivit erbjuden att gå utbildningen och hade utrymmet för kvinnliga domare varit större hade (i herrfotbollen, fy fan för att ge sig i lag med den andra - sorry men den är för tråkig) jag säkert tackat ja. Framför allt handlade det om Division 1 Södra, men jag har inte lust att gå i bräschen där, inte just nu. Så det får bero.
Fast jag hade nog varit jävligt bra på det.

Det svarar fortfarande inte på frågan.
Begapa denna insikt och applådera den därefter: det beror nog på från fall till fall.
Missnöjda människor, före detta spelare eller andra, som känner sig förvissade om sin egen kapacitet att göra rätt där så många före dem gjort fel. Människor som vill ha möjlighet att påverka, förändra.
Människor som gillar att jävlas och bestämma.
De som bara blir det, som det bara händer för.

De domare jag känner är alla ense om en sak. Ju mer publiken gapar och skriker på en, ju villigare blir man att döma fördelar till motståndarna.

Här har vi en skön en.


Daniel:
- Jag har själv varit fotbollsdomare och jag tyckte faktiskt att det var rätt så skoj. Visst dömde jag flickor tolv och så, men att finnas med i händelsernas centrum betyder makt. Nu tror jag inte att en psykolog från Norge dömer fel i en Champions League semifinal mellan Chelsea och Barcelona för att han vill visa att han har makt, men det är ändå han som tar besluten. Att ställa sig frågan varför man vill vara domare är som att fråga någon varför man skulle vilja vara polis. Visst är det inte riktigt samma sak, men vad vore samhället utan en polis och vad vore en fotbollsmatch utan en domare?

Även poliser får ta en hel del skit från det dom jobbar med och är likt domare ständigt utsatta. Visst kan man säga att fotboll bara är en sport, men för många (inklusive undertecknad) så är det faktiskt mycket mer än så. Jag ska bli domare snart igen och ta upp min domarkarriär. Varför? För att hjälpa det jag älskar och låta det utvecklas ytterligare. Vi alla är en del av det fenomen som kallas fotboll.





Allt talar för att vi inte får se så mycket spansk fotboll nästa säsong. Såvida vi inte skaffar Canal + förstås. Om du inte redan har den, kommer du skaffa den kanalen enbart för att få följa La Liga?

Robert:
- Aldrig. Har jag inte gjort det nu kommer jag inte göra det. 2010 kan man tack och lov se matcherna ändå. För mig är det inte värt att betala en massa extra för att kolla sport på helgerna och inget annat. Så är det.

Tack Gud för Internet.


Nina:
- Ja, det kommer jag att göra. Utan tvekan, dessutom.

Nu bryr jag mig inte så mycket om vem det är som sänder det, TV4 Sport, Viasat eller Canal Plus, orkar inte som så många före mig sparka in öppna dörrar och klaga på kommentatorerna. Det finns dem jag gillar (Niklas Jarelind, Johan Edlund, Hussfelt på sitt flummiga humör) och dem jag ogillar (typ resten), och är det någon jag ogillar stänger jag av ljudet, svårare är det inte. Det går alltid att använda radion som ljud, min far uppfostrade mig väl.
Men jag tycker att diskussionen om att det ska bli "så jävla skönt" när Canal Plus tar över på grund av de "usla kommentatorerna" är helt befängd. Fan sätt er där och gör det själva då! Ni har stenkoll på ert lag ja, men de sätter sig in i olika för varje tillfälle och måste de verkligen kunna varenda detalj utantill? Ni vet ju redan det mesta, går ni igång på att höra någon kunna samma sak som ni och säga det högt eller - palla störa sig på det.

Det jag hoppas med C Plus är att de gör sevärda studioprogram med programledare som går att ta på allvar, samt att man kan ha ett balanserat förhållande till Zveriges enda zuperztjärna utan att det blir orgasmiskt så fort han rör bollen men jag lovar, hade TV4 Sport fortsatt att sända La Liga även i höst hade mina ögon varit kvar i huvudet utan att vara sönderbölade likförbannat


Daniel:
- Jag har redan Canal+ och Viasatparabolen så jag kommer att klara mig till nästa säsong. Om jag nu skulle välja att ta bort Canal+boxern så finns det dock oändligt med andra sett att se matcherna på. Bland annat så livestreamar SvenskaFans sponsorn bet365.com alla La Primera matcher gratis på webben.


Hasta Luego!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-03-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien