Lagbanner
Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Saklig kritik?

Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Saklig kritik?

Christopher Kviborg och Robert Johansson bloggar om spansk fotboll!

"Det tar sig", som pyromanen brukar säga. Psykkriget är redan igång inför El Clásico och idag menar Seydou Keita på att han inte såg Madrid-derbyt för att han "visste att Real Madrid skulle vinna då motståndarna inte ger 100% mot Los Blancos". Han passade även på, neutral som han är (ehh?), att påpeka att detsamma kan sägas från Madrids håll mot Barcelonas motstånd - inte helt glasklart vad han menade med andra ord.

Daniel Alves väntade en kvart med ett inkast, fick det gula och garvade. Sergio Ramos fejkslog en frispark arton gånger, tog det gula och pustade ut. Dessa taktiska varningar innebär att spelarna är avstängda mot Athletic respektive Racing, därmed kan man spela klassikern. Själv hade jag garvat läppen av mig om båda spelarna fick en extra match avstängning...det hade varit humor det!

Atlético, förstår att man som supporter till detta lag ibland kan känna sig trötta, arga och besvikna. Det spelar ingen roll om man ens leder matchen, man torskar ändå -  i fallet Real Madrid alltså. Just igår räckte det med en kvart, en briljant pass från Alonso och klassiskt strul i Atleti-försvaret för att hemmalaget skulle vinna. Själv trodde jag på vinst först när Perea kom in, så skadad är jag. Och detta är intressant, hörde ni applåderna när colombianen kom in? Det var inte direkt "välkomnande" applåder utan sarkastiskt sådana: "Ah nu kommer Perea in = lika med tre poäng". Samma reaktion fast tvärtom, och likväl negativ, fick Mahamadou Diarra när han kom igen. Han blev tillsammans med bland andra Metzelder och delvis Guti syndabocken efter både Alcorcón och Lyon-matchen. Detta är inte fakta eller känslor hos folk man chansar sig till inne på Google utan reaktioner man snappar upp ute på stan, inne i Madrid alltså.

Överlag ser jag att firma Hussfelt/Kåmark som kommenterade derbyt igår får en del kritik. Det längtas efter canal plus hit och canal plus dit. Måhända att C+ kommer leverera en grym spansk fotbollsprodukt men gnäller vi inte lite väl mycket nu? I mitt tycke gör Hussfelt/Kåmark en bra match, att ett och annat faktafel kan slinka in händer - så enkelt är det. Det vet jag själv då jag arbetar som exempelvis programledare på FANTV, det är rätt mycket saker man ska hålla koll på! Jag var själv en stor kritiker till olika kommentatorer en gång i tiden, tills jag själv kommenterade en match (Västerås-AIK, fotboll) och "dra mig baklänges upp och ner" - fan vad svårt det var! Nå, vad vill jag ha sagt med detta? Dels att konsten kommentering av idrott är oerhårt svårt att bemästra, dels att kritik bör vara saklig och dels att en god kommentator plockar sin info på plats (om live-sändning görs), inte på nätet. Surret om Perea, surret om Mahamadou Diarra är till stor del korrekt, om du frågar supportern på gatan i Madrid. Så är det bara. Sen kan man ha åsikter som skiljer sig, men hej; Du dödar väl inte budbäraren?

Okej, jag erkänner. Det finns fortfarande vissa kommentatorer som får mig att stänga av TV:n, men min smärttröskel och tolerans är på Mount Everest-nivå numera...

Xerez bara kör nu, men det räcker väl aldrig? Är beredd att äta upp bra många hattar på köpet.

Nästa anhalt: Las Palmas! Syns på playan!

Christopher Kviborg2010-03-29 22:35:00
Author

Fler artiklar om Spanien