Lagbanner
Fuera de juego
Zlatan avgjorde det senaste el clásico

Fuera de juego

Veckans Fuera handlar uteslutande om el clásico

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung, Krönikör Spanien
Mattias Klint, Redaktör Barcelona
Hassan Alavi, Skribent Spanien/Real Madrid-red



Dags för el clásico igen. I det första mötet vann Barcelona. Vad har hänt sedan dess som gör matchen annorlunda denna gången och hur ska man spela för att vinna?

Robert:
- Hänt och hänt? Ja den största grejen är ju att Real Madrid har åkt ut Europaspelet och att Barcelona inte gjort det. Marängerna har kunnat spela (förbannat bra) avslappnat med bara ligan i fokus ett tag nu medan Barca till och med har en CL-match samma vecka. Bara där har vi en avgörande skillnad till Reals fördel denna gången.
Annars så har Real Madrid rent generellt förbättrat sitt spel en massa sedan senaste matchen och inte minst ätit sig i kapp och förbi Barca. Det tyder på en väldigt stark moral hos los blancos.


Nina:
- Egentligen tycker jag (förstås) att alltför lite har hänt, uppe i toppen. Det har mest fortsatt som väntat. Real Madrid har förvisso fått tacka för sig för den här gången ute i Europa, å andra sidan har man spelat ihop sig och vuxit som lag och är betydligt starkare, vill jag påstå, än vad man var på Camp Nou i höstas.
Barcelona å andra sidan har tagit ett par små steg tillbaka. Visst vinner man fortfarande sina matcher, men framför allt beror detta på individuella prestationer mer än ett kollektivt slit. Lite skönt ombytta roller klubbarna emellan, rent av.


Mattias:
- Sedan dess har Real Madrid blivit bättre och bättre medan Barcelona spelar på ungefär samma nivå dock med en viss tendens till toppform de senaste matcherna. Att matchen spelas på Bernabeu ger Madrid ytterligare en fördel då publiken inte accepterar ännu en förnedring och kommer säkerligen ge allt för att ge Barcelona ett mäktigt bemötande. Annars är det ett relativt förväntat scenario inför matchen. Det har aldrig varit något tvivel. Denna säsong handlar enbart om FC Barcelona vs. Real Madrid och att det skulle vara jämnt när säsongens andra klassiker går av stapeln var det nog många som förutspådde. I Barcelona briljerar Xavi, Messi och nu även Zlatan och hos Madrid gör Ronaldo, Higuain och Xabi Alonso detsamma. Var det egentligen någon som trodde något annat?



Hassan:
- Vad har hänt sedan dess? I ligaspelet har i princip ingenting förändrats. Ute i Europa är Madrid däremot borta medan Barcelona fortfarande är med och slåss om den titeln. Vi kommer in till denna match med exakt samma förutsättningar som den första matchen. Real Madrid går in i matchen som serieledare och en storstjärna (förra gången Ronaldo, nu Kaká) som sägs missa matchen. Dessutom verkar det som att Zlatan kan komma att starta på bänken ännu en gång. Den stora skillnaden är väl då att Barcelona kan komma till spel utan ett par riktiga kuggar i laget. Förutom Zlatan är det Abidal och Pique som verkar ha problem, något som Pep gärna skulle vilja slippa tänka på. 

Vad skall man göra för att vinna? Barcelona måste göra en replika av lagets fantastiska 2-6 match från förra säsongen. Man måste pressa Madrid högt i banan, ständigt vara i rörelse och dessutom vara effektiva på de chanser som man får med sig. Dani Alves och Maxwell måste vara försiktiga för att inte släppa allt för mycket ytor till bl.a. Ronaldo och Higuaín. Stänger man till kanterna är mycket i kontringsväg vunnet. Stänger man till i mitten kommer spelare som Xabi Alonso och Van der Vaart bli paralyserade. Spelar Barcelona däremot som de gjorde under den första halvleken på Camp Nou under det förra mötet lär det bli trubbel. 

För Real Madrids del handlar det om att spela sitt spel enligt min mening. Jag vill inte se att Pellegrini formar sin elva utifrån motståndarna, utan formar den elva som passar Madrid bäst. Då pratar jag om att sätta Marcelo som vänsterback och Arbeloa som högerback. Jag pratar även om att starta med Lass och Van der Vaart bredvid Alonso samt att lägga in Kaká bakom Higuaín om nu brassen anses vara frisk nog.



Real Madrid ligger före i tabellen men spelar lagen oavgjort går Barcelona om på grund av bättre resultat i de inbördes mötena. Hur spelar det faktumet att det "räcker" med en poäng för Barcelona roll tror du?

Robert:
- Det ska inte spela någon roll. Klart att det är en trygghet för Barcelona men av erfarenhet vet vi alla att matcherna kan sluta hur som helst och väldigt, väldigt sällan oavgjort. Och hur det än går så är det så mycket matcher kvar av säsongen att förlorarna ändå kan vinna ligan. Varken Real eller Barca vinner 100% av det som är kvar efter el clásico. Det är jag säker på.


Nina:
- Jag tor inte det spelar någon roll alls. Om det är något jag tycker karakteriserar just Barcelona så är det att de aldrig nöjer sig. Ni vet vad jag tycker om klubben, men lägg det åt sidan en stund.
Jag har aldrig sett Barca gå in med inställningen att 0-0 räcker. Det här laget vill trots allt alltid spela fotboll och det hedrar dem.


Mattias:
- Inte det minsta. Under min livstid har jag aldrig sett Barcelona gå in för att spela oavgjort. Att spela för oavgjort är något som t.ex. Xerez gör när de ställs mot någon av de stora. Matchbilden kommer säkerligen inte påverkas det minsta av detta faktum. Däremot är det möjligt att Guardiola säkrar lite extra defensivt om resultatet är oavgjort när 90 minuter börjar närma sig. Att inte gör det vore i det närmaste tjänstefel som ikonen Pep kan komma.


Hassan:
- Inför matchen tror jag inte att det spelar någon större roll. Ingen av lagen går in på plan med något annat än vinst i tankarna. Däremot kan krysset komma in i spelarnas tankar ju längre matchen lider och beroende på vad som skett under matchen. Men jag tror att Pep inte talar om för gubbarna om att ett kryss är målet, om så är fallet är det något som inte står rätt till. Barcelona vill ju krossa Madrid för sina supportrar lika mycket som Madrid vill krossa Barcelona för sina. Sett till hela tabellen är däremot ett kryss guldvärt för Barcelona. Vem minns inte Madrids guld från 06/07, där huvudstadslaget hade bättre inbördes gentemot Barcelona.




Säsongen 07/08 fick Barcelona göra el Pasillo för Realspelarna på Bernabeu och sedan fick de finna sig i att förlora med 4-1. Men säsongen 08/09 tog Katalanerna revansch och vann med hela 6-2. Hur kommer det sig att två så stora och jämna lag kan vinna/förlora så stort mot varandra i så viktiga matcher?

Robert:
- Bra fråga. Av tradition vet vi att det är fullt fart framåt som gäller hos båda lagen och att försvaret inte alltid prioriteras. Hamnar man då i underläge blir det blottor bakåt., förenklat sagt. Det är en jäkla press att vinna, hos båda sidor, och en hedersam förlust existerar inte. Då måste man jobba framåt hela tiden och så vidare.

Sen ska vi också ha klart på oss att med de storstjärnor som mönstras på planen blir det åka av. Har någon (Läs: Raúl, Ronaldinho, Van Nistelrooy, Messi) en bra dag kan de ensam lyfta sitt lag och avgöra. Det har vi sett förut och kommer vi få se igen.

Ser man bara på pappret så är ju 4-4 en mer gångbar gissning än 2-6 om man säger så...


Nina:
- Fotboll är fotboll. Jag tror inte att vissa lag är förbehållna möjligheten att spela ut andra medan vissa går säkra oavsett motstånd.
Inte ens storklubbar som dessa.
De är förvisso rätt jämnbra, men vad säger egentligen det förutom att vem som helst har möjligheten att vinna?
Av plikt och för att få perspektiv: inte hade någon gjort en större affär av att Zaragoza slog Osasuna med 6-1 ena gången och förlorade med 4-0 den andra.
Vi ska inte göra saker till mer än vad de är, eller för den delen mindre.

Dagsform spelar roll, tur spelar roll.
Att det blir många mål mellan två lag med stark offensiv?
Jag har hört märkligare saker.

Varje match är - oavsett vilka det är som möts - en ny historia, den är inte färdigskriven på förhand, utan den uppfinner sig själv under tiden och villkoren ändras per minut.
Spara nu dessa kloka ord i hjärtat.



Mattias:
- Säsongen 07/08 var det upplagt för fest på Bernabeu och det var väl ett av de el Clásicos man minst såg fram emot. Situationen var egentligen densamma inför mötet 08/09 då ett frenetiskt jagande Real Madrid, ackompanjerat av följeslagarna AS och Marca, utsåg hemmalaget till segrare redan före matchstart. Vad som hände därefter är ett av de vackraste fotbollsminnen en culé kan ha. En total utspelning av värsta rivalen, på bortaplan och inför en stum hemmapublik. Att försöka göra någon analys av detta känns svårt men vem är jag att inte försöka leverera en. Båda lagen har en krävande publik och ett krävande spel som går ut på att göra fler mål än motståndaren snarare än att släppa in färre. Ibland blir denna inställning något naiv och därför kan vi se slutresultat likt 4-1 och 2-6. Lägg därtill att när något av dessa lag är i form och motståndaren inte är det då...ja, då blir det helt enkelt målglatt.



Hassan:
- Mattias som är Barcelona-supporter kanske håller med mig när jag säger att det både är sjukt, underligt men ändå väldigt förståerligt att det sett ut som det gjort under de två senaste matcherna på Bernabéu. Sjukt för att det skiftat så mycket från en säsong till en annan, jag menar hade du sagt till en Madridista direkt efter 4-1 och El Pasillo att Barcelona skulle vinna med 2-6 hade han/hon med all sannerlighet garvat åt dig. Jag tror inte ens Barcelona-supportrar kunde tro att det skulle bli hela 2-6 mot Madrid på bortaplan när man besegrade värsta konkurrenten med "bara" 2-0 i första mötet på Camp Nou.

Förståerligt är det sett till hur de båda lagen varit under de två senaste säsongerna. Säsongen 07/08 var flera spelare i Barcelona mätta och det gjorde att laget inte fungerade, dessutom rapporterades det om att Rijkaard tappat kontrollen som tränare. Ronaldinho kanske upplevde sin tuffaste period i karriären då han anklagades vara överviktig och slut enligt många. Madrid å andra sidan levde kvar på Capellos anda vilket gjorde att Schuster upplevde en smekmånad i ligan som varade hela säsongen 07/08 tack vare Capellos bygge. 

Förra säsongen var det direkt tvärtom. Schuster tappade kontrollen och flera spelare var skadade i Real Madrid samtidigt som resultaten uteblev. Barcelona å andra sidan gjorde det enda rätta och gjorde sig av med spelare som Ronaldinho och Deco samt tränaren Rijkaard. In kom spelare som Iniesta, Xavi, Messi och framför allt Pep Guardiola som gjorde att det tillkom en ny hunger i klubben. Dessutom kan jag tänka mig att flera spelare som applåderade in Madrid året innan, var hämndlystna.




Zlatan Ibrahimovic avgjorde det senaste el clásico. Hur går det den här gången? Vem avgör? Vem vinner?

Robert:
- Ojojoj. Det kan verkligen sluta hur som helst. 6-0, 6-6 eller 0-6. Jösses.
Jag tror dock hemmaplan avgör plus att Real är hetare. Spelar Barcelona som mot Arsenal i London får Marängerna det svårt men det tror jag inte dem orkar med efter returen på Camp Nou. Real vinner med 3-1 tämligen enkelt (Real gör "alltid" tre mål på hemmaplan) och Higuaín sätter spiken i kistan.


Nina:
- Real Madrid vinner. De är ligans starkaste hemmalag, de har enkom vinster på Bernabeu i år och jag tror inte att detta ändras efter helgen.
Deras offensiv är helt sjuk när det behövs.
Tror att Higuain, CRonaldo och framför allt hela backlinjen, särskilt Zaragozasonen Arbeloa får spela de avgörande rollerna.
2-1, säger jag.
Vadå vem som gör Barcas mål?



Mattias:
- Efter att ha sett en uppvisning från världens bästa känns det svårt att svara något annat än Leo Messi. Det lär bli en del mål så varför inte 3-2 till Barcelona och Messi sätter dit trean och Madridpubliken får även detta år leta i fickorna efter näsdukarna.


Hassan:
- Jag hoppas att det blir..(trumvirvel)..Madrid (nehe?) som vinner och rycker lite inför de avslutande sju matcherna. Eftersom jag tippat 2-0 till hemmalaget på SF.com så får jag väl stå för det. Målskyttarna heter (precis som de gjort under de senaste månaderna) Higuaín och Ronaldo.



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-04-07 12:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien