Lagbanner
El Clásico-panelen: Slaget om La Liga II
Dags för rond II

El Clásico-panelen: Slaget om La Liga II

El Clásico startar på lördag och under nittio minuter kommer världen att hålla andan medan två fotbollslag går ut på Santiago Bernabéu för att göra upp om serieledningen och mycket annat. Det är många som då undrar hur det kommer gå, vad eller vem som kommer vara den avgörande faktorn, vilken taktik lagen ska spela med med mera.

I höstas publicerades den första panelen och nu kommer El Clásico-panelen II med synpunkter från Spanien-redaktionen och en röst från en Spanien-expert för att ge svar på intressanta frågor inför det gigantiska mötet. 

Deltagare:

Robert Johansson, redaktör för Spanien.

Nina Ljung, redaktör för Zaragoza.

Daniel Jacobsson, redaktör för Deportivo la Coruña.

Per Zander, Spanien-journalist och bloggare för fotbollskanalen.

*************************

1) Dags för rond II mellan de stora giganterna i ligan på Santiago Bernabéu. Sist de spelade mot varandra vann Barcelona med 1-0 efter Zlatans mål. Vad var det som avgjorde till Barcelonas fördel och vad måste Pellegrini göra för att detta inte upprepas? Ska han anpassa elvan till motståndet eller ska han köra på det egna "Madrid-spelet" som gjort laget till det formstarkaste i ligan? 


Robert:
- Barca vann för att de var det bättre laget. Inte svårare än så. Det var inte förrän då Real Madrid, som gjorde en bra match, spelade in laget på allvar tycker jag. Efter el clásico har los blancos vunnit i stort sett allt. Och det är också det som jag tror blir avgörande nu. Real Madrid har nu ett kompakt lag, ett vinnande lag. Ett lag som nu har flytet de tidigare saknat. Fortsätter man bara spela sitt eget spel samtidigt som man håller ett extra öga på Messi så ska det gå vägen.


Nina:
- Det var förvisso inte någon utklassning som det rörde sig om senast, men nog var Barcelona snäppet bättre. Sedan dess har dock Real Madrid spelat såväl upp som ihop sig.
Vad gäller det där med att ställa upp laget efter motstånd så gör man det med fördel, om man är klok och om man har möjlighet, så länge förändringarna inte är stora nog att inkräkta på etablerad spelidé. Vet man att ytterbacken i motståndarlaget är mycket offensivt lagd går det såklart att se till att den egna kanten här blir mer defensiv samtidigt som du instruerar anfallaren att ta de ytor nämnda ytterback lämnar som utgångsposition i anfallet.
Men för mycket är det inte bra att ändra på heller. Då förvirrar man sig själv mer än motståndaren.


Daniel:
- Personligen så tyckte jag att Madrid gjorde en mycket bättre match senast än vad dom gjorde under förra säsongen. Man låg bra i sina positioner och fiskade upp Barcelonas backlinje för att sedan köra djupledsbollar framåt. Ett system som jag anser vara det bästa för att knäcka, kanske, världens bästa backlinje. Samtidigt som Real Madrid gjorde en bra match, så vann Barca. En utav katalanernas starkaste sidor är att man anpassar sig snabbt till motståndarnas sätt att spela och därför så kunde man ta över matchen mot Real. Troligen så är det Barcelona som kommer att styra spelet, men det gäller att huvudstadslaget spelar tålmodigt för då tror jag att det blir en riktigt jämn batalj.


Per:
- Det som avgjorde var ett inlägg och ett gudomligt tillslag med en fot, det går aldrig att skydda sig helt och hållet från. Och visst måste Real Madrid spela sitt spel, problemet är att det är mindre dominant än Barças spel. Det öppnar för att även katalanerna kan spela sitt spel om inte hemmalagets mittfält med Xabi Alonso i täten, manövrerar ut Barcelonas innehav. I det första mötet hade Real Madrid kunnat få med sig ett bättre resultat. En stor fördel för till helgen är att Ronaldo kan gå för fullt. I det första mötet var matchtempot och säkerheten lidande efter skadan.


2) Barcelonas skadeläge kunde varit bättre då spelare som Iniesta (dock tillbaka nu), Pique och Zlatan Ibrahimovic kan komma att missa den stora returen på Bernabéu. Hur mycket betyder dessa eventuella avbräck för Pep Guardiola? Att han har en tunn trupp är inget nytt men däremot har flera ungtuppar gjort ett bra jobb när de fått chansen, har de psyket för en sådan match?


Robert:
- Här ser jag inga problem. Visst är det bra spelare vi snackar om men regnar det mycket i Storbritannien? Hur många canteras har Barca inte spelat in sedan Xavi? Och alla har tagit uppgiften på största allvar och klarat den med bravur. Ta en spelare som Bojan till exempel. Han var inte alls bra i U21-EM på Ullevi och blev stundtals utbuad. Men i Barca går det bättre, inte minst med tanke på de spelare som finns runtomkring honom. Pedro, Bojan eller vem som nu får spela istället för Ibra kommer fixa det med galans. Och i Piqués fall kan det heller inte bli fel.


Nina:
- Det tror jag absolut att de har. Vill passa på att hylla Bojan lite här. Visst har han kanske inte blivit den man bestämde att han skulle bli än, samtidigt går det inte att säga att han inte blivit det heller. Han har inte fått överdrivet mycket speltid, men när han väl får starta så levererar han.
Och framför allt - han klagar aldrig.

Jag tror ju att Real Madrid vinner den här matchen. Men inte för att Barcelona är skadeskjutet. Utan för att de vita just nu - som lag betraktat - är bättre.


Daniel:
- Det snackas ofta om att Barcelona inte ska ha en bredtrupp, men faktum är att man ligger delad etta i ligan och man är vidare till semifinal i Champions League. Det klarar man inte om man har en tunntrupp. Spelare som Pedro, Jeffrén och Jonathan Dos Santos kanske inte skrämmer allt för många på pappret. Men dessa grabbar är uppvuxna med Barcas spelsystem och därför går man in och gör ett riktigt bra jobb då hela klubben Barcelona är så organiserad. Om Pep Guardiola ger Jeffrén chansen så kommer han att ta den och göra jobbet. Att Barcas ungtuppar dessutom är väldigt ödmjuka och inte som den äldre Dos Santos eller Balotelli gör att dessa ”mediokra” spelare lätt kan matcha motståndarnas ditton.

Om Iniesta missar matchen så kliver Keita in. Missar Pique matchen kliver Marquez in. Missar Zlatan matchen kliver Pedro in. Jag ser inga problem med dessa byten och jag tror att Barcelona klarar sig bra.

 
Per:
- I dagsläget är Iniesta tillbaka, och troligtvis även Zlatan tills på lördag. Piqué kanske inte hinner, men det ser ändå bättre ut än det befarade scenariot. Men skadeläget stryper förstås Guardiolas möjligheter. Rutin är inför den här typen av matcher viktigt, ännu mer på bortaplan. Om Guardiola har möjlighet undviker han säkert att börja med spelare som Bojan och Pedro. Dagsform får sedan avgöra uppställningen.


3) Madrid kommer riktigt förberreda till denna match. Spelarna och Pellegrini har fokuserat på klassikern sedan uttåget från Champions League menar experter. Barcelona har däremot fått koncentrera sig på både ligan och Champions League-slutspelet mot Arsenal. Frågan är naturligtvis vilket lag som gynnas mest av detta och har det egentligen en sådan stor betydelse? 


Robert: 
- Klart det inte är optimalt att spela en kvartsfinalretur mot Arsenal i Champions League samma vecka som el clásico. Spelarna kommer hålla sig varma i kläderna men i en match av den kalibern har man inte råd att gå på halvfart. Inte ens om man utspelar Arsenal så totalt som man gjorde på Emirates. 
Det och speciellt det faktum att Barcaspelarna spelade två matcher veckan innan också gör att Katalanerna kommer vara mer slitna än sina motståndare hur man än ser på saken.

Real Madrid har hungern, revanschlustan, en stukad heder och möjligheten att rädda säsongen med ett ligaguld att slåss för - på hemmaplan. Är inte Barcaspelarna på tårna blir det ingen större spänning i matchen...


Nina:
- Jag tror inte det spelar någon större roll faktiskt. Möjligtvis kan Barcelona tjäna lite på att redan vara så pass uppe i varv redan.
Att vila sig i form har aldrig fungerat.
Nu har schemat förvisso varit ganska hektiskt de senaste veckorna och kanske kan det ha dragit ner tempot ett par procent för Barcelona, som har en match mer.
Men nej, jag har svårt att se det. Ett stort möte förvisso, men det är elitidrottsmän på högsta föreställningsbara nivå trots allt.
De ska klara ett hårdare matchande under en kortare period. Minst sagt.


Daniel:
- Detta är en kluven fråga och även om många kanske inte håller med mig så tror jag att Barcelona har en fördel här. Visst har man spelat två tunga matcher mot Arsenal, men Barcelona är redan uppe i detta höga tempo med svåra komplicerade matcher. Det är inte Madrid. Sedan Real åkte ur mot Lyon i CL har man mött lag som Valladolid, Sporting Gijón, Getafe, Atlético Madrid och Racing Santander. Fyra lag som sällan är topp tio i tabellen och ett lag som inte har spelat bra i år. Barca har däremot, som sagt, mött Arsenal i ett dubbelmöte, Mallorca på bortaplan och Valencia på hemmaplan. Matcher som man verkligen inte kan ta ut i förskott. Jag tror att Barcelona gynnas mer utav deras späckade spelschema än vad Real Madrid gör.


Per:
- Sedan uttåget ur Champions League har Real Madrid alltid fokuserat på nästkommande match, för att vara i en position att komma med hemläxan väl gjord till klassikern. Delvis har man lyckats, det stora utropstecknet är spelet. Det har varit alldeles för långa stunder när Real Madrid inte har funnit sig självt i den mån spelet överhuvudtaget har hittats. Alla har sådana perioder med Barcelona betydligt färre. 

Nackdelen med Barcelonas hårda matchande är förstås att spelarna har fler minuter i benen. Fördelen är att man har moralen intakt och på topp efter 4-1 mot Arsenal igår. Förutom att vara regerande mästare har man reella möjligheter att återupprepa bedriften. "Det är inte lika jobbigt att springa om det går bra", som Valencias Unai Emery sa när han inför Europa Leaguekvarten uppmuntrade de egna och varnade för Atleti.


4) Den stora matchen lär vara mellan Leo Messi och Cristiano Ronaldo. Finner du någon sanning i att Madrid och Barcelona är för beroende av dessa två eller har du en åsikt som går emot? När vi ändå är inne på dessa två kan vi även spekulera kring vem av dessa två som kommer att spela den stora rollen på lördag. Vem tror du det blir och varför?


Robert:
- Ja och nej. Jag menar, det ska inte vara så. Men bevisligen vinner framför allt Barcelona mer med Messi på banan än tvärtom. Han är i så fall betydligt viktigare för sitt lag än CR9 för sitt. Xabi Alonso, Kaká och Higuaín håller uppe spelet i sitt lag ändå medan Barcelona ibland ser märkbart tagna ut utan Messi. Vilket är jävligt konstigt med spelare som Xavi och Iniesta på planen.

Därför säger jag att det är viktigare för Real att stoppa Messi än för Barca att stoppa Ronaldo. Alltså - Messis prestationer kommer bli mest avgörande i matchen. Stoppas Messi = förlust. Får Messi spela fritt = vinst.


Nina:
- Jag tror att Messi är viktigare för Barcelona än vad Ronaldo är för Real Madrid, men beroende är väl att överdriva.
Låt vara att han inte är en lika stor stjärna som sin lagkamrat, men jag tror att Xabi Alonsos roll kommer att vara viktigare, och för den delen avgörande, än CRonaldos för hemmalaget, naturligtvis är det Messi det handlar om för Barcas del.

Jag hoppas att det blir helt andra spelare som blir framträdande här, så att vi lika innerligt som vi med rätta förnekar att La Liga är mer än Barca och Madrid får möjligheten att göra detsamma i den här frågan; Real behöver inte bara vara Cristiano trots att han var dyrast och är posterpojke and all, och Blaugrana behöver inte bara vara Messi, trots den hiskeliga form han för tillfället uppvisar.
Det blir så tjatigt. Snart riskerar det att utvecklas till Real Ronaldo - FC Messi istället för nuvarande Madrid- Barca och det är skitfel.

Men för att svara på frågan. Messi blir viktigast för sin klubb på lördag, men hans medverkan blir inte avgörande eftersom det nya kollektivet Real Marid ändå går segrande ur striden, inte bara framburna av en enda.


Daniel:
- Att säga att en spelare skulle göra ett helt lag är ju självfallet inte sant. Visst är Cristiano Ronaldo och Leo Messi dom bästa individerna i sitt lag, men utan spelare som Xabi Alonso eller Xavi så skulle inte heller spelet fungera lika bra. I Barcelona så brukar ju faktiskt andra spelare kunna kliva fram när Messi inte spelar som bäst. I Real Madrid så gäller detsamma då en spelare som Higuain faktiskt gjort fler mål än Ronaldo… och då har portugisen även tagit hand om ett par straffar.

Men om jag måste utse någon utav dessa herrar som viktigast så får det bli världens absolut bästa spelare just nu, Leo Messi. Ni Ronaldo älskare får ursäkta nu, men Messi ligger på en alldeles för hög nivå för att Ronaldo ens ska kunna jämföras med Lionel. Visst kanske Ronaldo är en mer komplett spelare med tanke på hans fysik, men det spelar ingen roll då Messi faktiskt överglänser Ronaldo med ljusår. Messi kommer att avgöra på lördag och Barcelona vinner med 0-2.


Per:
- Jag är inte säker på det. Lika avgörande kan bli Valdés och Casillas. Men visst önskar de flesta att två av världens absolut hetaste bollgenier ska få visa upp hela sitt register. Och inte minst spelarna vill ta tillfället att visa upp sig. 

Som svar på frågan har ändå båda lagen visat att man kan klara sig utan Messi och Ronaldos ständiga närvaro. Real Madrid hade ingen poängsvacka när man saknade Ronaldo. I Barcelona har de senaste matcherna andra målskyttar klivit fram i Barcelona. Ingen är oumbärlig. Däremot går det inte att understryka nog hur viktiga spelarna är i lagen, för klubbarna, för fansen och för vad de symboliserar.

Mellan dem kommer i alla fall Messi att spela den stora rollen på lördag. På gott och ont vill säga. Alla blickar riktas mot världens bäste spelare. 


Jag tackar alla för deras deltagande och deras svar i säsongens sista El Clásico-panel!

Hassan Alavi2010-04-08 19:47:00
Author

Fler artiklar om Spanien