Lagbanner
Inför El Clásico: Lejonets hunger
The lion.

Inför El Clásico: Lejonets hunger

Samuel Eto´o var en spelare som väckte olika känslor. Han var en stor spelare i Spanien och en stor El Clásico-profil.

Samuel Eto´o. Vad säger egentligen det namnet dig? Om du tittar på mycket fotboll med benämningen "calcio" innebär det naturligtvis Inter nuförtiden. Om du däremot tittar mer på La Liga innebar Eto´o något helt annat. Han är den mytomspunna personen som gick från att vara ett problem i ett lag till att bli en lösning hos ett annat. Och på ren Hollywood-anda handlade det inte om vilka klubbar som helst, utan de stora antagonisterna. 

Han är mannen som upprört och väckt ett stort hat bland många i Madrid. Samtidigt är han mannen som är älskad och som än idag hålls nära hjärtat hos många i Barcelona. Men vem var egentligen Samuel Eto´o och vad var det som egentligen gjorde honom så pass älskad och hatad? Vad kan vi egentligen säga om hans fotbollsår i Spanien? Vad kan vi säga om hans tid i Madrid och Barcelona? Vad kan vi egentligen säga om lejonet?

Flytten till Spanien
Under mitten av 90-talet började fler och fler scouter berätta om en viss pojke i Kamerun vars namn var Samuel Eto´o. Denna yngling älskade fotboll mer än något annat och drömmen var naturligtvis att flytta till Europa. Att han hade talangen var det ingen som tvivlade på. Hans talang var så pass stor att han fick en plats hos den kända och omtyckta akademin, Kadji Sports Academy, i Kamerun. I denna mytomspunna akademi har flera kända afrikanska-spelare kommit ifrån. Ett par exempel är Carlos Kameni (Espanyol), Eric Djemba Djemba (fd United nu Aston Villa), Mbia (Rennes) m.m. 

Scouterna hos Madrid rapporterade om ynglingens framfart och hans otroliga potential att bli något stort. Enligt utsagor ska en Madrid-scout ha sagt: "Samu är en oslipad diamant". Den tidens president i Madrid hette Lorenzo Sanz som tyckte oerhört mycket om det som scouterna rapporterade för honom. Han blev så imponerad att han beslöt sig 1997 för att hämta honom till Spanien och Real Madrid. Eto´o beskrev det som en dröm som gick i uppfyllelse. Vad han inte visste var att han endast skulle göra tre matcher hos Real Madrid.

Lejonet blir ett problem för Real Madrid
Många höjde på ögonbrynen när de fick reda på att Madrid gjorde klart med Eto´o. De spanska kritikerna och experterna menade på den tiden att Lorenzo Sanz köpt en "nobody" och få var det som trodde på ett längre förhållande mellan klubben samt spelaren. Framför allt stämde han inte överrens med den typen av spelare som förknippades med Real Madrid menade kritiker. Han var ingen världsstjärna och inte den typen av spelare som Madrid hade tålamod med. Det fanns en del som trodde att han skulle få det svårt, vilket även kom att bli sanningen.

För vad var det då som hände när Eto´o kom till Madrid? Det började med att han inte kunde träna med A-laget eftersom han vart för ung (bara 16 år). Detta gjorde att han flyttades till Real Madrid-B (Idag Castilla) där han inte heller fick vara med eftersom man på den tiden inte tillät icke-EU spelare hos B-lagen. Detta gjorde att lejonet fick lånas ut till Léganes i Segunda Divisíon. Där gjorde han totalt tre mål på omkring trettio framträdanden och efter dessa återvände han till Madrid, men bara för att bli utlånad igen till Espanyol. Där han inte gjorde några som helst matcher. 

I mina ögon ville Madrid att Eto´o skulle spänna musklerna ytterligare och få mer rutin, vilket är helt förståerligt med tanke på att han hämtades till klubben som tonåring. Men och detta är viktigt, frågan är vad Madrid hade för planer med Samuel? För som vi snart skall se kommer nästa president i klubben även han vilja låna ut kamerunaren än att behålla honom. Hans tid i Espanyol är bara att stryka ett streck över, däremot kom tiden i nästa klubb avgöra allt för honom.

Lejonet blommar ut i Mallorca
För vad var det egentligen som skedde efter fiaskot i Espanyol? Under vintertransfern 2000 beslöt sig Mallorca för att låna anfallaren. Ingen i föreningen hade nog trott att Eto´o skulle vara kvar i den klubben under en fyra årsperiod. Men det var i Mallorca allt började ske. Det var i Mallorca som Samuel kom att tröttna på sin klubbs naiva syn på honom. Det var i Mallorca som lejonet slog till. Succén kom omgående då han under sin första tid i klubben gjorde totalt sex mål på trettonmatcher. Mallorca såg en guldklimp i lejonet och beslöt sig för att köpa loss 50% av spelaren från Real Madrid, för övrigt ett klubbrekord på 4,4 miljoner pund för en inköpt spelare.

Säsongen efter fortsatte han att göra sig till ett namn inom den spanska klubbfotbollen genom att slå in elva baljor. Nu började hans namn dyka upp mer och mer i sportbilagorna och nu började även storlagen inse att man var tvugna att stoppa Mallorcas giftigaste anfallare, Samuel Eto´o. Under de kommande säsongerna kom han att få en image i La Liga som lejonet. Han var hänsynslös, hungrig, slog till på allt och var oerhört respektlös mot motståndarnas försvar. En hungrig anfallare alla tränare önskat att de hade. Under sina år i Mallorca kom Samuel Eto´o att bli en av ligans främsta anfallare. Men trots framgångarna hos Mallorca ville han egentligen spela i en storklubb och helst av allt ville han ha en ärlig chans hos Real Madrid, en chans som han aldrig fick. Till slut insåg han själv att han aldrig skulle få bära den vita tröjan och det är en speciell händelse som jag själv tänker på.

Detta kom att bli oerhört infekterat i och med mötet mellan Real Madrid - Mallorca säsongen 03/04 då Eto´o ,som gjorde ett mål, sprang ut till fansen efter målet och pekade på gräsmattan. "Det här är mitt hem! Det här är mitt hem!" skrek han till fansen och till president Pérez som satt på hedersläktaren. Vad ville han säga med detta? Naturligtvis att han var frustrerad av Madrids naiva syn på honom, allt han ville var att spela hos en toppklubb och få en chans men när klubben visade honom ryggen fick han nog.

Florentino Pérez syn på lejonet
Under 2000-talet hade mycket förändrats hos hans första klubb, Real Madrid. Presidenten hette inte längre Lorenzo Sanz utan Florentino Pérez och de flesta inom ledningen var bortbytta. Med andra ord fanns inte personerna som hämtade Eto´o till La Liga kvar längre hos föreningen. Pérez tittade inte ens på Eto´o, han tittade mer på anfallare som Ronaldo som även kom att köpas till Real Madrid. 

Det är viktigt att förstå att Pérez egentligen inte hade någon som helst önskan i att köpa de resterande 50% från Mallorca för att hämta honom tillbaka som en medlem i A-truppen. Däremot ville Pérez köpa tillbaka honom för att åter låna ut honom till en annan klubb, möjligtvis Mallorca. Detta då på grund ut av att Madrid redan hade en anfallsbesättning som bestod av Morientes, Ronaldo och Raúl men även för att det inte fanns plats för ännu en icke-EU spelare i truppen.

Men vad hade det egentligen haft för mening? Vi är många som då undrar hur det hade sett ut om Sanz fortfarande vart president? Hade Eto´o fått komma tillbaka till Real Madrid? En fråga vi aldrig kommer att få ett svar på. Det vi däremot kan säga är att en annan storklubb såg den oerhörda potentialen och ansåg att han förtjänade att spela i en storklubb och inte ett litet lag som Mallorca. Pérez som tidigare velat köpa loss halva delen från Mallorca ansåg att Barcelonas bud var för bra. Detta ledde till att Eto´o köptes till Barcelona under sommaren 2004 som en del av det nya Barcelona.

Lejonet kommer till sin rätta
När han kom till klubben och skakade hand med Juan Laporta hade Eto´o sin målsättning klar, han skulle vinna allt med Barcelona och bli en av världens bästa anfallare. I Barcelona kom han att finna två spelare som han kom att komma nära. Den första av dessa två var Ronaldinho som han spelade tillsammans med framtill 2008 och den andra var Leo Messi. Med dessa spelare runt Eto´o kom Barcelona att få en livsfarlig kombination. 

Titlarna lät inte heller vänta på sig, lejonet kom att erövra ligan under sin första säsong 2004/05 och säsongen efter det. Som om dessa titlar inte vore kom Barcelona, med hjälp av bl.a. finalmål från lejonet, att vinna Champions League, inte bara en gång utan två gånger. Han var lycklig i Barcelona och kunde inte tänka sig en annan plats i världen där han skulle spela fotboll. Gällande Madrid, som upplevde en av sina dystra tider under mitten av 00-talet, hade han inte några goda ord att yttra om. 

Faktum är att Samuel Eto´o skapade uppståndelse när han efter den första ligasegern skrek ut "Madrid, cabrón, saluda al campeón!". En översättning på svenska och vi får fram orden "Madrid, era jävlar hylla mästarna!". Det ska dock tilläggas att han bad om ursäkt men att den inte accepterades väl hos folket i Madrid. En annan intressant detalj var hans första El Clásico-balja under hans debutsäsong för Barcelona, då han efter målet sprang mot publiken på Camp Nou och pekade mot dem. Många har i efterhand sagt att Eto´o menade att han nu var en av dem (Barcelona-fansen) och att han skulle göra allt för dem och klubben.

Lejonet
Vad kan jag säga om Samuel Eto´o som inte redan har sagts? Han är en spelare som vi aldrig kommer att glömma. Hans sätt att väcka uppståndelse, hans sätt att skapa rubriker och naturligtvis den typen av anfallare som han var, kommer många ihåg idag. Framför allt är han intressant ur El Clásico-perspektivet. Han var spelaren som aldrig fick chansen hos Real Madrid, som kände sig utstött och som istället blev en hjälte hos Barcelona. 

Jag har personligen alltid uppskattat honom som en fotbollsspelare och det är klart att man i efterhand hade önskat att klubben satsat på honom under hans yngre år. Men allt har en mening antar jag. Som person, skulle jag däremot ljuga om jag sa att jag uppskattat allt som Eto´o gjort främst utanför planen under åren. Det viktiga är dock att komma ihåg att det är just hans personlighet som formade honom, detta var Eto´o i ett nötskal. Ta bort den från honom och vi förlorar charmen hos spelaren. Jag vill minnas honom för spelaren som inte anslöt sig till flocken utan sa sitt. 

Han var spelaren som först var ett problem som sedan kom att bli en lösning. Han var Samuel Eto´o, ett fruktat lejon.

Hassan Alavi2010-04-07 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien