Lagbanner
Fuera de juego
Fortsatt muntra miner i Katalonien

Fuera de juego

Marcas Francisco Villalobos och Spanienreds egna krönikör Nina Ljung sätter tillsammans med Redaktör Johansson ord på Barcelonas lag, Real Madrids fiasko, Copa del Rey-finalen och säsongen 2010

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Francisco Villalobos, Marca
Nina Ljung, Skribent Spanien



Barcelona vinner el clásico och ser ut att gå emot både en ligatitel och en ny CL-titel. Är allt avgjort redan och hur bra är Barcelonas lag egentligen rent historiskt?

Robert:
- Nej för tusan. Barca vinner inte alla matcher som är kvar.  Å andra sidan gör inte Real Madrid det heller. Det marängerna måste inrikta sig på är istället att förlora mindre poäng än Barca. Minst fyra mindre. Svårt men inte omöjligt. Det räcker att Katalanerna går på en mina så är det match igen.

Man ska alltid akta sig för att jämföra lag mot varandra. Speciellt när det gäller dåtid och nutid. Men ser man till dagens konkurrens och Barcas överlägsenhet så är laget definitivt en stor utmanare om titeln. Men det finns fler aspiranter. Real Madrid på 50-talet, Milans 90-tal, Brasiliens landslag på 70-talet, Barcas Dream Team osv osv. Alla med sina egna stjärnor och karaktäristika. Jag nöjer mig därför med att säga att Barca är ett av de bästa lagen genom tiderna men inte mer än så.


Francisco:
- Jag är övertygad att Barcelona vinner både ligan och Champions Leauge för andra året i rad. Av uppenbara skäl kan vi också jämföra lget med historiens bästa som Di Stéfanos Madrid, Cruyffs Ajax, Beckenbauers stora Bayern och Sacchis Milan. Med tiden kommer det bli lättare att passa in Guardiolas Barcelona i den skaran.


Nina:
- Jag förbehåller mig rätten att avstå från att svara på hur pass bra detta är historisk sett. Jag är inte så bra på förr i tiden, och eftersom allting ändras och ingenting står stilla tycker jag inte att man kan göra rättvisa jämförelser hur som helst, heller.

Fokuserar på nuet istället, och ligan och CL och säger såhär: jag tror man tar den ena, men inte båda dessa titlar. Tämligen förvissad om att klubben ror hem BBVA eftersom Real Madrid - det såg vi inte minst i helgens Clasico - ser så uppgivna ut. Det känns som om marängerna givit bort titeln, mer än att Barcelona kanske tar den, förstår ni?

Men nej, att Barcelona blir det första lag att försvara en Champions League-titel varken tror eller hoppas jag. Å andra sidan brukar det bli precis rätt mycket tvärt emot vad jag säger om Barca, så...




Tidigt uttåg ur Copa del Rey, fiasko i Champions Leauge, förlust i båda el clásico och troligen en missad liga. Kan säsongen räddas på något sätt för Real Madrid, vem har floppat mest och vad har Pellegrini för chanser att sitta kvar på sin post säsongen ut?

Robert:
- Jag har svårt att se att ligan kan bli allt annat än fiasko för Real. Oavsett ligavinst eller inte. Det bara är för mycket det som redan skett. Jag menar, så mycket som huvudstadslaget stack ut hakan. Så mycket som det satsat. Och att förlora båda matcherna mot Barca. Nej, jag har svårt att se att någon ska nöja sig med "bara" en titel. Och Pellegrini, han ryker nog redan vid en oväntad förlust...


Francisco:
- Det enda som kan rädda Real Madrids säsong är att Barca faller på målsnöret och missar ligaguldet. Något som inte är troligt. Något säger mig också att Realsupportrarna hellre förlorar ligaguldet än att Barca vinner Champions på Bernabeu.
Vem som ska hållas ansvarig låter jag vara osagt men alla har sin del av kakan. Spelarna, tränarna, Valdano som köpte in nyförvärven och till och med Florentino Pérez som knappast räknat med att misslyckas så mycket i sin comeback. Inte efter att ha spenderat 300 miljoner Euro. Den största floppen bland nyförvärven är Kaká och därefter Benzema. Sett till vad de kostade så har de inte varit värda pengarna. Pellegrini sitter nog kvar säsongen ut men sedan är det finito.


Nina:
- Om Real Madrid "floppat" så tycker jag inte att det är för att de verkar gå titellösa. Jag vet att de flesta envisas med att säga att man storhandlade med förhoppning om omedelbar utdelning, men även om så var fallet - är inte närmare bekant med Perez så jag kan inte lova lika mycket som vissa av er kan -så är de inte dummare än att de vet att detta alltid är en chansning. Att det inte finns några sådana garnatier. 
Att det tar tid att spela ihop ett nytt lag, även om värvningarna heter C.Ronaldo och Kaka, kanske särskilt då.
Vad man än gjort har man inte haft kontroll över vad andra sysslat med, och precis som man själv gjort satsningar har andra gjort det, hur resultaten blir kan ingen på förhand bestämma.
Nej, är det floppar det ska talas om är det snarare attityden som är den största besvikelsen för mig. Hur det blir så pinsamt påtagligt att det är fyra hjärtan och fem hundra legosoldater. Pengar kan fungera som motivation för somliga, men aldrig med samma innerlighet som äkta känslor kan.
Och därför blir det ojämt, obalanserat.
Men visst, Pellegrini pliktsparkas för att Perez ska få visa att han "menar allvar".





Just när vi vant oss med att bli bortskämda med världsklassfotboll från både Real och Barca varje helg så möts snart Sevilla och Atlético i final i Copa del Rey. Vad kan vi förvänta oss av de lagen och den matchen?

Robert:
- Världsklassfotboll även här. Med spelare som Kanouté, Fabiano, Negredo, Navas, Agüero, Forlán, Simão och Reyes på banan kan det inte bli annat. Folk säger att spanska ligan liknar den skottska men fan heller. Lagen bakom de två bästa må kanske ligga långt efter men de kan iallafall spela fotboll. Utan tvekan!


Francisco:
- Atlético får gälla som favoriter då Sevilla inte spelar bra just nu. Man vet aldrig med Atlético heller men jag tycker de har blivit bättre med Quique Sánchez Flóres vid rodret. Och när det drar ihop sig till stormatch är Atlético alltid bra.


Nina:
- Jag förväntar mig något galet, på gott eller ont. Det här är två offensiva lag, och båda har presenterat en del defensiva frågetecken under säsongen. Rimligtvis kunde man därför anta att det blir en hel del mål, en hel del slarv som väcker supporterförtvivlan, frustration och känslor.
Precis som det ska vara i finaler, med andra ord.

Jag hoppas att Atlético vinner.






Till sist - Hur kommer världen minnas säsongen 2010 när den till sist summeras? Har den Spanska ligan till sist tagit steget upp bredvid Premier Leauge? Finns alla världsstjärnor på den Iberiska halvön? Hur hög är La Ligas lägstanivå?

Robert:
- Jag tror man tänker tillbaka på ligan som något av en besvikelse. De två stora i topp blev än mer överlägsna än väntat. Barca vann mer förra året hur det än går nu och Real lovade mer än de kunde hålla. Däremellan hände inte mycket. Många stora stjärnor har lämnat sina respektive länder för den spanska ligan men handen på hjärtat. Hur mycket har vi sett av dem? Nej jag är inte nöjd trots bitvis strålande underhållning. Det enda som få säsongen att bli inskriven i historien för all framtid är ett VM-guld. Annars säger jag - intetsägande - som mitt ord för säsongen 2009/2010.


Francisco:
- Premier Leauge är fortfarande bättre än La Liga men i Spanien har vi världens bästa lag. Barcelona. Och kanske också världens näst bästa lag. Real Madrid. Lagen därefter ligger däremot efter sina engelska motsvarigheter. Manchester, Chelsea och Arsenal får kämpa hårdare än Barca och Madrid för att vinna sina matcher. Från lag tre till jumboplats är den spanska ligan faktiskt ganska medioker. Barca och Real har alltid varit de två bästa lagen men såhär klart har man aldrig kunnat se det förut.
Vad gäller superstjärnorna så spelar många av de stora, fortfarande inte alla, i La Liga. Speciellt Messi och Cristiano Ronaldo. Och det ska vi vara stolta över.


Nina:
-Oj. Jag tror att man ser det som en ovanligt tråkig säsong, en kamp mellan två lag i toppen och en helt överskuggad men intensiv och faktiskt spännande och innerlig bottenstrid som man kommer att försöka minnas för att vara lite edgy och visa att man "kan".
vad gäller jämförelser med Premier League... det enda aspekt jag finner PL bättre än La Liga i är i fråga om TV-satsningar, avtal och sändningar. Annars, nej. Men det här blir så dumt, vi går aldrig nakna in i arkeiven och ser det vi vill se. Jag tycker att La Liga är bättre för att det är den liga jag fastnat för och för att Zaragoza spelar där . den är mig nära hjärtat. Kan dock sträcka mig till att utan att lägga värderingar i det sä'ga att toppstriden i England är mer spännande i år än vad den är i Spanien, men inte ligan. Nope. Inte för mig. Den saknar för mycket.
Alla världsstjärnor finns verkligen inte här. Titta bara på Torres, Gerrard, Lampard, Drogba, Robinho, Rooney, äsch, listan är lång. I Italien finns det också tunga namn, som Totti, Eto'o, Milito, kan namedroppa länge om jag vill, men det känns som att underskatta er.

Med lag som Zaragoza inblandade i bottenstriden (som vinner över säsongstopplag som Valencia och Sevilla) skulle jag vilja påstå att lägstanivån är den högsta möjliga. Till och med Xerez har ju ryckt upp sig, och igår vann Valladolid också över Sevilla.
Kan de göra det så kan Atleti det i CdR med, kom igen nu.




Hasta Pronto!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-04-14 20:05:00
Author

Fler artiklar om Spanien