Lagbanner
Fuera de juego
Kan vulkanen på Island påverka utgången av ligan?

Fuera de juego

Toppstriden får ursäkta. Denna veckan diskuterar vi målfattiga matcher, vulkanen på Island, Fernando Torres medverkan i VM och Mallorcas framfart

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung, Krönikör Spanien
Hassan Alavi, Skribent Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien


Efter det hårda matchandet de senaste veckorna orkade de flesta lagen inte med så mycket. Hela fyra matcher slutade 0-0 och utöver det klarade tre andra lag inte heller av att göra mål. Totalt blev det bara 19 mål i omgång 33. Tar det hårda matchandet död på de mindre klubbarna som inte är vana att spela så ofta?

Robert:
- Det känns som det. Trupperna hos de lag som ligger runt plats åtta-nio och nedåt i tabellen känns alldeles för tunna för att orka med tre matcher på en vecka. Se bara i mötet mellan mitt eget Málaga och Valladolid. Två absoluta bottenlag som i mötet mot varandra knappt orkade sparka bollen. Trots att matchen i stort sett gällde ett nytt kontrakt. Och tacka för det när man bara dagarna före spelat en tuff match i Pamplona och Valladolid dessutom kämpat ner Sevilla med 2-1, Det funkar liksom en, två matcher men i den tredje på en vecka är många väldigt trötta.

Och det är nog inte så lätt hos storlagen heller. Barcelona måste ha spelat tre matcher på en vecka i en evighet nu. Och det är klart att det till slut sätter sina spår oavsett trupp...


Nina:
- Jag står fast vid vad jag sagt om saken tidigare. Nej, jag tror inte det. Istället för att göra problem av allt så tycker jag att tränarna gott kan kosta på sig att matcha ett par av de evigt bänkade spelarna om någon påpekar att hanhar det väldigt motigt. Men att spela två matcher i veckan tycker jag faktiskt inte är så himla mycket att begära av dessa elitidrottsmän.
Och fortfarande gäller det inte varje omgång, utan ett par veckor nu på slutet. Kan diskuteras huruvida man borde pressat ihop schemat mer i mitten av säsongen, i bnörjan är ingen riktigt uppvärmd och mot slutet så kanske andan gått ur somliga. Men nej. Klarar man inte av det kanske man borde överväga vilken karriär man verkligen valt att satsa på. Ska inte spela någon roll om man spelar i Valladolid eller i Real Madrid, konditionen ska finnas där ändå. Och är i så fall inte Xerez ett underbart motbevis på detta? De har alltjkämt varit bottenlaget förkroppsligat säsongen lång, och nu mitt under detta "intensiva matchande" har de börjat briljera helt oförhappandes. 
Xerez  av alla, med ligans allra tunnaste trupp. 
Och kan de göra detta så bra så har fan i mig ingen annan rätt att skylla ifrån sig, heller.



Hassan:
- Intressant fråga gällande resultatens koppling till det hårda matchandet. Har själv aldrig funderat på det men visst kan det ligga något i det hela. Det borde vara logiskt att de mindre klubbarna med mindre trupper inte orkar spela så mycket fotboll på kort tid jämfört med de större elefanterna. Men det är nog inte hela sanningen. Vissa matcher hade ett bra spel och ett par riktigt, riktigt bra chanser men trots det blev det 0-0. Sedan tycker jag att Espanyol som även spelade 0-0 hade en galen adrenalinkick i blodet, vilket tyder på att alla lag kanske inte var "trötta" av matchandet.


Daniel:
- Hela den här säsongen i Spanien har varit otroligt målfattig och generellt sätt så är jag rätt säker på att det görs mer mål i både Serie A och i Premier League. Bortsett från Real Madrid och Barcelona så har den som gjort mest mål i La Primera gjort 52 baljor och så många mål har ett lag som Cagliari också lyckats med. Att det ska vara för hård matchning på spelarna köper jag inte då dom spelar matcher var tredje dag, något som man ska klara om man är miljonär.

Enligt mig så är det dock inte offensiven som har blivit sämre, snarare att defensiven har utvecklats i en större grad. Majoriteten av La Primeras lag spelare fortfarande väldigt naivt och går verkligen efter segern på Camp Nou, men en del lag har lugnat ner sig lite och försöker stänga ytorna. Dom mindre lagen börjar att spela smartare… något som jag har väntat på länge.





Barcelona åkte buss till Milano och många andra lag har fått lägga om sina resplaner till betydligt mer tidskrävande buss, tåg eller båtresor. Tror du vulkanen på Island kommer påverka ligans utgång på något sätt?

Robert:
- Njae. Kanske. På ett sätt är det lika för alla men det är klart att det inte är kul att sätta sig i en buss från Pamplona till Málaga och därefter bår till Tenerife. Eller hur man nu gör. Resan i sig fungerar säkert bra men det som tröttar ut är ju resetiden. Allt som allt måste en match ta minst en dag extra borta från familj och hem. Och där har vi boven. Men som sagt, det känns lika för alla.

Om inte vulkanen lägger ner och avgår så ska ligan ändå inte behöva påverkas. Inte om man tar en snabb titt på spelprogrammet för de utsatta lagen i toppen och botten. Det som skulle kunnat spela roll hade varit en bortamatch i Moskva i Europaspelet men som det är nu känns det fair oavsett hur det blir. Det kunde varit värre.

Nina:
- Nej, det tror jag inte. Dags att komma ner på jorden igen, bokstavligt talat.
Det är inte så att de sitter i trånga, överhettade stadsbussar, direkt.
Och som Pep Guardiola själv sa apropå den intill leda omdiskuterade bussfärden till Milano:
- Det finns klubbar i Segunda som reser landet runt med buss vecka efter vecka utan att klaga. De är vana vid det, och de kan spela ändå och kan de det ska vi kunna det, vi med. Vi är inte förmer än dem.
En eloge till Pep för det uttalandet. Hoppas att han statuerar ett attitydsexempel där som fler är villiga att följa.
Ska jag ta era favoriter Zaragoza här? Vi reser till alla våra bortamatcher utom de på Tenerife och Mallroca med tåg (IVA) och buss och det har ju gått som en dans hittills.

De som eventuellt drabbas hårdast här är ju just de två ö-lagen, som är i större behov av att flyga än alla andra, dem exkluderade tycker jag att det är samma villkor för alla.
Pratas en del om familj, att vara borta från dem lite längre. Ja, men helt ärligt. Det handlar om fem veckor, och inte något hela tiden. Det klarar alla som inte har usla familjeförhållanden, allt annat är bara ursäkter.



Hassan:
- I ligan? Nej. Jag har svårt att se hur bussresor á la old school ska störa de spanska lagen. Däremot är det exempelvis en annan femma för samtliga lag som spelar i Champions League. Där kommer nog bussresan vara betydligt tuffare. Säga vad man vill om bekväma bussar och etc men kroppen mår inte bra av det. Jag kan även tillägga att vi inte riktigt vet när lagen kan flyga igen. Med andra ord kan detta förhoppningsvis vara något kortvarigt. 


Daniel:
- För en spelare som Jesús Navas så är det ju en stor katastrof, men annars så tror jag att det är rätt så lugnt. Visst är inte spelarna vana vid att få resa via buss, men det är ju knappast någon Ybuss som går mellan Ånge och Östersund som dom åker. Nej, nu snackar vi bussar med tvåmeters benutrymme och toaletter värda en kung. Sen att resetiden är längre än vad en flygning är köper jag och det är klart att det inte är kul att åka buss i tolv timmar.

Om vulkanen skulle påverka ligans utgång vet jag inte. Men det skulle ju faktiskt kunna vara så att Barcelona-spelarna nu kommer hem efter en tolv timmars bussresa och har haft all världens tid på sig att deppa i bussen efter förlusten mot Inter. Beroende på hur starka man är mentalt så kanske man kommer tillbaka starkare än någonsin och tar hem ligan, eller så sjunker man ihop totalt och endast fokuserar på Inter-matchen.





Fernando Torres opereras och blir borta upp till sex veckor. Något som gör att han blir spelklar precis till VM. Men i vilken form kommer han vara. Bör Vicente del Bosque rent av räkna bort Torres eller ska han med iallafall? Vad anser du om läget inför VM?

Robert:
- Vilket dilemma för del Bosque. Hur mycket hinner Torres spela alls före VM? Vågar man chansa? Men visst, Torres är en så pass viktig spelare och stor målskytt att del Bosque egentligen måste ta med honom oavsett form. Så länge han bara är hel igen. Och det tror jag också det spanska folket har överseende med.

Med Fernando Torres och David Villa på topp har La Selección två pålitliga målspottare i anfallet och båda bara måste med till Sydafrika. Spanien har många andra bra anfallare men alla får ursäkta. Torres är rätt man för La Roja. Frågan är bara om han hinner bli tillräckligt hel...


Nina:
- Ett stort orosmoln för Spanien detta. Förutsatt att inga komplikationer uppstår (ta i trä) så ska Torres vara tillbaka i tid. Men hur kommer det att vara med matchtempot?
Nu har jag inte följt honom sådär särskilt i Liverpool men brukar han inte briljera ganska snabbt efter det att han kommit tillbaka från sina skadeperioder? Det är i alla fall något jag fått för mig.

Fast. Inte för att på något sätt försöka förringa El Niño här, men i landslaget brukar Villa vara ätter viktigare, mer framträdande. Nu vet jag inte riktigt vilka andra anfallare Del Bosque planerar ta med (gud låt det inte bli Negredo, det finns så många bättre alternativ) men jag hoppas att Pedro får en plats. Okej, nu spelar han oftast på en kant, men han kan som få andra lura motståndaren att tro att han faktiskt inte finns för att sedan när de slappnat av hugga dem i ryggen. Riktigt lurig kille, som förmodligen, om han kommer med, kan få en rätt avgörande roll tillsamamns med Villa om Torres inte är hundraprocentig.



Hassan:
- Torres ska tas ut i den spanska truppen även om han är gipsad. Skämt åsido, Del Bosque kommer att ta ut Torres om han hinner bli spelklar. Detta även om han inte spelat en enda minut fram till den första träningen med landslaget inför den första VM-matchen. Förutom David Villa, finns det inte en spelartyp som Torres i Spanien.

Själv tror jag att Torres kommer bli friskförklarad precis innan trupperna ska spikas. Spelaren kommer göra allt under de kommande veckorna för att återvända till planen. Gällande anfallsbesättningen hoppas jag att vi får se minst starka anfallare som Negredo och Llorente i truppen. Güiza är naturligtvis också en kandidat. Det viktiga är att Del Bosque tar ut den spelartypen som skiljer sig från Villa och Torres. 

Skulle nu inte Torres vara med innebär detta att Del Bosque måste strukturera om det spanska anfallsvapnet. Frågan är om han då skulle spela med en anfallare (Villa) eller om han spelar med Villa och en tung forward bredvid honom? Intressant skall detta bli om nu Torres missar VM, vilket jag för övrigt tvivlar på.


Daniel:
- Självklart ska världens bästa striker vara med i landslaget även om han inte är 100% spelklar. I Liverpool så fullkomligen spottar han in mål och detta trots att han har varit skadad under väldigt stora delar av säsongen. Skulle man inte ta ut Torres så kan man ju lika gärna ge bort guldet till någon annan nation, för Torres kommer att betyda oerhört mycket för spanjackerna i sommar.

Jag ser ingen värdig ersättare till El Niño och så länge han kan sparka en fotboll och löpa ett par meter så ska han tas ut.





Mallorca har nästan omärkt smugit upp som en allvarlig aspirant till en Champions Leauge-plats. Vad är det som händer på semesterön egentligen och vad är oddsen att vi får se Balearernas stolthet i den finaste av alla ligor nästa säsong?

Robert:
- Jag blir lite ställd här för jag har inte sett Mallorca spela så fantastiskt mycket den här säsongen. Mot Osasuna i veckan såg jag lite och då var Keita väldigt, väldigt bra men förutom det vet jag inte mycket mer än att Mallorca som alltid är starka hemma på Ono Estadi. I min värld har Manzanos mannar smugit med på ett hörn när de andra topplagen slagit varandra och därmed tappat poäng. Och Mallorca har dessutom varit jämnare än de då man inte haft några jättesvackor. Mallorca har ett stabilt lagbygge med betoning på lag. Med allt från Aouate i mål via Keita på mitten till Webó och Aduriz på topp så saknar man nästan inte gamla hjältar som Nadal, Ivan Campo, Pandiani, Tristán eller Luque i laget. 

Årets Mallorca är jättespännande och jag unnar dem framgång. Frågan är bara hur man kan ligga på CL-plats när man förlorar mot Málaga, Tenerife och Xerez på bortaplan...


Nina:
- Av det jag sett så spelar Mallorca oerhört stabilt, om än inte direkt fantastiskt. Manzano har, då han inte hotat med avgång på grund av klubbens usla ekonomi, byggt upp ett genuint lag utan att fokusera på några få profiler, och det simpla konceptet är färre insläppta mål.
Pålitligt framgångsrecept.
Tycker dock att de spelar ganska lamt, även om det är effektivt.

Dock är det på grund av det starka hemmaspelet Mallorca tagit sig såhär högt upp i tabellen. På bortaplan är de inte alls särskilt imoponerande och mer än att de är ett skitbra lag ligger de bra till för att andra klubbar som i normala fall ligger där uppe gör sämre säsonger. Faktiskt.
För ett par säsonger sedan, då Marcelino tränade dem, såg vi Racing Santander leva en lyckosäsong av liknande proportioner. I år kämpar de i den absoluta bottenstriden. Sist Mallorca spelade CL höll de på att åka ur ligan på kuppen.
Och det tråkiga med sånt här är ju förstås att det blir väldigt svårt för laget att behålla sina mer tongivande spelare i sommar, Manzano försvinner troligen iväg till en profilklubb efter mastodontarbetet här, relationen honom och ledningen emellan kunde varit betydligt bättre.

Tror Mallorca i slutänden får ge vika för de "bättre" Sevilla och Valencia, men väl spelar Europa League i höst, vilket inte är fy skam det heller, för ett i normala fall mittenlag i Primera Division.


Hassan:
- Bland alla miljarder och stjärnglans finner vi lilla Mallorca. "Mallis" har gjort en underbar säsong och har förvånat alla. Men om man tittar närmare på klubben blir man inte lika förvånad. Manzano har gjort ett utmärkt jobb och även om det funnits problem vid sidan av planen (löner), har han hållt spelarnas fokus i schak. Mallorca har exempelvis ett strålande hemmafacit. Flera spelare är det som även tagit ett stort ansvar och hjälpt klubben till en femteplats. 

Gällande Champions League, där tror jag faktiskt att Sevilla och Valencia blir för svåra att knäcka. Men jag säger precis som Manzano, Champions League och Europaleague är bara bonus för Mallorca-spelarna och deras fans.

Frågan är vad som händer med Mallorca till nästa säsong? Hur många spelare får de behålla? Hur kommer det tuffa matchandet (förutsatt att de spelar cupspel i Europa) påverka spelarna?

Tidigare säsonger i La Liga säger mig att Mallorca kommer vara längre ner i tabellen till nästa säsong. Men, nu ska vi inte blicka allt för långt fram. Njut av detta Mallorca-fans.


Daniel:
- Mallorca har varit med under hela säsongen och jag skulle inte alls säga att dom ”kom från ingenstans”. Jag sa redan i julas att jag sätter mina pengar på att Mallorca tar en Champions League plats, strax framför Sevilla. Visst kan det argumenteras att bortaspelet inte håller, men då ligan är så otroligt jämn i år så räcker det faktiskt med ett fungerande hemmaspel och ett fungerande hemmaspel har verkligen Mallorca.

Det skulle vara riktigt roligt om Mallorca tog sig vidare till Champions League då det inte bara är ett roligt lag att titta på, utan även att lag som man skulle kunna sympatisera med.




Hasta Pronto!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-04-21 17:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien