Lagbanner
Fuera de juego
Victor Valdés, en man för VM-truppen?

Fuera de juego

Sista Fuera de juego på några veckor behandlar Lyon-Bayern, Victor Valdés, slågsmål på Mallorca och våravslutningen

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung, Krönikör Spanien
Christopher Kviborg, Redaktör Spanien


Barca mot Inter har sagts vara den moraliska finalen i Champions Leauge men är inte det lite orättvist mot både Lyon och Bayern? Vad tycker du om semifinalen och hur stor chans har Bayern München att ta hem titeln?

Robert:
- Nej det tycker jag inte. Jag tycker snarare tvärtom att det är skönt att den matchen inte får lika mycket uppmärksamhet. Med all respekt till både Bayern och Lyon men en fransk/tysk match hamnar alltid i skymundan av en spansk/italiensk. Därmed inte sagt att den är ointressant. Dock så är den mer som en bronsmatch än en semifinal.

Kan heller inte låta bli att dra på smilbanden åt att Lyon som i sann Johnny Rödlundanda varit lovande i några år nu går till semifinal i den största av alla turneringar. Nu när laget anses vara rejält mycket sämre än tidigare upplagor. Väl där blev det förvisso tokstopp men ändå. Starkt jobbat.

Vad gäller Bayerns chanser? Ja fotboll är alltid fotboll. Och det numera odödliga (inte ordagranna) citatet  "En kamp på 90 minuter och efteråt vinner Tyskland på straffar..." säger väl allt.


Nina:
- Rättvist är det väl kanske inte direkt (men säg mig gärna NÄR den mediala bevakningen är det!), däremot är det logiskt. 
Utan någon som helst önskan att förringa Lyon eller för den delen Bayern München så är Barcelona och Inter betydligt "större" klubbar sett till hur många människor de intresserar (av flera anledningar) också utanför sina respektive länder Spanien/Katalonien och Italien.

Tycker dock inte att det är den mediala fokuseringen som bestämmer hur pass intressant en match är. Kan en semifinal i Champions League vara ointressant på förhand? Ja förvisso, men inte om målskillnaden innan bara är 1-0.
Hur den sedan blir som tillställning betraktat avgörs inte på förhand av pengatörstande redaktörer världen runt, vars huvudsakliga intresse består i att sälja så mycket som möjligt mer än att rapportera om vad som verkligen händer (därav nämnda fokusering, ja döööh). Det är det fina med fotboll. Oftast (inte alltid) är den inte predestinerad.

Bayerns (gratulerar eventuella supportrar som läser detta!) chanser i finalen är lika goda som Inters eller Barcelonas. Än så länge.


Kviborg:
- Bayern har nog en bättre chans än Lyon, den saken är klar. Sen allt snack om "moralisk" final, larvigt. Tror i sådant fall klubbar som Chelsea, United, Real Madrid och Juventus vill vara med på hörn med. Men ska man hårddra det hela så är väl Barcelona och Inter de två bästa lagen om man ser till semifinal-parens trupper. Sen tror jag verkligen att Bayern måste få med Franck Ribéry till finalen, han är avstängd i skrivande stund.




Victor Valdés är på väg mot sin andra raka Zamoratitel och handen på hjärtat, har inte Valdés utvecklats? Bör han rent av komma med i VM-truppen?

Robert:
- Jag tycker nästan att den gode Valdés gjort sig förtjänt av det faktiskt. Inte för att jag kan motivera det på något bra sätt men ändå. Såhär är det:

1. Casillas är given förstakeeper
2. Pepe Reina är lika given back up
3. Palop är lugn, balanserad och trygg som tredjemålvakt och konkurrerar aktivt inte om en plats som i sin tur skulle kunna störa gruppens dynamik.

Valdés kan därför inte få följa med till VM, inte på några villkor. Inte hur mycket jag än tycker han förtjänar det. Sorry. Enda möjligheten är vid en skada på någon av tre ovanstående men vi ska också ha klart för oss att det finns fler målvakter än Valdés som stampar runt hörnet. Spanien har helt klart världens bästa målvaktsbesättning just nu.


Nina:
- Först och främst - hur pass viktigt är det egentligen att komma med i en VM-trupp som tredjemålvakt? Campeone de Banquillo. Chanserna till spel är inte särskilt stora, så för en själv blir det mer en prestigeuttagning, eller om man hellre ser det så - ett kvitto på kvalitet.
Jag tycker absolut att Valdés rent spelmässigt är mer än kvalificerad att hänga på, men är det verkligen bara det som Del Bosque bryr sig om här?
No.
Jag tror han tittar en del på den mentala biten och där kanske Palop, som är inrotad i laget, ändå vinner över Valdés? För en som förmodligen bara kommer att nöta bänk är det rollen i gruppen jag tror blir avgörande. Den påverkan han har på de övriga, och den trygghet han som person ingjuter. Det är nog rätt skönt för de yngre spelarna att ha en pappa som de sedan tidigare vet att de kan lita på med sig, tänker jag.
Och det är både rätt och fel.

Kviborg:
- Han har utvecklats bra och han gör inte så många tabbar längre - vilket självfallet är något väldigt bra för Valdés egen del. Som jag ser det är Iker Casillas ohotad etta till och med den dagen han väljer att sluta i landslaget. Bakom honom är väldigt, väldigt jämnt. Reina ska naturligtvis med och sen står det mellan Palop och Villarreal-Diego i mitt tycke. Frågan är också om Valdés är intresserad av att åka med som tredjemålvakt?




Aduriz och Keita i slagsmål efter matchen mot Málaga. Anar vi en spricka hos Manzanos mannar eller är det bara sådant som händer?

Robert:
- Vadå? Inget hände! Inte om jag ska citera Lagerbäck efter bråket mellan Ljungberg/Mellberg iallafall. Och så var det nog nu också. I stridens hetta blir det så och om Keita inte ville passa bollen till Aduriz så att han fick göra mål. Ja då är det klart man ska slåss lite.

Skämt åsido. Visst blir det gruffigt ibland men att det sker öppet i en match är ovanligt. Dock så tror jag inte på annan förklaring än frustration. Mallorca fick kämpa hårt mot Málaga, brände en del öppna lägen och höll sånär på att förlora. Då blir det så. Thats it!


Nina:
- Äsch.
Man måste förstå hur mycket känslor som verkligen är i omlopp just där och då. Mallorca gör en kanonsäsong och aspirerar på CL-spel. De är pressade på ett sätt de inte är vana vid. Förmodligen räknade man helt enkelt bara med att vinna mot degraderingskandidaten Málaga (vilket är mycket dumt gjort) och när det inte blev så är det klart att spelarna blir besvikna och frustrerade. Framför allt på sig själva och på varandra. Ganska lätt att i stunden hetta strö omkring med sin skuld och sina beskyllningar och de lär sannerligen inte uppskattas av någon som är i samma känslomässiga tillstånd.
Det är inget försvar, men vi är alla människor. Hur många av er har aldrig överreagerat i affektion någon gång?
Sen kommer man till sans, reder upp det och lägger det bakom sig.
Tycker inte det är så märkvärdigt alls.



Kviborg:
- Sånt som händer. Kan ju rentav förvandlas till något bra - "visar att spelarna har vinnarskallar". Men är det en personlig schism så är det naturligtvis omöjligt i att spekulera om vad det handlar om. Manzano är dessutom en rutinerad gammal räv som säkerligen sett både en och två fighter mellan spelare dessförinnan. Men ingen rök utan eld som sagt...positivt är det ju inte.




Till sist - vad ser du mest fram emot under vårsäsongen som är kvar?

Robert:
- Kan man säga VM här eller är det sommaren och ett annat kapitel? Där talar vi feber från min sida! Annars så rankar jag Champions Leauge-finalen snäppet före liga-avslutningen och efter det Copa del Reyfinalen. Och vi kan mycket väl få se tre olika spanska lag som segrare i respektive liga/cup.


Nina:
- Fick jag bestämma skulle allt ha tagit slut förra omgången. Av en enda anledning. Zaragoza är fortfarande över strecket, men det är så förbannat jämt och det tär på en. Jag ser fram emot resterande matcher med en skärckblandad, hoppfull, fötvivlad förtjusning.
Det är det jag ser fram emot mest.
Att se oss slåss för vår överlevnad och klara det.


Kviborg:
- Slutspurten i toppen känns riktigt rolig, lite 06/07-vibbar då Capellos Real Madrid snodde guldet från Barcelona i sista omgången. Utöver det missar jag inte en sekund sol som Sverige bjuder på, jag fryser fortfarande efter denna groteska vinter vi bjöds på!



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-04-28 17:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien