Lagbanner
Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Dags för final

Kviborg & Robert bloggar om spansk fotboll: Dags för final

Christopher Kviborg och Robert Johansson bloggar om spansk fotboll!

Barca – Inter. Citera Nivas inledning i dagens krönika i Aftonbladet och kan bara säga en sak. Jag håller med fullständigt!
Var det rättvist?
Äh, jag kan inte bedöma det. Inte du heller.
De här matcherna krängde fram och åter i kölvattnet av så många omdiskuterade domslut att det är helt lönlöst att försöka diskutera fram vilka som hade hur stor fördel av vad.
Rättvisa är ett värdelöst fotbollsbegrepp utan mening.


Inter gick i alla fall vidare till final och inte mer med det. Matchen då? Ja, instruktionerna var klara från Mourinho. Dra ner på tempot. Håll i bollen. Ramla vid närkontakt. Ligg kvar. Fördröj. Oavsett elva eller tio man på plan. Den saken var klar. Och som det fungerade. Domare de Bleeckere tvingades gång på gång blåsa frispark, inspark, inkast och inte sällan var han tvungen att titta hur Lucio eller Maicon mådde. Inte speciellt snyggt men fruktansvärt effektivt. Barcelona kom helt av sig i sitt spel. Xavi sprang och sprang, passade och passade, Messi lämnade bollen vidare, Dani Alves stoppades gång på gång och Zlatan fick det inte att fungera. Nu heller.
Det är bara att lyfta på hatten och gratulera Inter. Bra jobbat.

**
Mourinho galen eller geni? Gränsen är hårfin och förmodligen är han båda delarna.
Lika förbannad som man kan bli på honom, lika mycket kan man älska honom. Så är det bara.

**
Just domaren ja. En omdiskuterad herre i den här semifinalen. Igår sköttesig dock belgaren med den äran, med ett undantag. En domare 2010 måste ha mer känsla. Flaxar Motta till och Busquets stupar som en fura så är det väl uppenbart att slaget inte tagit så hårt utan att spanjorern vill tjäna fördelar på det tycker jag. Jag menar, det var ingen armbåge vi talar om direkt. Brassen hade i och för sig ett gult kort sedan tidigare men där får domaren känna efter mer. Nu tror jag Motta skulle åka ut till sist ändå men kanske inte såhär. Brassen hade redan ett gult kort och hade också hunnit med att slita sönder Zlatans tröja och sparka ner Pedro halvklumpigt. Det andra gula kortet var bara en tidsfråga bort…

Lika mycket känsla måste domaren ha när Interspelare efter Interspelare ramlar gång på gång, ligger kvar och har ont. Det är väl uppenbart att det var just deras matchplan? Att fördröja. Även då måste man kunna avgöra när det är på riktigt. Maicon ramlar till exempel in i reklampelarna bakom målet, gör illa sig, och rullar sen in på planen igen för att få vård. Taktiskt men också väldigt, väldigt tydligt vad han håller på med.

**
Man får det flyt man förtjänar. Inget snack om saken. Och det passar bra in på Barca just nu. Lika bra som de spelade mot Arsenal, lika dåliga var de nu. Den svacka Pep´s mannar nu går igenom förtjänar inte annat än snedstudsar och felaktiga domslut.

**
Lucio – planens gigant. Han var överallt. Nickade han inte bort bollen så bet han lite extra i gräset eller skällde på Barcaspelarna/Domaren. Så taggad!

**
Jag har tidigare varit kritisk mot Zlatan men kan inte låta bli att tycka lite synd om honom nu när alla andra passar på att uppmärksamma hans klubbyte. Snacka om ödets ironi! Och snacka om att inget gick Ibras väg. På något sätt springer han alltid fel. På något sätt studsar bollen ifrån honom. Inga dragningar lyckas. Och när det väl går vägen lyckas han bli avblåst för offside, ruff eller något annat bara för sakens skull. Det var bara inte meningen att Zlatan skulle få sin CL-final.

Och kritiken mot honom till trots. Så jävla bra var inte de andra i Barca heller...

**
Final mellan ett Tyskt- och ett Italienskt lag alltså. Och återkomst för Sneijder, Eto’o och Robben till spansk mark i den största av alla matcher. Före säsongen talades det bara om att Spanska ligan närmat sig Premier Leauge och att de båda stod i en klass för sig. Serie A sades i sin tur ha halkat bak i hierarkin till förmån för Bundesliga. Men nu står vi alltså här. Vilken revansch för de båda sistnämnda ligorna.

**
Finalen kommer bli grym och säkert mycket jämnare och roligare att titta på än om Barca varit med. Vad gjorde man på Bayern förra säsongen? Nio mål på två matcher eller nått...

**
Kviborg i Götet alltså. Varför ringer du inte Junior? Fast det är klart du inte gör. Är ju först om ett år jag märker av att du varit här…

**
Ikväll laddar vi om för Atlético. Det enda kvarvarande spanska laget i Europa just nu. Match på Anfield. Kunde varit en lättare uppgift men Liverpool har sviktat förut den här säsongen och man har i alla fall ett ledningsresultat att gå på.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-04-29 16:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien