Lagbanner
Fuera de juego - VM-special
Guldjubel. Får vi se samma bilder med VM-pokalen i sommar?

Fuera de juego - VM-special

Fueran är tillbaka. Denna gången med fokus på VM och enbart VM. Först ut att svara på frågorna är redaktörerna från de länderna Spanien möter i VM.

Deltagare:
Robert Johansson
, Spanienred
Emil Karlegrund, Chilered.
"Palacios", Hondurasred
Peter Beer, Schweizred


VM i Sydafrika blir det första mästerskapet på afrikansk mark. Vad säger ni? Är kontinenten redo för ett VM och kommer det bli den folkfest man tror?

Robert:
- Var Asien redo 2002? Självklart! Ändå var man tveksam in i det sista. Något som mest skulle framstå som ett skämt idag. Med Sydafrika kanske tvivlen är mer motiverade men jag tycker ändå att landet är redo och kommer klara av det med bravur.
På något sätt lyckas arrangören bli klar i tid, "buset" försvinner tillfälligt från gator och torg, arenorna står färdiga och alla är glada.

Det som oroar mest är att liknande saker som skedde under de Afrikanska Mästerskapen ska inträffa nu eller att det ska bli någon form av terrordåd. Det första håller jag som osannolikt för att läget i Sydafrika inte ser likadant ut som i Angola vad gäller folkslag och lokala krigsherrar. Det andra alternativet oroar desto mer, presscentrat fick exempelvis utrymmas under VM-lottningen på grund av bombhot. Men detta skulle lika gärna kunna ske i Europa och är inte synonymt med Afrika.

Sydafrika kommer vara redo.


Emil:
- Det ska bli intressant att se om Sydafrika klarar av att hålla i ett så stort arrangemang. Det har spekulerats en del i om landet verkligen hinner klart i tid och så har det ju även snackats en del om säkeheten. Upp till bevis.


Palacios:
- Indikationer säger ju att folkfesten kanske inte kommer att bli av. Biljettförsäljningen tycks gå trögt, och utan att vara allt för insatt så känns det utifrån det man har hört att kontinenten kanske inte är redo. Men jag har lite för dålig koll just på den biten.


Peter:
- FIFA har satsat stenhårt på Afrika, utan den satsningen hade kontinenten inte varit redo. En folkfest för afrikanerna blir det säkert, synd bara att avståndet är så stort. Med tanke på hur många vm som hålls i vår närhet ska man dock inte klaga.




Spanien spelar i Grupp H tillsammans med Chile, Honduras och Schweiz. La Selección ör favoriter men sedan är det öppet. Hur skulle du beskriva gruppen? Hur går det för ditt lag?

Robert:
- Spanien är givetvis solklara favoriter. Det går inte komma undan. Spelet har inte varit klockrent under de inledande matcherna men det ska gå vägen ändå. Bakom la selección tycker jag Chile ser heta ut och de kan överraska. Men då måste Suazo vara hel.


Emil:
- Spanien är klara favoriter och sedan blir det tajt. Jag har en känsla av att Honduras kan ha ett ganska fysiskt starkt lag och sedan har man ju dessutom den duktige anfallaren David Suazo i truppen. Schweiz är väl likt de flesta andra europeiska landslagen ett disciplinerat lag och det gör dem så klart till svåra motståndare. Chile lever mycket på sin teknik och sina kvicka löpningar och vår främsta svaghet är väl de hårda närkamperna. Det är en knivig grupp men jag tror änå på mitt Chile i slutändan.


Palacios:
- Det är en lurig grupp. Med Spanien som givna storfavoriter så klart. Honduras får nog finna sig i att ligga i bakvattnet och fiska, även om jag understundom känner att de borde ha en hyfsad chans att stöka till det. Man har trots allt en hel del kvaltitetsspelare, vilket jag som Wigansupporter verkligen har fått erfara.

Där finns spetskompetens och erfarenhet att ta tillvara, och som kanske kan visa vägen för Honduras. Jag tänker då närmast på Wilson Palacios, Maynor Figueroa och David Suazo.

Chlie och Schweiz är dock givna huvudkandidater till andraplatsen. Jag har dålig koll på Chile, som ser ut att ha genomfört ett fantastiskt kval under Marcelo Bielsa. Kanske är de farligare än sitt rykte?

Dessa två är mer rutinerade än vad Honduras är, vilket är mycket viktigt. Att ha erfarenhet från dylika sammanhang är nog viktigare än man tror.

Hade du frågat mig för en vecka sedan hade jag varit mer positivt inställd till ett avancemang. Just nu känns det tufft. Jag tror att laget är för ojämnt och för oerfaret för att i slutändan kunna hota.

Där är nog både Chile och Schweiz bättre.


Peter:
- En nästan helt latinsk grupp. Spanien är överlägsna favoriter. Chile ser väldigt starka ut och Honduras ska inte underskattas. Schweiz har spelat långt under sin nivå i väldigt många matcher sen Hitzfeld tog över. När det väl har gällt har dock laget varit mycket bra. Spännande att se Mästartränaren Hitzfeld i sitt första VM. De en gång så höga förväntningarna har dock dämpats rejält de senaste månaderna. Chile-matchen blir nyckeln.




Spanien är regerande Europamästare och en favorit att vinna hela turnerningen även nu. Tror du att laget klarar av att hantera förväntningarna? Kan något lag slå dem, i så fall hur? Vinner Spanien VM?

Robert:
- Det stora spöket övervanns i EM 2008. Framför allt när ärkerivalen Italien besegrades på straffar. Spanien har fortfarande aldrig lyckats i ett VM men efter EM-guldet känns det som att allt är möjligt. Truppen har en sjuk bredd och det är nästan omöjligt att förutse vilka som får spela.

Det enda laget jag är riktigt rädd för är England. Engelsmännens fysiska spelstil brukar passa spanjorerna rätt illa. Det såg vi inte minst i U21-spelet i Göteborg 2009 där England med tyngd malde ner Spanien.

Spelet i dagarna har inte varit bra men får Del Bosque bara sina mannar att hitta formen så kommer Spanien vara med ända in i kaklet, oavsett match mot England eller ej. Lita på det.


Emil:
- Spanien har absolut chansen att vinna VM men vägen är lång och man kommer att möta hårt motstånd på vägen. Det finns ett gäng andra duktiga landslag och de som i så fall främst kan utmana Spanien är i mina ögon Brasilien och England. Brasilien för att dem tekniskt OCH fysiskt har riktiga klasspelarna och England för att dem har (efter vad det sagt) fått enorm disciplin och ett nytänk under Fabio Capello.


Palacios:
- Jag tror att Spanien vinner VM. Åtminstone ser jag dem som klara favoriter. Anledningen är helt enkelt att de har alla ingredienser, till skillnad från till exempel Argentina, som känns väldigt framtunga.

Förväntningarna tror jag helt klart att de kan hantera. Som de professionella världsstjärnor de är, vana att spela under press bör de klara av det. Dessutom tror jag att de (givetvis) känner en oerhörd glädje inför uppgiften, och att få representera sitt land. Det gör sitt.

Självfallet kan något lag slå Spanien, men det är mycket tveksamt om så blir fallet. Spanien känns om de får det att stämma stabila bakåt, med fantastiska målvakter bakom en strålande backlinje.

Samma sak gäller mittfält och anfall. Spanien är det mest kompletta laget i mästerskapet.



Peter:
- Den mentala spärren släppte i o m EM-guldet. Självklart kan de även ta hem VM.




Till sist - Sverige 94, Kroatien 98, Sydkorea 02 och Portugal 06. Det är alltid något lag som skräller och smyger med bland favoriterna. Vilka blir det i år?

Robert:
- Skräller och skräller men jag tror Serbien kan smyga med långt i år. Annars så hoppas jag mycket på de afrikanska länderna och då kanske främst Ghana och Elfenbenskusten. Något av de tre lagen kan mycket väl bli årets överraskning.


Emil:
- Jag håller England som en möjlig uppstickare och det av dem andledningarna som jag redan nämnt.



Palacios:
- Svårt, men jag tror att Paraguay och Danmark blir farliga. Samtidigt har jag en känsla av att sydamerikanerna faktiskt kan gå och vinna sin grupp.

Då ställs man troligen mot Danmark i åttondelsfinal, och genast blev det svårare... Men jag tror nog mest på Paraguay där, även om Danmark är riktigt luriga och en sådan match kan passa dem ganska bra.

Jag tror att de kan skrälla.

Emellertid verkar Paraguay ha gjort ett väldigt bra kval, och ha en bra stabilitet och en grund att stå på.

Mycket viktigt i så kortsiktiga sammanhang som landslagsfotboll kan tyckas vara.


Peter:
- Kul för Svennis och Afrika om det blir Elfensbenskusten. Dagens lag är nog den bästa trupp från Afrika genom tiderna.



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-08 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien