Lagbanner
Supportern summerar säsongen
Seger i Barcelona - igen. Det blir vi varse här. Men hur har säsongens upplevts sett från mitten- och bottenskiktet? Några av Spanienskribenterna svarar på hur de sett på säsongen som varit.

Supportern summerar säsongen

Topp- mittten och bottensupportern tycker till om säsongen

Toppsupportern:

Mattias Klint, Barcelona:
- Årets säsong har varit ett race mellan Spaniens båda storheter. Barcelona landade på fantastiska 99 poäng och Real Madrid strax bakom på otroliga 96 poäng. En galen toppstrid och det kommer dröja många år innan ett lag vinner ligan på så många poäng. De två övriga storklubbarna, Valencia och Sevilla, hamnade tacksamt nog på Champions League-platser vilket är glädjande för ligan i stort. De både får bättre ekonomiska muskler att spänna gentemot de överlägsna giganterna. Vissa skeptiker hävdar att spanska ligan alltmer börjar likna den skotska. Men herregud, Atlético vann Europa League och i ligaspelet hamnade de på niondeplats. Det vittnar om en liga av yppersta världsklass.

Hassan Alavi, Real Madrid:
-
Real Madrid kom in till denna säsong med en hunger. En ny president, nya spelare och en ny tränare skulle innebära att Madrid skulle mäta sig med Barcelona i ligan. I det stora hela, lyckades Madrid väldigt bra men i de mest avgörande matcherna (Clásico) höll inte Pellegrinis manskap. Den stora skillnaden mellan Barcelona och Madrid var hur de båda klubbarna agerade som lagenheter. Där låg Barcelona snäppet högre än Real Madrid, som kom till säsongen med många nya spelare i elvan. Att sluta på 96 pinnar är inte fy skam, men frågan är vad det egentligen säger om ligan?
De andra konkurrenterna, Sevilla och Valencia var för svaga för att hänga med in i det sista och frågan är om det inte blir värre efter sommaren?


********************

Mittensupportern:


Niclas Boberg, Atlético:
- En nioende plats var knappast vad Atléticospelarna och fansen hade räknat med när säsongen började. Speciellt inte efter två raka fjärdeplatser säsongerna innan. Men ligan var ju körd redan efter två månader, då man inledde katastrofalt och till slut blev ett tränarbyte en nödvändighet. Rollen som mittenlag har känts avslagen och utan nerv. Inga viktiga placeringar att slåss om, typ CL eller EL att slåss för livet när man var klara för nästa säsong relativt tidigt... Den senaste månaden har allt fokus legat på Europa League. 
Quique Sánchez Flores har inte gjort några underverk, men har trots allt lyckas få lite stabilitet i spelet även om det framförallt är spelet på bortaplan som gör att man inte kommer högre upp i tabellen. Att man har spelat flest matcher i hela Europa den här säsongen är ju också en bidragande orsak till missräknandet i ligan. Speciellt som Quique roterade för lite och använde för få spelare ett tag under vintern, med slitna spelare som följd. Cupfinalerna är ett litet plåster på såren för de titeltörstande Atleticofansen. 



Pär Isacson, Espanyol:
- Att storlagen med spenderbyxorna skulle segla iväg i ett eget race i toppen var på förhand väntat av de flesta, liksom att Xerez skulle få det svårt att lämna den bottenregion där man inledde serien när lagen fortfarande var sorterade i bokstavsordning. Men däremellan var det mera ovisst. För de flesta lagen var det säsongens höjdpunkt när Real Madrid eller FC Barcelona kom på besök, men från dessa möten var det inte många som räknade med några poäng.
Espanyol började serien i obalans efter nyutnämnda lagkaptenen Dani Jarques plötsliga död på ett hotellrum under träningsläger i Italien tre veckor före ligastarten, och laget fullföljde säsongen i obalans. Säkerligen spelade Espanyols nybyggda arena en roll i det faktum att ligans elfte bästa lag endast tog tre poäng färre än fjärdeplacerade Sevilla i hemmaspelet, samtidigt som man skramlade ihop färre poäng än jumbon Xerez sett till bortamatcherna exklusivt. Utan stadion i Cornellà-El Prat hade Espanyol åkt ur.


********************

Bottensupportern:

Marcus Johansson, Málaga:
- Tänk egentligen vilken skillnad det kan vara på att hålla på ett topplag och ett bottenlag. När Madridfansen sliter sitt hår över att fått ihop 96 poäng och slutat tvåa så festar Málagafansen en hel natt efter att fått ihop nästan sextio poäng mindre. Under de sista omgångarna och framförallt under den sista matchen mot Madrid undrar man om det är värt allt lidande. Man kanske skulle välja att hålla på någon av de stora giganterna just för att slippa oron i magen för den möjliga nedflyttningen. Men nej, känslan när domaren blåste av matchen i söndags kväll var värd allt och även om känslor är omöjliga att mäta så slår jag vad om att de var minst lika stora som de firande Barcafansen runt om i världen hade. Man får inte heller glömma bort anhängarna till Tenerife, Xerez och Valladolid, det är ingen lätt resa de har framför sig. Men det kommer att vara värt det.




Henrik Urfors, Tenerife:
-
Vi hade chansen redan tidigt under säsongen att få fast mark under fötterna då vi låg i mitten av tabellen under höst o vinter men sedan sjönk vi allt längre ned. Det är många onödiga poängtapp - o då i slutminuterna - som gör att vi åker ut. Hade vi fått de poängen/poängerna så hade vi inte varit där vi är nu...

...o då är det symtomatiskt att Valencia gör just mål på övertid i sista matchen. Laget har spelat bra fotboll men kanske saknat just vissa "klasspelare" som kunnat avgöra eller påverkat spelet/matcherna mer.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-05-19 19:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien