Lagbanner
Spaniens VM-motsåndare: Honduras
Honduras gör sitt första VM på år och dar

Spaniens VM-motsåndare: Honduras

Spanienredaktionen granskar La Seleccións VM-motståndare. Här Honduras.

Honduras

FIFA-ranking:
34

Tog sig till VM:
 Slutade trea i Nordamerikanska kvalet och slapp play-offs pga backen Jonathan Bornsteins mål mot Costa Rica.

Förbundskapten: Reinaldo Rueda, från Colombia

Stjärnspelare:  David Suazo (Genoa), Wilson Palacios (Tottenham), Figueroa (Wigan)


Om laget:  Det är få vars första tanke då Honduras kommer på tal är bländande och spektakulär fotboll. Snarare är det landets instabila politiska situation som slår en, den som minns eller bara råkat intressera sig för ämnet kanske tänker på sexdagarskriget som utbröt mellan El Salvador och Honduras 1969, och som krävde 6000 människors liv. (För den som vill fördjupa sig rekomenderas Ryszard Kapuscinskis bok Fotbollskriget varmt.)
Under kvalet förra året var det nära att man fick ställa in matchen mot USA då en statskupp utförts mot den sittande presidenten.
Nå, vi lämnar politiken därhän.
Detta är andra gången sedan fotbollsförbundet inrättades år 1951 som Honduras tagit sig till ett VM-slutspel. Senast var 1982 - för 28 år sedan.

Reinaldo Rueda tog över som förbundskapten 2006, och det är han som stabiliserat upp laget, hjälpt till att göra Honduras till en aningen mer kraftfull nation fotbollsmässigt och även om det inte säger särskilt mycket om kvaliteten på laget så är detta den starkaste uppsättningen hittills.
I debutmatchen besegrade Ruedas Honduras El Salvador med 2-0. Denna gång klarades detta av utan krig på förlustvågorna.
Honduras har klarat sig mycket tack vare tungt defensivt fokus, inte sällan spelar man med sju man bakom bollen. Hur de ska ta sig an länder som Spanien och Chile ska bli intressant att se.
Det offesnvia hjärtat i laget är kapten Pavón, 36 år. Med sina 56 mål är han också Honduras främste målskytt genom tiderna.


Idealelva:  Noel Valladares; E.Álvarez, Osman Chavez, Figueroa, Izaguirre; Guevara, W.Palacios, Turcios, De León; Pavón, Suazo


Chanser mot Spanien:  Då lagen möttes i Honduras hittills enda VM 1982 slutade mötet dem emellan 1-1, och rent spontant känns det som att laget för att ta poäng i år måste ställa upp en rejäl köttmur framför mål och be till högre makter att det ska räcka.
Troligen chansar de på detta, men räcker det?
Njae.
Oddsen på Honduras som presenteras i spanska Don Balon är 14,00 gånger pengarna på seger, på oavgjort: 5, 50 och på Spanien 1, 20.
Jag tycker de känns sannolika.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-10 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien