Lagbanner
Säsongens lag - Coach

Säsongens lag - Coach

Robert och Nina från Spanienred utser Säsongens lag enligt en 4-4-2-uppställning. Och det är inte nödvändigtvis ligans allra bästa spelare som kommer med utan de som förtjänat det allra, allra mest den här säsongen. Sist ut är mannen som ska hålla ihop det hela. Coachen.

Coach: José Aurelio Gay, Zaragoza
Ålder: 44
Nationalitet: Spanien

I hård kamp med Mallorcas Manzano, Real Madrids Pellergrini och Barcelonas Guardiola tar Gay till slut priset som säsongens coach.

I december var Real Zaragoza Spaniens näst sämsta lag, och hösten var den värsta någonsin i klubbens historia. Förlusterna radades upp efter varandra och stämningen runt och omkring var kaotisk.
När man lät annonsera att mannen som skulle ta över efter Marcelino var B-lagstränaren José Aurelio Gay, vars största merit som tränare får anses vara avancemanget med Pontevedra till Segunda säsongen innan, var den allmäna uppfattningen att ledningen dömt Zaragoza till degradering. Hur skulle denna man, "från ingenstans" kunna vara lösningen?

Det är ingen enorm konst att stå vid sidan och applådera fram ett lag som fungerar av sig själv, som vinner och vinner och där alla vet vad de ska göra och hur, det är det inte heller att omvandla förtvivlan till hopp såhär, att ingjuta tro i den som redan gett upp och att trolla 12 poäng till 41. Det är magi.
Och ett enormt åtagande, en jävla beslutsamhet, en aktningsvärd envishet och äkta jävla känsla, det är vad det är.

Från det näst sämsta till det femte bästa. (Bara Real Madrid, Barcelona, Sevilla och Valencia tog fler poäng under våren.)

När allt kommer kring går det att diskutera olika sätt, olika preferenser. Framgången ska inte ställa sig i vägen för debatt.
Gay kom till Zaragoza då laget var inspikat i kistan, placerat på vagnen och på väg till kyrkogården.
Han hade ett krav på sig. Att få liv i liket. Till varje pris.
Han kallade Nayim att assistera honom, och dödsryckningarna artade som träningsslagsmål och bråk i omklädningsrummet, spöklika viskningar om skuld hit och dit, om klander, syndabocksspekulationer, omvandlades ganska plötsligt med en rejäl blodtransfusion till krigisk energi.
Vet ni vad man är när man lyckas återuppliva lik sådär?
Man är Gud.


Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-05-28 21:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien