Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Oxen är offrad

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Oxen är offrad

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Nina:

Oxen är offrad.
Och vi kan andas ut.
Det har varit en del diskussioner om huruvida Sydafrika är redo att arrangera ett mästerskap som VM eller inte och fortfarande går åsikterna isär. Det är för tidigt, påstår många, och pekar på oroligheterna över kontinenten.
Personligen tror jag att det kommer gå utmärkt.

Särskilt nu.
Organisationen THO, som består av medecinmän, eller häxdoktorer som Periodico de Aragón kallar dem, offrade igår kväll en oxe på arenan Soccer City för att välsigna inte bara själva turneringen, utan även alla de människor som reser från hela världen för att delta i denna hyllningsfest till fotbollen.
- Syftet med ritualen är att tala om för jorden att våra bröder och systrar är på väg till Sydafrika, säger Mandla Qeleqele, en av medlemmarna i THO till The Star.

Oxen offras traditionsenligt med en kniv mellan hornen, och att utföra uppgiften anses vara en enorm ära. Denna gång föll den på sjuttioåriga Xhosakrigaren Zakhele Sigcawu, från Östra Kap.
Tillsammans med 300 medicinmän från hela landet realiserades ritualen på invigningsarenan, som också kommer att utgöra skådeplats för själva finalen när vi väl nått ända dit.
Då oxen gått vidare till nästa liv brände man impepjo - en ört som enligt seden bringar tur och kraft, man dansade och sjöng i traditionella kläder för att bidra med och lössläppa positiv energi.
- Arenorna är nu officiellt välsignade och vi har bett Gud och våra förfäder att garantera Sydafrika ett bra VM, säger Qeleqele. 


Och i Spanien släppte man idag turneringens lagfoto.
Såhär ser det ut: 

Nina Ljung Fredman2010-05-26 14:24:00
Author

Fler artiklar om Spanien