Lagbanner
VM vi minns: Mexico 1986
Spaniens bästa 1986. Emilio, El Buitre, Butragueño

VM vi minns: Mexico 1986

Följ Spaniens senaste VM-slutspel. Från Mexico 1986 och framåt.

Jesper Olsen lägger upp bollen på straffpunkten. Framför sig har han Andoni Zubizarreta. Olsen tar några steg framåt, ökar farten och trycker till. Zubizarreta går åt vänster, bollen åt höger. 1-0 till Danmark. Det är åttondelsfinal i Mexico 1986 och Skandinaverna har grepp om matchen strax före halvtid. Ett resultat Spanien inte kan vara nöjda med.

Danmark gör här sitt första VM någonsin och imponerar stort. Med stjärnor som Elkjaer, Laudrup, Mjölby, Lerby och Arnesen har danskarna vunnit sin grupp efter att bland annat ha slagit Västtyskland med 2-0 och Uruguay med 6-1! 
En mycket tuff och oviss uppgift för spanjorerna alltså. Och nu underläge i hettan i Queretaro. Men då hände det som skulle ändra hela matchens utgång. 

Jesper Olsen får bollen av Lars Högh i Danmarks mål och försöker spela tillbaka den när han blir stressad. Detta med resultat att bollen går rakt till Emilio Butragueño som enkelt slår in 1-1 i öppet mål. Strax därefter blåser domaren i pipan för halvtid och gratis andrum till Spanien.

I den andra halvleken ändras förutsättningarna drastiskt. Spanjorerna fullkomligt kör över ett chockat och tröttkört Danmark. Butragueño gör tidigt sitt andra mål, Goikoetxea ökar på till 3-1 och sedan nätar El Buitre två gånger till innan det hela är över. Slutsiffrorna skrivs till hela 5-1 och Emilio El Buitre Butragueño gjorde hela fyra mål! Överraskningen Danmark var ute och det började lukta succé över Spanien som nu var klara för kvartsfinal! 

VM 1986. Dags för Spanien att visa vad man kunde efter det misslyckade hemma-VM 1982. Förhoppningarna var stora efter silverplatsen i EM två år tidigare.
I laget fanns storspelare som tidigare nämnda Butragueño och Zubizarreta men också spelare som Michel, Julio Salinas och Camacho. Speciellt anfalssparet med Butragueño och Michel skulle visa sig framgångsrikt under turneringen.

Spanien hade lottats i Grupp D i Guadalajara och Monterrey mot Brasilien, Nordirland och Algeriet. En helt klar överkomlig grupp.
I första matchen blev det dock förlust mot Brasilien med Careca och Socrates i spetsen. Den senare målskytt i 1-0 segern.
I andra matchen gick det bättre. Seger med 2-1 över Nordirland efter två tidiga mål av Butragueño och Salinas.
I den tredje och sista gruppsplesmatchen kördes Algeriet över med 3-0. Caldere tvåmålskytt och Spanien vidare som grupptvåa. 

Efter segern mot Danmark i åttondelen väntade nu Belgien. Kvartsfinalen i Puebla torde inte vara några större problem efter femettan mot Danskarna. Belgarna hade gått vidare endast som tredjelag i sin grupp efter Mexico och Paraguay men hade ändå imponerat och slagit ut Sovjetunionen i sin åttondel. Ett svårbedömt motstånd. 

Matchen slutar 1-1 efter full tid och går till förlängning och straffar. Hitills hade Belgarna varit närmast segern efter det att väldige Ceulemans gett Belgarna ledningen. Spaniens mål gjordes av Señor i slutet av matchen. 

Belgien är bättre också under straffarna och Spanjorerna förlorar. VM är över, alldeles för tidigt. Än en gång visade sig La Selección otillräckliga i ett mästerskap. Internationellt mindrevärdeskomplex eller bara otur? Det låter jag vara osagt.
Världsmästare 86, Argentina med Maradona!

Spansk stjärna:
El Buitre - Gamen. Emilio Butragueño gjorde totalt 69 landskamper för Spanien och på dem 26 mål. Han gjorde två VM-slutspel och på dem nio matcher och fem mål. På plan var Emilio en stor ledare och en riktig superstjärna.
I sitt klubblag Real Madrid var han en hyllad spelare fram till det att han lämnade klubben och avrundade sin karriär i just Mexico. Idag jobbar Butragueño vidare inom Real Madrid och är en av de största profilerna spansk fotboll producerat.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-05-30 15:04:00
Author

Fler artiklar om Spanien