VM vi minns: Italia 90
Michel inte bara coach i Getafe utan också vass målskytt 1990

Spanienred minns gamla spanska VM-slutspel. Från Mexico 1986 och framåt. Här är Italien 1990.

17 Juni 1990. Stadio Friuli, Udine. Spanien mot Sydkorea. Match två i Grupp E. Efter 0-0 mot Ruben Sosas och Enzo Francescolis Uruguay behövdes nu poäng. Och det två stycken som en seger gav på den tiden. Och det skulle bli en match som till stor del bara skulle handla om en enda spanjor. Michel.

Efter 23 minuter slog Real Madridspelare till med en snygg högervolley direkt från ett inlägg och bollen otagbart i mål bakom Sydkoreas målvakt. 20 minuter senare kvitter dock Sydkorea efter en riktig frisparkskanon från nära 20 meter av Hwang Bo-Kwan och 1-1 i halvtid.

Under den andra halvleken fortsatte koreanerna att visa prov på fin fotboll men skillnaden mellan lagen hette Michel. Hans andra mål i matchen och det tredje i matchen kom även det på frispark. Nu genom en snygg lyftning över muren och vild glädje hos målskytten som slängde sig raklång i gräset av lycka.
Tio minuter från slutet satte Michel sitt tredje mål och därmed ett hat-trick, genom att dribbla två gubbar i straffområdet och sedan distinkt trycka dit 3-1 med vänstern. Stor fotbolls-show av den nuvarande Getafetränaren och Spanien vidare från gruppen oavsett resultat i nästa gruppmatch mot Belgien.

90-talets första VM gick till ett av fotbollens käraste länder – Italien. Efter tre spansktalande mästerskap, Argentina 78, Spanien 82 och Mexico 86, så var nu steget till grannlandet inte långt för spanjorerna. I truppen hittade vi spelare som Zubizarreta i målet, Martin Vazquez, Julio Salinas och nämnde Michel i offensiven. Emilio Butragueño fanns även han kvar i truppen om än något mer defensiv nu än tidigare. På bänken satt Jose Maria Bakero och Fernando Hierro utan coachen Luis Suarez förtroende.
Spanien hade lottats i grupp E i Verona och i Udine som toppseedat lag. Motståndet bestod i Belgien, Uruguay och Sydkorea. En överkomlig grupp även i detta VM.

Efter redan omtalade 0-0 mot Uruguay och 3-1 på Sydkorea väntade nu gruppens avslutande match. En seriefinal mot Belgien. Belgarna hade vunnit bägge sina matcher. Först 2-0 mot Sydkorea och sen 3-1 mot Uruguay. De hade ett stabilt lag med Preudhomme i målet och stjärnor som Scifo, Ceulemans och Degryse på mitten.
Drabbningen lagen emellan blev tuff. Michel öppnade åter målskyttet, denna gången på straff, och gav Spanien ledningen efter 20 minuter. Därefter kvitterade belgarna genom Vervoort innan Garriz åter kunde ge spanjorerna ledningen innan halvtid. 1-2 stod sig senare och Spanien vidare till åttondelsfinal som gruppsegrare. So far, so good!

I och med gruppsegern så fick La Selección fortsätta lira i Verona. Motståndarna blev tvåan i grupp D - Jugoslavien. Ett svårbemästrat motstånd som besegrat både Förenade Arabemiraten och Colombia men sedan förlorat med 4-1 mot Västtyskland. Laget saknade inte stjärnor, eller vad sägs om Stojkovic, Pancev och Katanovic? Bänken var inte tokig den heller. Där satt Suker, Prosinecki, Savicevic, Boksic, och Jarni.

Spanien ställde upp med Zubizarreta i målet och utespelare bestående av Chendo, Andrinua, Sanchis, Martin Vazquez, Butragueño, Villaroya, Gorriz, Roberto, Julio Salinas och Michel.
Även denna matchen blev tät och spännande. Länge länge stod sig resultatet 0-0 och publiken började förbereda sig för förlängning. Då slog Jugoslaviens storstjärna Dragan Stojkovic till och gjorde 1-0. Tolv minuter kvar att spela och panik i Spanien. Suarez beordrade full fart framåt.
Offensiven skulle visa sig lönsam. Endast fem minuter tog det för Julio Salinas att kvittera och förlängningen var oundviklig. En förlängning som endast hann bli två minuter gammal innan Stojkovic slog till igen. Ensam sänkte han Spanien med en perfekt skruvad frispark just utanför straffområdet och Zubizarreta hade inte en chans. Spanien orkade inte resa sig en gång till och ciao ciao Italia.

Jugoslavien vidare till kvarten och Spanien fick åka hem och titta på resten på TV.
Ännu en alldeles för kort VM-turnering för Spanien som verkar ha något sorts mindervärdeskomplex internationellt. USA 94 nästa…

Världsmästare blev Västtyskland efter att ha slagit Argentina med 1-0 i en tråkig föreställning.