VM vi minns: Frankrike 98
Zubizarreta gjorde här sitt fjärde och sista VM och tyvärr var det inte en helt klockren insats.

Spanienredaktionen minns gamla spanska VM-slutspel. Från Mexico 1986 och framåt. Denna gången VM i Frankrike 1998.

Nantes 13 juni 1998. Öppningsmatch i VM för spansk del. För motståndet står Nigeria. En afrikansk uppstickare i VM-sammanhang och ett lag som ingen riktigt vet vart man har trots spelare i världsklass som Babayaro, Taribo West, Finidi George, Jay Jay Okocha, Sunday Oliseh, Ikpeba och Kanu. Många av dem hade varit med att vinna OS två år tidigare men kunde verkligen lyckas i ett VM?

Spanien öppnar hårt och bara efter sekunder är Raúl nära att näta. Något som säkert förstärkte känslan av oorganiserade Nigerianer och en lätt match. Om inte annat så gjorde säkert Raúls nick i ribban strax efteråt det. Spanien tog också planenligt ledningen redan efter 21 minuter genom en frispark av Fernando Hierro. Men bara minuter senare reducerade Nigeria emellertid genom Adepoju. ”Ett olycksfall i arbetet”, tänkte nog många. ”Det här vänder Spanien på.” 1-1 i halvtid.

Och mycket riktigt. Endast två minuter in i den andra halvleken ger Raúl sitt land ledningen igen. 2-1. Och den här gången står sig resultatet en bra bit in i halvleken. Ända fram till Zubizarreta gör sitt livs tabbe. Från ingen vinkel alls, utifrån kanten av straffområdet i höjd med kortlinjen, slår Garba Lawal ett löst inlägg mot mål som Zubizarreta på något sätt lyckas fumla in i eget mål. Helt ofattbart och nästan tragikomiskt. 2-2 med kvarten kvar att spela.

Full fart framåt. En poäng är kanske okej men det var tre poäng man kom för. Men ack så man kan bedra sig. Endast tre minuter efter reduceringen kommer nästa kalldusch. Med ett mäktigt långskott från 20-25 meter slår Sunday Oliseh till på volley, otagbart i Zubizarretas nedre högra hörn. Vild glädje bland Nigerianerna och stor förvåning hos spanjorerna. 2-3 med till Nigeria och VMs kanske snyggaste mål. Spansk förlust. Vem hade kunnat tro det trots det respektingivande motståndet? Uppförsbacke direkt. En uppförsbacke som dessutom skulle sabotera hela mästerskapet.

Till Frankrike-VM 1998 hade Spanien annars samlat ett kanonlag. Javier Clemente hade spelare som Fernando Hierro, Raúl, Alfonso, Luis Enrique, Sergi och Morientes att tillgå. Dessutom stod veteranen Zubizarreta fortfarande i mål. Spanjorerna hade lottats i Grupp D mot Bulgarien, Paraguay och Nigeria. En tuff men absolut överkomlig grupp för La Selección. Allt annat än avancemang skulle vara en skräll. Men nu behövdes det poäng i de matcher som var kvar.

Match två spelades mot Paraguay i St. Etienne och nu hade Spanien kniven på strupen. Motståndarna hade spelat 0-0 mot Bulgarien och vid vinst var man med i striden om avancemang igen. Matchen skulle dock visa sig bli mycket märklig.
Trots stort spanskt spelövertag så ville bolluslingen inte in i mål. Chans efter chans missades och efter 0-0 i halvtid byttes anfallarna Pizzi och Raúl ut till förmån för Morientes och Kiko. Men inte heller de lyckades få hål på duktige Chilavert i Paraguays mål. Matchen slutar 0-0 och eftersom Nigeria vann med 1-0 över Bulgarien så hamnade Spanien i ett minst sagt prekärt läge.

I den sista matchen mot Bulgarien i Lens räckte det nämligen inte med seger. Ett redan slutspelsklart Nigeria var nämligen, för spanskt vidkommande, tvungna att ta poäng mot Paraguay också och det var inte alls säkert. Afrikanerna passade nämligen på att vila några av sina stjärnor till åttondelsfinalen.
Bulgarerna skulle iallafall visa sig bli en munsbit. Redan efter sex minuter fick Spanien straff. Fernando Hierro slog sin vana trogen in densamma och sen rullade det på. Det mest spännande var istället det som skedde i Touluse mellan Nigeria och Paraguay... Och det såg inte helt bra ut för spansk del.

Bulgarien besegrades till slut med hela 6-1 efter total lekstuga. Målskyttar förutom Hierro blev  Luis Enrique, Fernando Morientes x2 och Kiko x2. Bulgarernas tröstmål stod Emil Kostadinov för.
Något större jubel över målen och någon glädjeyra var det trots allt inte tal om för Spanien. Delar av fansen grät öppet på läktarna, andra var i chock, för i Toulouse hade Paraguay sent omsider tagit den nödvändiga segern (1-3) och blivit klart för avancemang istället för Spanien.

Förlust i första matchen kan bli ödestigert och blev det också. Spanien utslaget ur VM i gruppspelet! Inte många som hade gissat på det före mästerskapet kan jag lova. Rekordtidig och snopen hemfärd till Spanien för att därifrån se Frankrike vinna på hemmaplan.

Spansk legendar:
Efter VM lade stormålvakten Andoni Zubizarreta handskarna på hyllan. Målvaktslegenden fick ett snopet avslut på en lång och magisk karriär. En karriär som började i Athletic Bilbao 1982. Tre år senare, 1985 gjorde han landslagsdebut mot Finland och på den vägen är det. ”Zubi” gjorde sällan spektakulära räddningar eftersom hans styrka låg i att stå rätt placerad i målet. 1986 gick han till Barcelona där han spelade resten av sin karriär.
Med hela fyra VM-turneringar, sex spanska mästerskap, tre Copa del Rey och en europacup (Champions Leauges föregångare) så är Zubizarreta en av de största inom spansk fotboll. Något som hans över 600 klubblagsmatcher och 126 landskamper också vittnar om. Båda siffrorna är spanska rekord. Idag jobbar Zubizarreta vidare med fotbollen inom Athletic Bilbaos verksamhet.