Segern satt långt inne.

Svag inledning av Europamästarna - och Llorente avgjorde på tilläggstid.

Redan innan match hade Vicente Del Bosque höjt ett varningens finger då Spaniens favoritskap kom på tal.
- Att vara alltför självsäker är en misslyckandets byggsten, sade förbundskaptenen.
Och den som på förhand räknat med en enkel seger för spanjorerna fick snabbt tänka om.

Del Bosque valde att satsa på en 4-3-3-uppställning, med Villa på topp uppbackad av Andres Iniesta och David Silva i offensiven, strax bakom dessa: Sergio Busquets, Xavi Hernandez och Xabi Alonso.
Casillas i mål, naturligtvis - och en nästan väntad backlinje utgjord av Sergio Ramos, Piqué, Puyol och Arbeloa, den sistnämnda det lilla utropstecknet.

Spanjorerna kändes inledningsvis inte särskilt fokuserade, utan såg tunga och lite trötta ut - man lät sig blott för enkelt bortmanövreras av ett taggat Saudiarabien som överraskade positivt och uppvisade fin teknik och bollhantering.
Det tog 17 minuter för dem att ta ledningen sedan Piqué misslyckats med en rensning och Casillas stod fullständigt felplacerad; något som är olikt den annars så observante Iker. Bristen på koncentration i försvarsspelet präglade i långa perioder matchen, något som naturligtvis måste anses semi-oroande då detta mycket väl kan vara grundstommen i själva VM-laget om lite drygt två veckor.
Avsaknaden av Capdevila var påtaglig.

Spanien vaknade så småningom, framför allt var det Andres Iniesta som tog kommandot och sände ett betryggande formkvitto till samtliga, såväl medspelare som supportrar: den envisa muskelskada som plågat honom under våren verkar inte påverka hans medverkan eller prestationsförmåga i sommarens turnering.
Kvällens kanske mest positiva besked.
Samarbetet med framför allt David Silva fungerade utmärkt.

La Roja började skapa chanser. Ramos hade två goda möjligheter att nicka in en kvittering, båda i samband med hörnor, men det var istället David Villa som förbättrade spanjorernas utgångsläge inför andra halvlek då han i den trettioförsta matchminuten säkert placerade in bollen bakom Waleed, frispelad av Iniesta.
Förstås.
Därefter tog Spanien över, men skapade ändå inte särskilt mycket och lyckades inte hota Saudiearabierna nämnvärt.

Då halvtimmen återstod gav Xabi Alonso Spanien ledningen men kvarten senare kvitterade Al Sahlawi, denna gång studsade bollen via Piqué in i mål och det kändes som att det trots allt skulle sluta oavgjort för Spanien.
Istället blev det en seger som i ärlighetens namn får lov att kallas blek.

Del Bosques sista drag visade sig bli det avgörande. Han lät David Villa gå ut, in kom istället Fernando Llorente som på övertid (92:a minuten) nickade in 3-2 och fastslog slutresultatet.

Llorente klappas om efter segermålet.

Och trots att La Roja höjde sig och vägrade ge upp - något som gav utdelning när allt väl kom omkring- så finns det  en hel del att fundera på i veckan.
Spanjorerna kommer - och detta säger jag utan några som helst intentioner att förringa Saudiarabien - att möta betyligt svårare motstånd i gruppspelet i Sydafrika.

Spanien: Iker Casillas; Sergio Ramos (Capdevila, m.61), Piqué, Puyol (Marchena, m.61) , Arbeloa; Busquets, Xavi (Javi Martínez, m.74), Xabi Alonso, Iniesta (Navas, m.61) Silva (Pedro, m.61); y Villa (Llorente, m.71).

Saudiarabien: Waleed; Shuhail, Osama, Kamil, Mishal (Khairat, m.89); Kariri, Ateef (Abullatifa, m.84), Abdoh (Asiri, m.69), Al Numare (Jezawi, m.82), Al Fraidi; y Hazazi (Al Sahlawi, m.65).

Målen: 0-1, m.16: Osama. 1-1, m.31: Villa. 1-2, m.59: Xabi Alonso. 2-2, m.74: Al Sahlawi. 3-2, m.90: Llorente.

Bäst i Spanien: Andres Iniesta - det var han som drog det tunga lasset den här kvällen. Och han gjorde det väldigt bra.