Lagbanner
Gästkrönika: VM 2010 Ett annorlunda VM
Bollen är rund, eller?

Gästkrönika: VM 2010 Ett annorlunda VM

Detta blir nog det sjunde värlsdsmästerskap som jag får chansen att beskåda i mitt liv. Det hela började med VM i Mexico -86, jag var bara 8 år då och vore det inte för Youtube skulle jag nog bara ha vaga minnen från denna världshändelse. Jag minns super korta shorts, överdrivet långt hår, Dr Socrates förmåga att begeistra sin publik med sin härliga spelöverblick och otroliga bollkänsla med sina båda fötter och vem minns inte Guds påpassliga inhopp i Finalen?

Jag är född i Iran men kan lätt påstå att jag föddes med kärlek till den brasilianska Sambafotbollen, det finns nog ingen fotbollsälskare på planeten som inte har blivit berörd av denna speciella stil. Spansk, italiensk, engelsk, tysk eller svensk fotboll i all ära men ingen kunde dansa fram på planen med full kontroll på bollen som det brasilianska landslaget gjorde. 

Fotbollen har fram tills nu alltid varit sig ganska lik, samma länder som kämpar mot varandra och det har oftast varit ganska lätt att tippa vilka lag som kommer stå kvar när det är dags för semifinal och final. Visst har det hänt att ett av de större lagen har fått bita i gräset i någon av VM matcherna som Argentina mot Camerun i premiär matchen i Italien-90 då Argentina förlorade med ett mål mot noll trots att de hade en man mer på plan. Till och med när Sverige grävde brons i USA 1994 var det ingen svår väg fram till semin. Vi besegrade Saudi Arabien i åttondelsfinalen, Rumänien i kvarten men senare i semifinalen fick vi återigen se Romario dansa samba med hela Sveriges backlinje och släcka hoppet hos alla svenskar som hade drömt om ett annorlunda VM slutspel. Till och med när Nederländerna fick stryk av VM-debutanterna Kroatien i matchen om tredje pris i Frankrike - 98 var det inte många som höjde ögonbrynen och när Frankrike utklassade VM favoriten Brasilien i finalen med 3-0 var det många ville bortförklarade detta med att matchen var köpt och att bollen var rund. Men bollen har väl alltid haft samma runda form eller var den rundare just denna turnering? 

De stora europeiska fotbollsnationerna som Nederländerna, Spanien eller Portugal har haft svårt på senare år att hävda sig i denna sporthändelse och vi som skriver om fotbollen har inte kunnat förklara detta. Vi vet att dessa lag är bland de bästa, de har några av världens bästa spelare i sin trupp men ändå har de inte lyckats vinna VM bucklan kanske just bara för att bollen är rund. De mindre nationerna har alltid haft svårt att sätta sin prägel och gunga giganterna i denna stora turnering. Men på senare år har det hänt något med fotbollen trots FIFAs och UEFAs järngrepp om denna sport. Fotbollen har tagit sig till en högre nivå än vad det har varit tidigare. De mindre fotbolllsnationerna har på senare år tagit sig ett kliv upp genom att investera i utländska och mer kunniga fotbollstränare och spelare. Hade grekland t ex kunnat vinna EM utan sin tyska tränare Otto Rehagel..?? Hade Sydkorea kunnat slå ut giganten Italien och avancera så långt utan sin Gus Hiddink eller hade Iran kunnat ta sig till VM 98 utan Vladir Vierra? Vi har på senare år sett att vissa länder kunnat ta in spelare med utländsk bakgrund tills sina landslag; argentinske Mauro Camoranesi i Italen, brasilianske Alex i Japan eller i iranske Behrang Safari i Sverige. 

I år är det första gången Afrika står som värd för detta spel, denna kontinent har under de senare åren varit en scen för krig, misär och svält. Men nu när fotbollens största och mest prestigefyllda turnering hägrar byts misären mot hopp och förväntan, hopp och förväntan om ett annorlunda VM med Spanien och England som favoriter.
Du kan lätt räkna med att Don Cappelo har planer för sitt engelska landslag och spanjorerna kommer inte att nöja sig med mindre än finalplats men vem vet bollen är ju fortfarande rund….!!!!

Mohammad Radrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-07 18:20:00
Author

Fler artiklar om Spanien