Spanien 6-0 Polen
Efterlängtad comeback av Fernando Torres, som levererade omedelbart.

Genrepet blev en spansk monolog i Murcia.

Det har sett lite trevande ut, både mot Saudiarabien och mot Sydkorea och frågetecknen började hopa sig i horisonten. Förvisso har Spanien vunnit alla uppladdningsmatcherna, men spelet har lämnat mer att önska.
Igår kväll var dock magin tillbaka - spanjorerna briljerade mot Polen, som efter att ha pressat högt de inledande fem minuterna aldrig hade något att säga till om och mer än motståndare framsod som åskådare.

I den tolfte minuten passar Busquets Xavi som hittar ut på vänsterkanten till Iniesta. Han driver ner till kortlinjen och slår ett inlägg med höger yttersida, och Villa kastar sig fram. Detta mål är hans 38:e i landslaget, och sekvensen en av perfekt genomförd fotboll där alla komponenter samverkar.
Och bara minuten senare är det dags för andra målet, som även det är ett resultat av fint lagarbete. Iniesta som befinner sig precis utanför straffområdet lyfter bollen perfekt över backlinjen till Xavi, som slår den snett inåt bakåt. Inga problem för David Silva, som utan betänkligheter placerar bollen i öppet mål.

Spanien fortsätter att imponera. De första tjugo minuterna är en magnifik uppvisning i passningsspel och rörelse, och främst av samtliga är Andres Iniesta, som verkar komma till VM i sin absolut bästa form.
I den trettiosjunde minuten tvingas han dock utgå, och även om detta sker under stående ovationer börjar man genast befara att det är skadan som hållit honom borta under våren som gör sig påmind igen. Inte ska väl turneringen som startar på fredag behöva förlora ytterligare en profil?
Nej.
Det är ingen fara med Iniesta. Man valde att ta det säkra före det osäkra då han meddelade att han hade känningar i låret.
In kommer Pedro.

Iker Casillas, som gick bort sig lite mot Saudiarabien svarade för en fantastisk räddning, på ett skott från Murawski som var på väg rakt upp i krysset. En liten, men ack så betydande, revanch för målvakten, som varit flitigt omdebatterad i spansk media de senaste veckorna.
Trots 29 graders värme spelar Piqué i långärmat, i vanlig ordning.

Spanien saktar inte av på tempot i andra halvlek. Villa har den första chansen efter fem minuter, men målet låter vänta på sig ytterligare ett par sekunder. Här får La Roja en chans att visa att man tränat på de fasta situationerna. Xavi tar frisparken, och istället för att lägga den inne i straffområdet slår han den till Xabi Alonso som drar till, bollen går på en försvarares fot men bedöms inte som självmål, tsackars Kuszczak blir dock helt ställd i målet.
3-0.

I den 54' gör Del Bosque tre byten, Silva går ut och in kommer Navas, Xavi ersätts av Fabregas och Arbeloa av Sergio Ramos.
Det dröjer hela fyra minuter innan en av dessa skrivit in sig själv i målprotokollet; Xabi Alonso hittar en lucka fram till Cesc, och 4-0 är ett faktum.

Andra halvlek bjöd även på en efterlängtad comeback. Fernando Torres, i omtvistad ny frisyr dessutom (själv föredrar jag denna före det blonda, men det är jag, nu vet ni det) ersätter David Villa, vilket indirekt också leder oss in i en annan diskussion - ska Spanien spela med en anfallare, eller med två?

Polackerna börjar spela lite väl tufft, och stämningen blir för en stund lite irriterad på planen. särskilt Puyol har åsikter om Polens i många fall onödiga satsningar.
Carles blir sedermera utbytt; Carlos Marchena går in.

Fernando Torres kastar så mer bränsle i anfallsdebatten då han i den 76' minuten gör 5-0 till Spanien. det är Fabregas som hittar Pedro på vänsterkanten, och denna slår ett bra inlägg till El Niño, som inte gör några misstag.
Exemplen på hur det ska göras radas upp här i Murcia.

Då nio minuter återstår av ordinarie speltid får Pedro utdela det sista slaget. Torres, som är på hugget får till ett hyfsat skott, men Kuszczak lyckas värja undan bollen, dock behåller han den inte i famnen och den vakna Pedrito är med på returen, lobbar den helt kallt över målvakten och slutresultatet är ett faktum, även om Navas i rättvisans namn hade en riktigt bra möjlighet att göra 7-0.
Kuszczak kommer ivägen.

Vi ska förstås inte dra för stora växlar av detta. Spanien var fullkomligt fantastiska, nu blir utmaningen att hålla fast vid denna vision och införliva den även i Sydafrika. Om en vecka är det premiär mot Schweiz.
De har all anledning att vara nervösa, men pressen kommer att ligga på spanjorerna.
Fast denna uppvisning i entusiasm och talang, i samspel, precision och lyhördhet räcker gott för att börja drömma på allvar.
Naturligtvis, det vet alla, måste man vara vaken för att förverkliga drömmar.

Spanien: Iker Casillas; Arbeloa (Ramos, m.55), Puyol (Marchena, m.72), Piqué, Capdevila; Busquets, Xabi Alonso, Xavi (Cesc Fábregas, m.55), Iniesta (Pedro, m.39), Silva (Navas, m.55); och Villa (Torres, m.66).

Polen: Kuszczak, Wojtkowiak, Zewlakow, Glik (Sadlok, m.46), Dudka; Blaszcykowski (Cetnarski, m.82), Murawski, Miezejewski (Matuszczyk, m.46), Nowak (Rybus, m.46), Peszko (Jodkowiwz, m.78); och Lewandowski (Sobiech, m.67).

Målen:1-0, M.12: David Villa 2-0, M.14; Silva. 3-0, M.51: Xabi Alonso. 4-0, M.58: Cesc Fábregas. 5-0, M.76: Torres. 6-0, M.81: Pedro.