Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Kalaset kan börja

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Kalaset kan börja

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

När Sydafrika idag tar emot Mexico i den första matchen är festen på gång på allvar. Äntligen! Fast man blir äldre med åren är VM den största höjdpunkten. När jag var liten slukade allt och missade ibland inte en match, idag ser jag och läser inte i närheten av lika mycket men jag ser så mycket jag kan. Och vissa saker ändrar sig aldrig.

Mitt första VM 1986 samlade jag precis som jag redan skrivit på samlarbilder i album. Maradona, Platini, Butragueño, Laudrup, Socrates, Lineker, Hugo Sanchez med mera. 1990 fanns albumet visst där men det var med tv-spelets hjälp som jag tog kommandot med Schillacci, Matthäus, Brehme, Platt, Careca, Brolin och Gascoigne. 1994 spelade jag mest själv med kompisar där vi låtsades att vara Hagi, Stoichkov, Klinsmann, Romario, Martin Dahlin och Roberto Baggio. Men här fanns också samlarkorten istället för albumen. Nya hårdare kort. Ett måste för en 15-åring. Men när Sverige snabbt avancerade i turneringen lades korten på hyllan och det blev roligare att själv spela och sen fira med nattliga dopp i den norrländska ljusa sommarnatten.

1998 var samlandet över och egentligen också det egna spelandet men istället nöjde jag mig med ett massivt FIFA-album. Någon ordning var det tvungen att vara. Och sedan dess har det fortsatt så. Varje VM köper jag mig ett stort jäkla magasin med bilder och info på varje spelare. Visserligen blir det aldrig så klassiskt som mitt kompletta Mexico 86-album men jag bara måste ha det. 2002 och 2006 var det likadant men i år fick kvällstidningarnas bilagor duga.

Nu när årets storstjärnor som Cristiano Ronaldo, David Villa, Fernando Torres, Wayne Rooney, Kaká och Drogba kickar igång mästerskapet så sitter jag där igen. Lika förtjust som alltid, oavsett vilka som spelar. Inga album men väl ett komplett spelschema där jag fyller i resultaten allteftersom matcherna spelas. På den punkten gör jag likadant som 1986. På det sättet blir jag aldrig äldre en sju år. Det vägrar jag bli.

Nu kör vi!
Sydafrika - Mexico Kl.16
Frankrike - Uruguay Kl.20:30

***
Precis som Rodrigo sa igår så är ju Jorge Campos målvaktströja kanske hur snygg som helst. Mannen som också spelade anfallare i landslaget ibland. Man måste älska honom för det. Och detta var ändå inte den värsta tröjan han hade i karriären...





















Annars så måste Danmarks 86-tröja ha varit den snyggaste tröjan någonsin. Älska det insektsliknande varumärksnamnet som danskarna använde! 









Lika vacker är inte denna tröja. Tysklands andradress från VM 1990. Fy fan. 






















***
Bästa VM-matcherna:
1986: Brasilien - Frankrike. Stort drama i kvarten som inte avgjordes förrän efter straffar. Platini förde sitt lag till seger, trots missad straff, mot VM´s ditills bästa lag.

1990: England - Kamerun så klart. En match som svängde fram och tillbaka och som England efter många om och men vann med 3-2. En hel värld grät med Roger Millas uttåg men log samtidigt åt Paul Gascoignes tokigheter.

1994: Svårt att inte säga Sverige - Rumänien va? Men jag trotsar mitt hjärta och säger Rumänien - Argentina i åttondelen istället. Så jäkla bra rumänerna var där! Hagi, Dumitrescu och Petrescu var grymma!

1998: Danmark - Nigeria alt. Danmark - Brasilien. Två lysande matcher där bröderna Laudrup och Peter Schmeichel gjorde sin sista show.

2002: Måste nästan säga USA - Tyskland. Som jänkarna kämpade och slet. De var värre ett bättre öde den här gången men Tyskland är ju som bekant alltid Tyskland.

2006: Svårt att inte säga Sverige - Paraguay här. Men bara för att jag upplevde dramat på plats i Berlin. Spelmässigt blir det annars Holland - Portugal med alla känslor och all intensitet den matchen hade. Eller varför inte Argentina - Mexico?

***
Som en bonus listar jag också bästa VM-finalerna jag själv upplevt i livet. Dock ingen på plats.

1986: Argentina - Västtyskland 3-2
En galen match där Maradonas lag tog ledningen med 2-0 efter mål av bland annat Jorge Valdano. Men tyskarna kom igen (givetvis). Rummenigge och Völler gjorde 2-1 och 2-2 och alla började undra om Argentina verkligen kunde förlora. Naturligtvis inte. Lagets kanske mest bortglömde spelare, Jorge Burruchaga, avgjorde efter en kontring. 3-2 till Argentina inför hur många människor som helst på Aztecastadion. Oförglömligt!

1990: Västtyskland - Argentina 1-0
En inte så kass match som ryktet säger. Mycket kamp. Tufft spela från griniga Argentinare som inte riktigt räckte till. Maradona kämpade och slet men fick dålig hjälp. Lagets målskytt Caniggia kom ingen vart och ändå var det nära. Goiccochea i målet var nämligen lysande men till sist fick han kapitulera efter Andreas Brehmes välplacerade straff. Argentina fick totalt två man utvisade i matchen och Maradona grät otröstligt efteråt.

1994: Brasilien - Italien 0-0 (3-2 straffar)
Första finalen som gick till straffar. Fantastiskt tråkig tillställning. Baresi och Roberto Baggio syndabockar i Italien och en fjunig Ronaldo i tandsställning världsmästare i Brasilien.

1998: Frankrike - Brasilien 3-0
Oväntat, skrällartat och imponerande. Zidane kung hos hemmanationen och Ronaldo däckad av ett tv-spel(!?) inför matchen. Stabil seger av fransmännen men matchen mest kul på grund av den oväntade utgången.

2002: Brasilien - Tyskland 2-0
Kalla mig gammalmodig romantiker eller nostalgiker men min barndoms finaler var bättre. Färre spelare stack ut och gjorde skillnad. Även denna match påverkade mig lite och det enda som slår mig såhär i efterhand är att Tyskland till sist förlorade en viktig fotbollsmatch.

2006: Italien - Frankrike 1-1 (5-3 straffar)
Ja ni vet vad jag ska säga. Materazzi och Zidane. Det är det vi alla minns. Men annars var det en väldigt bra match...för att vara modern (pik till mig). Fransmännen som öppnade VM uselt men sen spelat upp sig mer och mer tog ledningen. Italien som varit oväntat bra hela tiden kvitterade. Zidane gjorde en patenterad skallning (visst gjorde en någon i Juventuströjan också?) och sen straffar. Grosso avgör och Italien världsmästare igen. 

***
Spanienfokus. Inför EM mötte la selección idel storländer. Det kan man inte säga inför VM. Inte så mycket att säga om det kanske. La Roja vet ju att de kan vinna över vem som helst redan. Det som är märkligt tycker jag däremot är att ingen match är spelad på sydafrikansk mark ännu.

Visst var del Bosques mannar där för ett år sedan i Confederations Cup men det är alltid bra att anpassa sig efter rådande förhållande just här och nu. Nu blir den första matchen i Afrika mot Schweiz istället. I en tävlingsmatch. Men det ska väl funka det med...

***
Till sist - VM´s roligaste namn genom tiderna tillhör en sydkorean från 1986:
Cho Min Kook

Oslagbart!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-11 10:27:00
Author

Fler artiklar om Spanien