Lagbanner
Spanien 0 - 1 Schweiz
Genson Fernandes gör matchens enda mål.

Spanien 0 - 1 Schweiz

Taktisk skrälltriumf för schweizarna.

Det skulle bli så lätt. I princip alla var ense. Själv var jag osäker. Klappar mig själv på axeln inledningsvis och konstaterar liksom igår i Spanienbloggen att det inte alls är bra att vara lugn inför en match. Tvärtom.
Och när ingen räknade med det, när alla förlorat sig själva i berömmet som riskerar dränka La Roja, fick spanjorerna en förmodligen välbehövlig kalldusch från oväntat håll.

Det första frågetecknet uppenbarades så fort startelvan offentliggjordes. Del Bosque måste ha kunnat räkna ut att Schweiz skulle spela kompakt försvarsspel, ligga lågt och inte bjuda på några onödiga millimeter - ändå valde han att starta med både Sergio Busquets och Xabi Alonso. När man ämnar spela med en anfallare (något jag personligen motsätter mig med Fernando Torres och David Villa i laget) är Cesc Fabregas ett betydligt bättre alternativ.

Spanien inledde precis så som alla - inklusive Schweiz - räknat med att man skulle göra. Om resultatet var oväntat var lagens båda ageranden väl förutsägbara. Spanjorernas bollinnehah var högt, även om rullandet som alltid i dylika fall framstår som mer och mer meningslöst allt som de farliga chanserna uteblir. Har man boll till 73,34% av matchen, som La Roja hade idag, så är det inte ens lite imponerande om man inte lyckas göra något vettigare utav det än vad Spanien gjorde.
Det blir bara ineffektivt.
Taktikern Ottmar Hitzfeld hade instruerat sina mannar väl. De stängde ytorna och Xavi punktmarkerades noggrant. Även om han lyckades komma loss mellan varven var det långt ifrån hans fulla kapacitet som uppvissades i VM-premiären.
Från avspark och framåt låg schweizarna hela tiden rätt i sina positioner - lugna och imponerande disciplinerade.
Trots att det stod 0-0 i halvtid hade Spanien ändå ett par möjligheter, dock ska sägas att ingen av dessa var särskilt farlig - den bästa kom i den 24 minuten då Piqué tog emot en passning av Iniesta. Men bollen hamnade i famnen på den för kvällen och övertygande schweiziska målvakten Bengalio.
Någonting med David Villa stämde inte, möjligen var han nonchalant, kanske tänkte han att laget hade segern som i en liten ask, och att det bara var en tidsfråga innan det hela skulle börja.
Den vakna Villa hade aldrig slarvat bort de lägen vi såg honom bränna idag.

I den 52' minuten hände då det som med facit i hand snabbt kom att att namnges "Skrällen". Efter en rörig situation där Casillas tämligen tanklöst rusade ut och välte omkull Derdiyok som i fallet fick foten i ansiktet på Piqué, lyckades Gelson Fernandes få bollen i nät.
Vad Puyol gjorde när detta hände går att diskutera, liksom hans insats överlag.
Bör han starta nästa match?
Vilka alternativ finns det?
Albiol?
Arbeloa?

Del Bosque varseblev allvaret och lät Torres och Navas komma in istället för Silva och Busquets.
Stående ovationer då Liverpoolstjärnan äntrade scenen, säkerligen lade ni märke till mannen i publiken som vädjade att El Niño skulle komma till Manchester United. Det var lite fint. Budskapen ska fram till varje pris.
Och visserligen blev Spanien vassare med två anfallare, likförbannat lös målen med sin frånvaro.
Navas var en offensiv injektion och bör få spela från start mot Honduras.

I den 74' minuten hade Schweiz faktiskt ett ypperligt läge att dubblera ledningen, återigen utgick anfallet från den för kvällen imponerande Derdiyok. Den här gången var det Ikers vänstra stolpe som räddade Spanien - och trots att La Roja lade i ännu en växel de sista tio minuterna så räckte det inte.
Att Iniesta tvingades utgå med skadekänningar i den 77' minuten hjälpte inte situationen, lika lite tror jag att det var avgörande.
Nonchalansen hade redan delat ut sitt hugg och den här gången var det djupt nog för att inte låta spanjorerna återhämta sig.
scweiz vann en taktisk seger - det går inte att säga att den är oförtjänt. De spelade smart och gjorde vad de var tvungna att göra, till och med lite mer än så.
Sannolikheten att Honduras gör något liknande är mycket stor.
Plötsligt är framtiden komplicerad.
Och spännande.

Dock, som jag även sade i Radiosporten i P4 - det lyssnade ni väl på, där har jag den stora äran att vara med i samband med alla Spaniens matcher under VM - så kan det vara bra att förlusten kom i det här läget - det blir en (uppenbarligen) välbehövelig väckarklocka.
Vore jag Del Bosque så skulle jag fortsättningsvis se till att spelarna undviker att läsa om sig själva i dagspressen. Både för att undvika hybris liknande den vi skymtade idag, och för att slippa se trams om plikt och svek.
Bådadera gör en lika illa.


Spanien:
Casillas - Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila - Alonso, Sergio, Xavi - Silva, Villa, Iniesta.

Schweiz:
Benaglio - Lichtsteiner, Senderos, Grichting, Ziegler - Bernetta, Inler, Huggel, Fernandes - Nkufo, Derdiyok.

Målet: 0-1 Fernandes (52')

Byten Spanien:
Silva -> Navas (61)
Sergio -> Torres (61)
Iniesta -> Pedro (77)

Byten Schweiz:
Senderos -> von Bergen (36)
Derdiyok -> Yakin (79)
Barnetta -> Eggimann (92)

Varningar:
SCH: Grichting (30)
SCH: Ziegler (73)
SCH: Benaglio (91)
SCH: Yakin (94)

Domare: Howard Webb (England)
Publik: 62 453  på Durban Stadium

Nina Ljung Fredman2010-06-16 20:36:00
Author

Fler artiklar om Spanien