Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: När det låter värre än det är

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: När det låter värre än det är

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Spanien gick ikväll på en nit, en stor sådan mot ett lag som rankas som det 24:e bästa laget i världen av FIFA. Förvisso så slutade matchen endast 0-1 till skidlandet Schweiz, men med tanke på dramat efter matchen så skulle Schweiz lika gärna kunna vunnit med tvåsiffriga nummer. Nu gjorde man inte det, men ändå så verkar det som att världen har gått under för La Selección och dess fans. Personligen så är jag långt ifrån oroad bara för detta.

Spanien spelade ju faktiskt väldigt bra i denna match. Man kan bländas av resultatet, men faktan ljuger inte och kollar man på Spaniens 74% i bollinnehav och 25 skott mot mål (förvisso bara fem på mål) så finns det fortfarande en del att glädjas över. Men i och med förlusten så exploderade mediavärlden och det var som att man väntat otroligt länge på att få slänga en långnäsa till Spanien. Min fråga är, varför? Visst är det så att man alltid sitter och "hatar" lite på storlagen och de större nationerna, men då måste man i alla fall ha något att gå på. Nu slänger man ut glåporden till vänster och höger och alla poängterar helt olika saker som ska vara grunden till Spaniens misslyckande mot Schweiz.

Vissa antyder på att Spanien förlorade för att man spelar "tiki taka" fotboll, likt Barcelona. Tydligen så ska det vara alldeles för lätt att radera ut detta spelsystem, men varför kunde man inte göra det under EM 2008 då? Det var ju knappast så att något lag blev helt chockade och skrek "WOW, vad är detta för fotboll?" när La Rojas spelade på det sättet. Det är självklart lika lätt att radera ut detta spel nu som då. Som tur är för Spanien så är det väldigt få lag som klarar av detta, tyvärr för Spanien så var Schweiz ett utav dessa lag. Schweiz pressade de spanska-spelarna hela tiden och jag tror knappt att Spanien fick bollen mellan mittfältet och anfallet någon gång, där hade Schweiz stängt igen helt. Detta tvingade Spanien till att spela inläggsfotboll, något som man knappast är farliga på. Den enda peak jag kan dela ut är mot Del Bosque som tog med Fernando Llorente i truppen av en anledning. Llorente var det kort som Del Bosque borde ha använt sig av, då hade Spanien haft mer tyngd i sitt anfallsspel och kanske hade man lyckats på något av sina inlägg.

Spanien ska fortsätta att spela som de gör. Bara för att man förlorade nu så ska man inte rata hela spelsystemet och byta mitt i turneringen. Att spela in ett spelsystem tar förbaskat lång tid och detta system är, som vi vet, ett vinnande koncept.

Den roligaste aspekten jag hittills läst om angående förlusten är att de spanska spelarna fått alldeles för mycket positiv kritik. Hur menar ni då? Spelarna i Spanien är troligen de mest ödmjuka med tanke på hur bra dom faktiskt är och att de skulle bli sämre på grund utav detta är ju bara skrattretande. Att spelarna inte vet hur det är att förlora och på det sättet blivit kaxigare köper jag inte heller. Man åkte ut mot USA, av alla länder, i Confederations Cup för mindre än ett år sedan. Det var Spaniens wake up call, jag tror nog de vet vad de måste göra för att ta hem VM-titeln.

Nej, Spanien kommer att komma tillbaka. Om det nu blir så att man slutar tvåa i gruppen och möter Brasilien så fine. Mata oss med brassarna, de kommer inte veta vad som slagit dem.

La Selección må vakna sent, men vissa jobbar bättre efter lite extra sömn.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-06-17 00:23:00
Author

Fler artiklar om Spanien