Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Glada miner i Spanien - varför?

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Glada miner i Spanien - varför?

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Viktig seger för Spanien och oerhört skönt med tre poäng. Villa ersatte Iniesta som genombrottsspelare på ett mycket bra sätt i sin utgångsposition till vänster, Sergio Ramos spelade sin bästa landskamp på länge, Pique var säkerheten själv.

Men Spaniens spel och avancemang känns inte lugnt på långa vägar. Några spelare  kommer inte upp i normal nivå - jag tänker framför allt på Capdevila och Torres. Och petningen av David Silva känns inte direkt som ett steg i rätt riktning. Den är för mig totalt overklig. Navas sökte visserligen sig till fria ytor och hade en hel del bra intentioner, men det finns inte i världen att lämna en lirare som Silva på bänken.

***
Del Bosque får fortfarande kritik för att spela Busquets - och att inte endast Xabi Alonso som defensiv mittfältare. Jag tvivlar starkt på att Xabi är rätt man att spela ensam defensiv mittfältare. Xabi är en spelare som alltid lyft sig när han spelar jämte, inte som, en mittfältsamigo med mer defensiv karaktär - och får därmed mer frihet offensivt och kreativt. 

Exempelvis hade han ofta Mascherano vid sin sida i Liverpool och har flera gånger haft Gago eller Lass som lekkompis i Madrid. Personligen tror jag därför inte alls på att han rakt av kan peta bort Busquets från elvan.

***
Snyggt solomål av Villa. Capdevila gör en mycket bra löpning när han fyller på längs med kanten, men visst ska Guevara falla djupt när Villa går på genombrott? En stor miss där av Honduras-spelaren att inte ge sitt försvar understöd. Spanien hade alltså en hel del hjälp där, även om Villa så klart är en artist.

***
Det stora sporttidningarna är väldigt nöjda med den spanska insatsen, vilket också det är helt overkligt. Med tanke på hur många chanser som brändes, och att målen som producerades inte kom från överdrivet bra lagspel borde det finnas skäl för oro.

Istället fokuserar tidningarna på det faktum att Spanien har chansen att vinna gruppen. Och visst, Spanien ska besegra Chile, men Spanien skulle också besegra Schweiz tämligen enkelt.


***
Med tanke på hur överlägset Chile var mot Schweiz borde det finnas oro även där för de uteblivna målen.

***
Det finns alltså möjlighet att Spanien och Schweiz går vidare från Grupp H. Går målskillnaden mot Chiles väg i den sista omgången åker laget alltså ut med sex inspelade poäng och hittills underhållande spel, vilket vore rätt sjukt.

För övrigt - England, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien kan alla åka ut i gruppspel. Också pretty sick.

R V2010-06-22 00:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien