2015-09-06 18:00

Malta - Azerbajdzjan
2 - 2

Chile – Spanien 1-2 (0-2)

Trots att Chile började matchen bäst så lyckas Spanien vinna med 1-2 på Loftus Versfeld Stadium, mycket tack vare David Villa. Man vinner utan att imponera och La Selección är fortfarande långt ifrån EM-formen 2008.

Matchfakta

Mål
Chile: Rodrigo Millar (47')
Spanien: David Villa (24'), Andrés Iniesta (37')

Varningar
Chile: Gary Medel (15'), Waldo Ponce (19'), Marco Estrada (21'+37')
Spanien: -

Arena: Loftus Versfeld Stadium
Publiksiffra: 41,958
Domare: Marco Antonio Rodríguez (Mexiko)

Bollinnehav: 31-69 (36-64)
Totalt antal skott: 8-8 (5-7)
Skott på mål: 2-2 (1-2)
Hörnor: 3-4 (3-2)

Startelvan
Del Bosque väljer till denna match att satsa allt offensivt och spelar med tre stycken spelare framåt. Duon David Villa och Fernando Torres formerar tre manna anfallet tillsammans med Andrés Iniesta. Längst bak fortsätter lagkapten Iker Casillas med en backlinje från vänster bestående av Joan Capdevila, Gerard Piqué, Carles Puyol och Sergio Ramos. Lite envist så fortsätter Salamanca-födde Del Bosque med både Sergio Busquets och Xabi Alonso på planen samtidigt. Sist men inte minst så startar även Xavi tillsammans med Busquets och Alonso.

Torres börjar matchen piggt och har två bra chanser direkt i inledningen. Det första läget kom efter en frispark slagen av Xavi, Torres mötte frisparken med huvudet men nickade en bit över. Det andra läget kom bara halvminuten senare när Capdevila lyfte iväg en långboll över backlinjen där Torres vann löpduellen med försvararen men sköt en bit över.

Chile bjuder på ett väldigt underhållande anfall efter tio minutersspel då Jean Beausejour först hoppar över bollen och sedan får tillbaka den via ett väggspel. Beausejour slår sedan bollen snett inåt bakåt till Mark González som dock inte får någon bra träff på bollen då den hamnar en aning bakom honom.

Mål: Xabi Alonso finner sin gamla Liverpool-kamrat Fernando Torres med en lång djupledsboll bakom backlinjen. Torres är dock inte först på bollen då Chiles målvakt Claudio Bravo är etta och stöter ut bollen mot långsidan, men där står David Villa som skjuter från 30 meters avstånd och in i den tomma buren. 0-1 till Spanien.

Beausejour fortsätter att skapa oreda för Spaniens backlinje. Chile startar sitt anfall direkt efter en Spanien hörna och Beausejour springer förbi hela försvaret, men i sista sekund hinner Piqué fram och stöter ut bollen till hörna i skottögonblicket.

Mål: Ännu en gång så är David Villa inblandad i ett mål för Spanien, men denna gång som framspelare. Villa får bollen ute vänsterkanten av Iniesta och spelar bollen bakåt där just Iniesta kommer och bredsidar in bollen snyggt i hörnet. Ett väldigt vackert fotbollsmål och Spanien tar ett stort steg mot slutspelet. I samband med målet så får även Marco Estrada sitt andra gula kort och får se rött.

Mål: Den andra halvleken hinner knappt starta innan Chile reducerar genom inhopparen Rodrigo Millar som endast varit på planen i två minuter. Millar sköt, på Ronaldinho manéer, stillastående utanför straffområdet. Bollen touchar på Piqués knä och ställer Casillas helt som bara kan kolla när bollen dimper ner i hörnet.

Spaniens första byte kommer i den 54:e minuten när Fernando Torres lämnar planen i förmån för Arsenals Cesc Fabregas.

Med ungefär 20 minuter kvar så får Javier Martínez göra VM-debut istället för Xabi Alonso.

Slutresultat: Chile – Spanien 1-2

Spanien vinner matchen med 1-2 vilket räcker för att vinna gruppen och åttondelsfinalsmotståndarna blir därför Portugal. Man vinner dock utan att imponera speciellt mycket. Under stora delar av den första halvleken, speciellt under första 20 minuterna, så var det faktiskt Chile som styrde matchen. Men i och med Villas förlösande 0-1 mål så vände det för Spanien och man fick kontroll över matchen. 0-2 målet och utvisningen på Marco Estrada blev matchavgörande och efter det så såg Del Bosque väldigt nöjd ut med resultatet och spelade taktiskt under resten av matchen. I den andra halvleken så skapade man inte så speciellt mycket, utan rullade mest bara boll och lät Chile jaga. Men Chile är värda en stor eloge för sin insats och man bjöd upp till kamp mot elva spanjorer i drygt 55 minuter.

Hurvida detta spel kommer att räcka för stora framgångar i detta VM låter jag vara osagt. Men nog börjar väll passningsspelet se lite säkrare ut tidigare? I den här matchen så möter man ett högt pressande Chile och jag tror att Spanien faktiskt var en aning chockade över detta. Men med David Villa i laget så kunde tillslut spanjackerna fixa det hela och överlag så var man värda segern. Nu möter man alltså Portugal i en match som på förhand ska bli väldigt kul att titta på. Förhoppningsvis så klarar La Seleccion detta, men för att göra det så måste man faktiskt höja sig ett snäpp. Inför VM så trodde dom flesta att Spanien skulle köra över Chile, Honduras och Schweiz... något man inte riktigt lyckades med. Man vinner dock gruppen och snart börjar VM på allvar. För att man ska lyckas så måste dock Fernando Torres komma igång, när får vi se det bästa av El Niño?

Spaniens bästa spelare: David Villa

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-06-25 22:50:00