Lagbanner
Fuera de juego - VM-special
Villa fortsätter att pålitligt göra mål

Fuera de juego - VM-special

Gruppspelet är över, slutrundan tar vid. Panelen diskuterar det Spanien hitills mäktat med i turneringen

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
André Sao Pedro, Redaktör Portugal
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Luis Alter, Sportingred och Lusofans.com


Spanien tog sig till sist samman efter den inledande förlusten och gick vidare som gruppvinnare. Kommentar till det?

Robert:
- Inte så mycket mer att säga än att det faktiskt var mycket bra jobbat. Förlusten mot Schweiz satte spanjorerna i en besvärlig situation där det krävdes sex poäng och helst med betryggande marginal målmässigt i gruppens andra två möten. Och den pressen är inte lätt att handskas med. Det vet Spanien om något lag med tanke på deras senaste VM-slutspel.


André:
- Det var väntat eftersom med den enorma kvalitén i truppen, och till vis del vinnarmentalitet, kunde det bara sluta på ett sätt. Jag tror däremot ifall Spanien hade vunnit mot Schweiz i den första matchen hade man kunnat spela mer avslappnat i de resterande. Vilket i sin tur hade kunnat inneburit ett spelmässigt bättre Spanien.


Nina:
- Man gjorde sin plikt, varken mer eller mindre. För det går med trovärdigheten i behåll inte att säga att Spanien imponerat, inledningsvis.
Lika lite som jag, med detta konstaterande.



Luis:
- Klart överraskande att man fick slita så pass mycket för att ta sig vidare. Det trodde man inte direkt på förhand. Men egentligen så har man bara förlorat mot Schweiz. Mot Honduras borde man ha vunnit med större siffror. Mot Chile drog man nytta av sydamerikanernas orutin och vann. Visst man har inte direkt imponerats av Spanien, men det är nu som VM börjar på allvar för dom kvarstående favoriterna.




Trots avancemang har spelet inte sett ut som det som gav EM-guld. Vad beror det på? Både Torres och Iniesta har dragits med skador både före och under VM. Kan det vara något som påverkar Spaniens spel?

Robert:
- Spelet bekymrar mig. En orsak är naturligtvis framför allt Iniestas problem. Se bara hur sårbara Barcelona blivit utan Andrés. Torres är också viktig men hur ofta fungerar han och Villa i högform tillsammans? Tycker alltid någon av dem hamnar i skuggan när den andre är i form.

Det är möjligt att spelarna inte är formtoppade men jag, som alla andra, tycker ändå del Bosque tänker fel. Ut med Busquets, och kör med Silva eller Cesc från start istället. Antingen 4-4-2 eller 4-3-3. Torres, Villa på topp och Xavi, Xabi, Iniesta och Silva/Cesc på mitten. Då löser sig mycket av sig självt och La Selección får mer fart i sitt spel. Ungefär som det spel laget mäktade med i Confederations Cup före förlusten mot USA helt enkelt.


André:
- Det finns mycket man kan spekulera i. En tanke är att Spanien – regerande europamästare och rankade 2:a i världen av Fifa – känner av pressen. Tidigare har man alltid varit uträknade efter gruppspelet och fått en loserstämpel. Nu är läget annorlunda. Att inte nå minst en final innebär fiasko. Likt mitt (vanligtvis) Portugal har Spanien under press inte fungerat lika bra. Den mentala biten är fortfarande ett problem i sydeuropeiska lag.

En annan tanke är att man saknar en ledartyp centralt. Marcos Senna - EM:s bästa spelare efter Xavi – fick inte följa med och jag tycker inte Sergio Busquets har fyllt hans skor. Spanien behöver någon som kan sparka igång spelet med en plan B när det går emot. Men precis som du nämner är avsaknaden/formsvackan på Torres och Iniesta också en faktor. Barcelona är inte samma lag utan Iniesta. Lite samma sak kan man säga om Spanien. Med en formstark Torres som lekkamrat till Villa blir motståndarnas försvar söndersprunget. 


Nina:

- Vi ska inte glorifiera minnet av själva spelet som tog Spanien till EM-guldet. Stundtals var det långt ifrån briljant. Mot Ryssland kontrade man sig vidare, mot Sverige hade man under långa stunder problem och segern säkrades först i slutet av matchen. mot grekland matchades reserverna (maskoten som är själva anledningen till guldet bland annat, Sergio Garcia) och mot Italien avgjordes det på straffar.
Så går det att säga att Spanien är "sämre" nu än då, eller är det våra egna mycket högre förväntningar som gör att det verkar vara på det viset?
Det mediala trycket är stort, något Aragones på sin tid gick ut och kritiserade. Nu är han själv en i det gapande drevet. Antar att det är lite otacksamt att se på hur det man byggde upp ändå, lite smått, fallit isär - utan att för den delen ha gått sönder, märk väl.


Luis:
- Svårt att säga varför spelet inte funkat för Spaniens del, jag måste erkänna att jag inte följde Spaniens kval och därför vet inte om man kört med två defensiva mittfältare som man gjort nu under VM. Personligen kan jag tycka att man borde klara sig med enbart Xabi Alonso. Det på grund av att spelare som Xavi och Iniesta kan faktiskt hjälpa till hemåt om det skulle behövas. Iniesta har en klar viktig roll i det spanska spelet och visst kan man ange det som en del förklaring. Torres anser jag inte vara lika viktig för det spanska spel, missförstå mig rätt det är en av världens allra bästa anfallare, men det är Iniesta tillsammans med Xavi som skall få fram bollen till Torres och Villa.




Att Spanien skulle få en tuff åttondel har vi vetat länge. Nu blev det Portugal. Vad finns det att säga om det? Vilka chanser har La Selección mot Portugal? Hur ska Ronaldo & Co. stoppas?

Robert:
- Alla portugiser får ursäkta men av lagen Portugal, Brasilien och Elfenbenskusten så är Portugal det lag som jag minst räds. Jag tror helt enkelt lillebror passar Spanien bra på alla punkter. Portugiserna har gjort ett bra VM hitills men vid den här tiden är det så mycket annat som spelar roll. Inte minst historien.

Spanien har ett mycket bättre lag på pappret och vaknar de bara upp och spelar som de ska så vinner dem. Alla spelarna känner till varandra bra i de båda lagen så det ska inte bli några överraskningar.


André:
- Om du hade frågat mig innan VM att Portugal skulle få möta Spanien hade jag gett upp hoppet om en portugisisk kvartsfinal. Nu, efter ha sett Portugals tre gruppspelsmatcher, finns det hopp. Den ack så utskällda tränaren Carlos Queiroz har fått sitt nästan lika utskällda Portugal att spela med huvudet. Noll insläppta mål talar sitt tydliga språk. Visst, när Spanien börjar rulla boll blir det svårt, men jag tror inte att Portugal kommer ge något gratis.

Portugal ska stoppas med hög press, vilket i sin tur kommer leda till att spelarna gör misstag. Om portugiserna inte får tag i bollen kommer det leda till frustration, vilket i sin tur lär rendera i gula kort och utvisningar. Något som lätt kan förekomma i den temperamentsfulla portugisiska fotbollen. För att stoppa Ronaldo krävs det att någon ligger, likt en igel, och punktmarkerar honom i hela matchen. Det var så Elfenbenskusten gjorde och lyckades bra. Sergio Busquets har här ett stort ansvar.


Nina:
- Vi ska inte reducera det portugisiska landslaget till "Ronaldo och Co", till att börja med. Ligger en inbygd underskattning i det tänket, och det gjorde ju underverk mot Schweiz...

Senast lagen möttes i mästerskapssammanhang, EM 2004, var det just Portugal som skickade hem Spanien ur turneringen. Det är en av sammantaget två gånger man mötts i turneringar - i EM 1984 slutade matchen oavgjort.
Annars har väl spanjorerna marginalerna på sin sida, om det är historien som utgör mätstock.
Lagen har mötts 32 gånger.
15 vinster, 12 kryss och 5 förluster, för La Roja.

Tycker personligen att Portugal imponerat mer än vad kanske Spanien gjort, eller så är det förväntningarna som talar, och håller matchen som väldigt öppen, utan någon på förhand given favorit. Faktiskt.

Portugal beror mycket på sina fantastiska kantspelare. Spanien får se till att inte ge dem för mycket utrymme. Då blir det farligt.  Ronaldo är ju ganska lättrubbad och de flesta i det spanska laget känner honom, som med- eller motspelare.
Tror Coentrao kan bli en överraskning här, annars.

Vinna gör man som vanligt genom att göra fler mål än vad man släpper in. Det gäller mot alla lag.
Patent på det konceptet.


Luis:
- Som portugis är det ju lite synd att man får Spanien redan i en åttondel, men å andra sidan så måste man ju slå ut en eller två storfavoriter om man själv vill nå långt i ett VM. Samt så är detta ju lite av charmen med ett VM där starka lag kan stötta på varandra redan i en åttondel. Inte heller skall man glömma bort att dessa två nationer har ansökt om VM 2018 eller 2022 tillsammans.

För mig så är Spanien favoriter, statistiken pratar tydligt för spansk seger, dock skall vi inte glömma bort att Portugal inte förlorat mot Spanien i officiella sammanhang på 30 år, tror jag det faktiskt är. Sedan att man inte stött på varandra speciellt ofta är ju en annan sak.

Jag tror att Spanien kan få det kämpigt, Portugal har delvis imponerat defensivt i detta VM, gudarna skall veta att det inte hör till vanligheten precis. Carlos Queiroz har ju naturligtvis fullt koll på Spanien och det är inte helt otänktbart att man kommer låta Spanien föra spelet och satsa på snabba omställningar. Hur man stoppar Ronaldo tror jag dom flesta vet och det är inget som jag behöver direkt avslöja. Var på honom som en hök och provocera honom ur balans så har man hälften vunnet.

Sedan skall det bli intressant att se diverse matcher i matchen, t ex lagkamrater till vardags ställas mot varandra nu. Men även andra spelare som under säsongen ställs emot varandra också.




Till sist - Några andra reflektioner över Spanien, Portugal eller VM i stort?

Robert:
- Njae. Tycker jag ältat det mesta redan. En grej är väl att FIFA äntligen har insett den nya bollens svagheter. Jag brukar själv inte gnälla över bollen (varför skulle man) men har nu tröttnat på att se frispark efter frispark och inlägg efter inlägg segla upp på läktaren.

En annan grej är också domarnas nivå. Utan att gnälla för mycket, har vi inte sett väldigt många dyrbara domarmisstag detta VM?

Som en positiv sak är jag väldigt glad att lag som Uruguay, Ghana och Paraguay är med i VM. Om vi bortser från Ghana i detta fallet så är mästerskapet ett stort steg framåt för latinoländerna. Skoj!


André:
- Jag fortsätter att fascineras över David Villas målfarlighet. Världens bästa anfallare i nuläget och Zlatan lär värma Barcelonas bänk ett antal gånger under den kommande säsongen. Carvalho & co kommer få jobba på tisdag.

När det gäller Portugal har tränare Carlos Queiroz visat sig var den taktiker och motivationsfaktor jag inte trodde fanns. Jag är positivt överraskad.

Efter en försiktig inledning har målen börjat rulla in i detta VM. Ett helt klart godkänt VM så här långt.


Nina:
- Spanien saknar lite av passionen, rivet - något stämmer inte helt än, jag tror det är Aragones (det hörs redan på namnet att han är något utöver det vanliga) man saknar.
Portugal spelar mer som ett lag än vad Spanien gör. Just nu. Dessutom har de med sin andra halvlek mot Nordkorea bjudit på VM-s mest underhållande, Chiles sköna laganda borträknad.

Ghana är vidare. Heja dem!

Paraguay som gruppvinnare! Härligt! De vinner över Japan, det tror jag. Och hoppas, för japanerna har redan vunnit kampen om snyggast matchställ, liksom de överträffat förväntningarna på dem.
Det är fint att se hur gapen utplånas en aning, gillar inte pratet om stora och små lag. Usch. Vem avgör? Och på vilka grunder? 
Hur stämplar man rätten till drömmandet?

Nu ryker antingen Mexiko eller Argentina (heja Mexiko!) ikväll, annars drar det alltmer ihop sig till Copa America. 


Luis:
- Om vi börjar med VM i stort så är det väl något överraskande att dom europeiska nationerna haft det så tungt. Att Frankrike försvann är kanske inte direkt en så stor överraskning ändå, tror att dom flesta faktiskt kunnat förutse att det kunde ske, sen att det skede på det sättet som det gjorde var kanske mindre förutsägbart. Italien känns desto mer överraskande att man åkte ut så här tidigt, speciellt när man hamnade i vad som på förhand ansågs vara den enklaste gruppen. Vi har kunnat se i detta VM att det inte längre finns några lätta matcher, visst Portugal hade lekstuga mot Nordkorea och tyskarna hade väl också enkelt mot Australien. Men annars har det varit rätt jämnt tycker jag. Som vanlgt så har domarna varit uppe i debatt och frågan är hur länge FIFA kan stå emot i frågan om TV-hjälp.

Portugal lyckades tysta alla så kallade experter som trodde att Brasilien och Elfebenskustn skulle gå vidare. Man har fått mycket kritik, en hel del med all rätt skall det sägas, men en del kanske lite orättvist. Jag har i detta VM imponerats av vår defensiv, trots att vi inte lyckats direkt ersätta Bosingwa, Carlos Queiroz har använt sig av tre olika högerbackar i dessa tre första matcherna, så ser det rätt säkert där bak. Mittfältspelet har sett okej ut, saknar dock en riktigt vass spelfördelare, även om Tiago faktiskt varit mer än godkänd hittills. Ja våra anfallsproblem är väl kända och man kan säga att probemet kvarstår trots 7-0 mot Nordkorea.

Spanien har jag redan pratat en del om och jag har nog inget mer att tillägga i det ämnet.



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-27 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien