Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Det går bra nu

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Det går bra nu

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Det började med Martin Hansson när Irland blev bestulna på en VM-plats till förmån för Thierry Henry och hans hand. Efter det har FIFA visserligen tagit ut Hansson till VM men inte vågat använda honom, troligen på grund av trycket utifrån. Frågan är bara vem de ska använda nu när domare efter domare gör bort sig.

Såhär skrev jag i gårdagens Fuera, publicerad före Englands och Mexicos matcher:
"En annan grej är också domarnas nivå. Utan att gnälla för mycket, har vi inte sett väldigt många dyrbara domarmisstag detta VM?"

Vad som hände efteråt vet ni. Det var mycket före, det blev värre sen. Att bägge domarteamen missade målet/offsiden är helt under all kritik. Hur är det möjligt att inte se det? Jag skiter i huruvida det skulle påverka matcherna eller ej (klart det skulle) i fall att målen godkänts/underkänts och att domarna också kan göra missar för detta är ju löjligt. Det verkar ju ha gått inflation i domarmissar i detta mästerskap. Dyrbara missar och alla spelare/lag ska ha en eloge att de inte reagerat mer än vad de gjorde. Här har man tränat och kämpat i fyra år och så åker man ut på en domarmiss. Tack för den.

Spelarna gör också misstag men då kan man åtminstone skylla på sig själv eller ta smällen med resten av laget. Men vad kan man göra när domaren gör en miss? Åberopa Force Majeure? Gnälla på FIFA? Ha! Lycka till.

Mitt förslag är iallafall att, likt Europa Leauge, ha en mållinjedomare vid varje kortsida och att via repris kunna döma bort ett offsidemål. Då skulle vi inte ha de diskussioner vi har idag angående gårdagen. En mållinjedomare skulle direkt se att Lampards boll var inne (skulle i och för sig Fuglesang också göra från rymden) och när reprisen från ett offsidemål finns på storbild inom två sekunder efter avblåsning så är det lätt att underkänna ett mål utan att spelrytmen stoppas.

Hur som helst är jag glad att diskussionen tagit ordentlig fart. Det tråkiga var bara att England var tvugna att råka ut för något innan det började. För inte en jävel bryr sig om Frankrike åker ut på ett Mexicomål som egentligen var offside, om Serbien inte får en straff på grund av hands eller om Argentina gör ett (jätte)offsidemål på Mexico. Men så fort det är jolly good old TipsextraEngland. Då jäklar...

***
Spansk media är förstås inte sena på att hänga på. Givetvis jämförs gårdagens missar med andra missar genom historien. Maradonas "Guds Hand" och givetvis Luis Enriques knäckta näsa, domarens insats när Sydkorea slog ut Spanien 2002 och så vidare...

***
England vore inte England utan en skandal, miss eller ett bråk. Det ligger liksom i deras natur att alltid råka ut för värsta tänkbara jävlighet. En mindre smickrande image kanske men lika fullt hänger det en loserstämpel på laget. Eller har jag fel?

***
Apropå loserstämpel. Riktigt så långt skulle jag inte vilja sträcka mig när det gäller Spanien men visst har saker och ting en tendens att gå emot La Selección när det är VM-slutspel också?

***
Det enda positiva med allt domargnäll är att ingen längre snackar om bollen eller om vuvuzuelorna (som vi för övrigt nästan skonades från mellan England och Tyskland). Tack för det!

***
En oljeshejk från Qatar köper Málaga och plötsligt ska laget från Solkusten slåss i tabelltoppen. Om fyra år visserligen men kanske inspireras Ben Nasser av det han såg i VM igår? Jämför bara...



Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-28 19:20:00
Author

Fler artiklar om Spanien