Lagbanner
Del Nido hintar om en liga utan Barca och Madrid
Del Nido tillsammans med sin signaturhatt och en av sina motståndare i kampen om TV-pengarna - Laporta.

Del Nido hintar om en liga utan Barca och Madrid

Klubbarna trötta på orättvisa TV-avtal och en konflikt känns inte alltför avlägsen.

Vi lämnar VM en stund.

Det har förts samtal länge, Sevillas president Del Nido är initiativtagaren - och bakom sig har han Spaniens klassiska klubbar; Zaragoza, Valencia, Atlético Madrid, Athletic Bilbao. Bakgrunden är naturligtvis de orättvisa TV-avtalen.

- Det är deras [RM och FCB] skyldighet att sätta sig ner och samtala med oss, eftersom det bör ligga i allas intresse att ligan fortlever. Går de inte med på att ändra villkoren så kommer ni snart att få två ligor - en med två lag och en med 18. Barcelona och Madrid är ingenting utan oss andra, något de själva måste bli varse och sätta sig ner tillsammans med oss och diskutera. Jag har pratat med Real Madrids president, och med Barcelonas vice. Tvingas vi vara radikala kommer vi att bli det.

En undersökning tidningen Don Balon genomförde nyligen visar på enorma klyftor i TV-intäkterna.
Real Madrid får 144 miljoner € per år.
Barcelona får 136.
Där bakom är gapet gigantiskt.
Atlético Madrid får 45 miljoner, Villarreal 25 och Athletic Bilbao bara 17.
Tidigare fattade man beslut om att klubbarna skulle förhnadla för sig själva, då i övertygelsen om att detta skulle vara mer gynnsamt (så blev det verkligen inte) - men någon definitivt bestämmelse om huruvida man ska negotiera tillsammans eller var för sig finns inte utfärdad. 

I Premier League delas kakan upp enligt följande modell:
50% av det totala delas lika mellan klubbarna.
25% delas ut beroende på tittarsiffror och resterande 25 beroende på hur väl man presterat i ligan: alltså tabellplacering.
Skulle man följt Premier Leagues modell hade fördelningen varit avsevärt mycket jämnare.
Då hade Real Madrid fått nöja sig med 46,6 miljoner, Barca med 44,6 och eftersläntrarna Villarreal och Athletic Bilbao hade fått 43 respektive 27,8 miljoner.

- En klubb som Sevilla får ungefär 30% av sin försörjning genom TV-avtalen idag, medan Real Madrid och Barcelona får omkring 60%. Att det inte håller i längden säger sig självt, vi har inte råd att betala våra spelare de löner de kan erbjuda dem och många försvinner. Vi ser det hända hela tiden och vi måste värna om våra egna intressen, våra identiteter och vår historia - vi kan inte bara sitta på och se när de andra två skapar egna på vår bekostnad, säger Del Nido - som tidigare hårt propsade på att få förhandla enskilt då vägrade göra gemensam sak med Real Betis.
Men man lever och lär.

Det största problemet är förmodligen att det i fotbollsförbundet sitter en massa avdankade styrelsemänniskor från Barcelona och Real Madrid, Canderón, Gaspart, Laporta osv osv - och det ligger naturligtvis inte i deras intresse att plåna ut de här klyftorna.
Konflikten är dock inte ny.
I mitten av 90-talet var Atletico Madrids president Gil den som gick i bräschen.
Såhär gick det till då.

- Vi har fört de här samtalen i hemlighet i månader. Vi har haft möten varje vecka. När jag nu talar är det med stora klubbar bakom mig, som Valencia, Zaragoza, Atlético Madrid och Athletic Bilbao. Händer det ingenting under de samtal vi ska föra med Barca och Madrid så kommer ni snart att varsebli radikala förändringar.

Vilka dessa är uttalar han sig inte om - men klubbarna är fast beslutna.

Ett föredöme, denna Del Nido - och alla som sluter upp bakom honom i detta.
Nog med orättvisor, eller hur?
Vad tycker vi? 


Källor: Marca, PdA, DaleZaragoza, Heraldo de Aragon

Nina Ljung Fredman2010-06-30 10:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien