Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Mare Mare

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Mare Mare

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Det är sommar, sol och snart semester. Om det inte vore för VM skulle vi redan vara där.
En bilresa tvärs igenom vårt avlånga land till de ljusa nätterna i norr. En bok på en veranda, bad på ett havsbad, drömma sig bort med blicken fäst på horisonten, en festival eller två och inga vuvuzuelor som ger en mardrömmar. Bara vara. Bara ladda batterierna. Och Anders Glennmarks eviga fråga "Vad gör man på en söndagmorgon?" behöver aldrig få något svar. Man gör ingenting!

Ett skönt tänk för mig, snart är jag där. Ett livsfarligt tänk för de spanska spelarna, för då är de också snart där. En dryg vecka återstår av VM och det är bara att bita ihop. Inte tappa fokus som mig. Det var vid det här tillfället som Tommy Svensson fick ta till nya knep för att motivera sina spelare vid USA-VM 94. De flesta var trötta efter veckor i Amerika, längtade hem till familjen och sprickor började bildas i gruppen. 

Minns ni vad Herr Svensson gjorde? Poesi förstås. Han samlade truppen och läste Karin Boyes - I rörelse.

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Och efter det vet vi alla hur det gick. Spelarna gick ut och gjorde stordåd. VM-brons!
Kanske något för Spanien att tänka på också? Men det är klart. Springer fotomodellen Larissa Riquelme naken genom Paraguays huvudstad Asunción vid ett VM-guld så kanske det är läge att förlora trots allt...

***
Vad gör man på spellediga dagar? Gårdagen var så sjukt lång utan någon fotbollsmatch och jag kom på mig själv med att planlöst sitta och kolla på att klockan skulle bli 20:30. Trots att jag visste att det var en spelfri dag. Vanans makt är stor. Och ikväll blir det likadant.

***
En vän till mig kom på den ultimata domarlösningen. Ge dem vuvuzuelor istället för flaggor! Vem skulle missa en offsideavblåsning då? Domarna stimuleras att vara lite mer aktiv och spelarna lär inte missa avblåsningen. Problemet är bara hur man gör på en bortamatch i Sydafrika. Men det är klart, han kan ha skojat med mig också...

***
Holland är kvar i turneringen. Lite som en outsider också va? De orangeklädda är iallafall något av en outsider för mig. Kanske till att vinna hela skiten. Holländarna är ju gamla kolonisatörer av just Sydafrika och har en stor historia gemensamt med landet. Både på gott och ont. Arjen Robben kanske inte är helt nöjd med att dela efternamn med den ö som så länge hyste Nelson Mandela i fängelse. Vad vet jag.

***
Portugal var ett steg fram. Nu tar vi ett till, och ett till, och ett till. Jag skulle bli mycket förvånad om inte Paraguay besegras. Det ska erkännas.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-01 08:40:00
Author

Fler artiklar om Spanien