Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Kvartsfinalspöket - domaren?

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Kvartsfinalspöket - domaren?

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Kvartsfinal är alltså Spaniens sista hinder från att göra sitt bästa VM någonsin. Det blev förvisso en fjärdeplats i VM 1950, men då avgjordes mästerskapet i ett gruppspel (med Uruguay som mästare).

Tillbakablicken visar kvartsfinal i Mexiko-VM 1986. Efter att Spanien krossat Danmark med 5-1 i åttondelen - i klassikern där Butragueño smällde in 4 mål – blev det oväntat stryk mot Belgien efter straffar. Belgarna satte alla sina, och då räckte det med att Eloy missade.

1994 var det Italien som stoppade Spanien från att nå semifinal. Roberto Baggio avgjorde med bara några minuter kvar, efter att Julio Salinas bränt ungefär två miljoner lägen och Luis Enrique fått näsan totalförstörd.

VM 1998 snackar vi som bekant aldrig om igen, så vi går vidare till VM 2002 – som vi egentligen inte heller vill prata om. Men – här blev det ännu en gång respass i kvarten. Nu mot Sydkorea, efter straffar så klart. Det vi minns bäst, eller sämst kanske, är en overklig domartabbe som hindrade Morientes från att nicka n 2-1 på övertid. Straffområdeskamera? Ja tack.

Och här kommer oron in igen. Återigen döms Spaniens kvartsfinal av en domare som kanske inte varit med i den absoluta toppfotbollen särskilt ofta. Den här oron delas av både spansk och paraguayansk media.

- Han är Guatemalas sämsta domare någonsin, det är en skam för FIFA att han får döma den här matchen, säger exempelvis den alltid så ödmjuke Jose Chilavert om domare Batres, som alltså dömer på lördag.

Den gamle stormålvakten fortsätter:

- Det här är det värsta som kan hända Paraguay.

Även i spansk media diskuteras faran med att ha domare som inte ha varit med i toppfotbollen, givetvis med VM 2002 i minnet.

***
Diario Marca listar på torsdagen statistik från VM. Från den framgår bland annat följande:

  •  Xabi Alonso är den som springer mest i La Roja. 43, 69 kilometer har det blivit hittills. Totalt är han sjua i hela VM.
  • Mest slagna passningar i VM? Jodå, fyra spanjorer i topp. Xavi, Xabi, Sergio och Pique. Schweinsteiger femma.
  • Skott på mål – inte helt oväntat är David Villa med i topp 5. Med 19 är han trea i den statistiken. Leo Messi är etta, fast med noll mål.
  • Inte heller särskilt oväntat har Sergio Ramos fått mest frisparkar mot sig. Med 10 st delar han ledningen med paraguayanerna Barrios och Vera. Och just det, den nämnde Chilavert ville påminna om att Paraguay visst kan spela rent, utan att sparka ner sina motståndare
  •  Lite väl oväntat är kanske nästa gren – frisparkar i egna lagets fördel. Sergio Busquets är tvåa i VM med 14 fixade frisparkar åt España. Självklart beror det här på att Sergio spelar centralt, och tar ofta emot bollen när Spanien ska kontra eller bygga upp spel. Leo Messi toppar med 15.
  • Snabbast i VM har Lukas Podolski varit, med en hastighet på 31,5 km/h. Bäste spanjor här är Pique, först på 21:a plats, med 28,15 km/h.
***
Det är mycket oroväckande att en profil som David Silva lämnar La Liga. Men han är bra såld av Valencia, som verkar ha ett spännande nytt gäng på gång till hösten. Förhoppningsvis blir Silva ingen ny Aquilani som dras med fortsatta skadebekymmer, eller en Robinho som gick ner sig helt i Premier League.

***
På tal om nyförvärv. Benfica ville enligt media vänta till efter VM med att sälja Di Maria. Nu när argentinaren inte presterat fullt fantastiskt i VM, blev det helt plötsligt brådis att sälja. 25 miljoner euro? Plus 11 i eventuella bonusar? Det är vad David Silva kostade ungefär. Upp till bevis nästa säsong.

Undrar vad Valencia hade fått för Villa om man väntat med att sälja efter VM?

R V2010-07-02 08:14:00
Author

Fler artiklar om Spanien